שתף קטע נבחר

בסיום ועידת WSIS: הממשלות מאמצות "חוקה"

כ-176 מדינות בוועידת האו"ם אימצו את "החוקה" הראשונה של עידן האינטרנט, והצהירו על כוונתן להשתמש ברשת ככלי לשיפור חייהם של מיליארדי אנשים. אך האם המלים יהפכו למעשים?

כ-176 מדינות אימצו את "החוקה" הראשונה של עידן האינטרנט, בה התחייבו להשתמש באינטרנט ובטכנולוגיה ככלי לשיפור חייהם של מיליארדי אנשים בתום הוועידה הבינלאומית הראשונה לנושא חברת המידע (WSIS). בוועידה בת שלושת הימים, שהסתיימה ביום ו' בז'נבה השתתפו כ-11,000 נציגים מממשלות, חברות בינלאומיות ואזרחים.

 

שני המסמכים המרכיבים את "החוקה" - תוכנית הפעולה והצהרת העקרונות אינם בגדר חוקים מחייבים, אך מסמנים כמה יעדים, בהם הבטחת הגישה לאינטרנט, לטלפונים ולמקורות מידע אלקטרוניים, ליותר ממחצית העולם עד שנת 2015. יושיו אוצומי, מזכ"ל איגוד התקשורת הבינלאומית של האו"ם (ITU), הסוכנות שארגנה את הוועידה בז'נבה, אמר כי המדינות חייבות להפוך מילים למעשים בטרם יחל השלב השני של הועידה, בתוניס ב-2005.

 

לטענת המבקרים, חוסר הכרעה בשאלות קשות כמו מי יממן את סגירת הפער הדיגיטלי או מי ישלוט על האינטרנט, הביא לכך ששני המסמכים למעשה "חסרי שיניים". אחרים תהו לגבי התמיכה האמיתית שזכתה לה הועידה, לאור העובדה שרק 40 ראשי מדינות מתוך 70 שהוזמנו - הגיעו.

  

"מס שפתיים לא יספיק"

  

בנוסף, התחייבו הממשלות ללמוד את נושא הקמת "הקרן לסולידריות דיגיטלית", שתפקידה לסייע למדינות מתפתחות בהשקעות תשתית, וכן לדון בתוכניות ארוכות טווח לשליטה על האינטרנט עד 2005. נשיא סנגל, עבדאלה ווייד, שהציע את הקמת הקרן הביע אמנם אופטימיות באשר לסיכוייה, אך דובר קבוצת החברה האזרחית (ארגונים שאינם ממשלתיים או גופים בינלאומיים), וולפגנג קליינוואכטר אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי, "יש צורך בצעדים קונקרטיים על מנת לצמצם את הפער הדיגיטלי, מס שפתיים לא יספיק".

 

כסימן לבאות לקראת האתגרים הצפויים בדרך אל ההסכמה, טען הדובר, כי בזמן שסין אימצה בוועידה את ההצהרה הרשמית - המתייחסת לחופש הדעה - נכלא עובד ממשל לשעבר למשך שמונה שנים, לאחר שהואשם בפרסום מאמרי ביקורת באינטרנט נגד השחיתות הפוליטית בממשל.

 

צדקה מול קוד פתוח

 

למרות הנסיון לדחוק את הדיון בקוד הפתוח לשולי הועידה, הצליחו ברזיל, סין, דרום אפריקה והודו להביא את מאבקן בדומיננטיות האמריקאית אל מרכז הבמה. המסר המרכזי שלהן: מיקרוסופט מייצגת את המדינות העשירות בעוד התוכנה החופשית היא ההזדמנות היחידה של מדינות מתפתחות לצמצם את הפער הדיגיטלי. זאת, מאחר וגישת הקוד הפתוח תומכת בפיתוח טכנולוגיה עצמאית ומסייעת לשוק התוכנה המקומי לצמוח במקום להתבסס על תוכנה מיובאת.

 

ארגון UNDP של האו"ם הכריז בוועידה על פתיחת מרכזי הכשרה במדינות הבלטיות ובבלקן במטרה לסייע לממשלות באזורים אלו לעבור לקוד פתוח, בעוד מיקרוסופט הודיעה על כוונתה להשקיע מאות אלפי דולרים במענקים והדרכת פליטים ברוסיה ובאפריקה.

 

מסר אחד בכל זאת התקבל על דעת כולם, למרות הוויכוחים: נגישות טובה יותר למידע תועיל לכולם. "אנו מאמינים כי זמינותו של מידע רב יותר לאנשים עם מוגבלויות, תשפר לבסוף את חברת המידע עבור כולם," אמר מונטיאן בונטאם, ראש הקרן התאילנדית לעיוורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
WSIS. גישה טובה יותר למידע מביאה תועלות אמיתיות
מומלצים