שתף קטע נבחר

האו"ם החליט: גדר ההפרדה עוברת לביה"ד בהאג

ברוב של 90 תומכות לעומת 8 מתנגדות אומצה ההצעה הערבית בנושא. השגריר גילרמן ניסה לשווא לשנות את רוע הגזירה, ואמר: "ערפאת הוא שבנה את הגדר". השר נתניהו ל-ynet: "ההחלטה מעוותת; מדינה שמגינה על אזרחיה מפני חיות אדם אמורה לעמוד למשפט?" למרות הביקורת, בירושלים מתכוונים ככל הנראה לשתף פעולה עם הדיונים המשפטיים בהאג

הדיון בעניין גדר ההפרדה עובר לבית-הדין הבינלאומי בהאג. כך החליטה אמש (יום ב') העצרת הכללית של האו"ם, ברוב של 90 תומכות לעומת שמונה מתנגדות - ישראל, ארצות-הברית, אתיופיה, נאורו, מיקרונזיה, איי מרשל ופלאו. 74 מדינות נמנעו, ובהן הגוש האירופי. (לפרשנות על משמעות ההחלטה - לחצו כאן)

 

בניגוד לעמדתה של ישראל, שרואה בהחלטה "פרס לטרור וניסיון לפגוע בלגיטימיות של זכות העם היהודי למדינה בת הגנה", אימצה העצרת הכללית את הצעת החוק שהגישו מדינות ערב בנושא. במשלחת הישראלית למוסדות האו"ם בניו-יורק התנחמו בעובדה שהפעם, פחות ממחצית מהמדינות הרימו ידן נגד עמדתה של ישראל, ורבות בחרו להימנע.  

 

משרד החוץ בירושלים גינה בחריפות את החלטת האו"ם. בהודעה שפירסם נאמר כי "מדובר בניצול ציני של מנגנון שנועד לסייע בשמירה על השלום והביטחון העולמיים, כדי לקדם אינטרסים של התומכים בטרור".

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, אמר ל-ynet, בתגובה על החלטת האו"ם: "מדינה שמגינה על אזרחיה מפני חיות אדם, שבאות ומפוצצות את עצמן, ובונה חיץ נגד הדבר הזה, היא שאמורה לעמוד למשפט? אולי המשטר שמאפשר את זה והארגונים שמשלחים את המרצחים הם שצריכים לעמוד למשפט. זה אחד העיוותים הידועים במערכת הבינלאומית".

 

בירושלים סבורים כי הנושא אינו נמצא כלל בסמכותו של בית-הדין הבינלאומי, וכי עצם הדיון בו ישבש את המשא-ומתן המדיני. עם זאת, אין כוונה להחרים את הדיון המשפטי שיתקיים בהאג. בדיון מוקדם שנערך אתמול בלשכת ראש הממשלה הוחלט עקרונית כי ישראל תשתף פעולה עם הדיונים בהאג, ותציג את טיעוניה.

  

"ערפאת בנה את הגדר"

 

קודם שהתקבלה ההחלטה תקף שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, את הכוונה להעביר את הגדר לבית-הדין הבינלאומי. בדברים שנשא בפני עמיתיו בעצרת הכללית, טען גילרמן שהגדר היא חיונית לביטחונה של ישראל, והציג תמונות של קורבנות הטרור.

 

השגריר גילרמן אמר כי הגדר היא "פרי מלאכתו של יאסר ערפאת". לדבריו, "ערפאת בנה את הגדר, הטרור שלו יזם אותה והפך את בנייתה לבלתי נמנעת. ללא ערפאת - לא הייתה גדר". השגריר גם מתח ביקורת על דו"ח מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, שהוגש בנושא הגדר לפני שבועיים, ולא משקף נכונה, לטענת ישראל, את עמדתה בעניין.

 

גילרמן טען שהמזכ"ל נתן בדו"ח הערה "כלאחר יד" לגבי זכותה של ישראל להתמודד עם הטרור. הוא הוסיף שמדובר בהליך בלתי חוקי, שמהווה "ניצול לרעה של תהליכים באו"ם ופוליטיזציה של בית הדין".

 

בדו"ח שהגיש קבע מזכ"ל האו"ם אנאן כי גדר ההפרדה מספחת 240 אלף פלסטינים לישראל, מגבירה את סיבלה של האוכלוסיה הפלסטינית ואת תופעת הקנטוניזציה שיצרה שיטת הסגרים, הכתרים והמחסומים, ותפגע לטווח הארוך בסיכויים להקמת מדינה פלסטינית. 

 

המשקיף הפלסטיני באו"ם, נאסר אל-קידווה, תקף בחריפות את הגדר, ואמר כי היא נבנית בידי "כובשים אימפריאליסטים ופאשיסטים".


פורסם לראשונה 08/12/2003 19:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר עזרן
הגדר חיונית. גילרמן
צילום: שחר עזרן
צילום: עטא עוויסאת
עיוותים. נתניהו
צילום: עטא עוויסאת
צילום: איי פי
"הוא בנה". ערפאת
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
גדר במחלוקת (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים