שתף קטע נבחר

ועדת זיילר: אסון ורסאי נוסף - רק שאלה של זמן

הדו"ח החמור שפורסם בצהריים חושף תמונת מצב קשה בענף הבנייה - שלא השתנתה באופן מהותי גם בעקבות אסון ורסאי. הוועדה קובעת בין היתר כי המשטרה אדישה לעבירות בתחום הבנייה. השופט זיילר: רק גאון או משוגע יכול להתמצא בענף הבנייה. 23 בני אדם נהרגו וכ-400 נפצעו בקריסת אולם האירועים ורסאי בירושלים, במהלך חתונה בליל ה-24 במאי 2001

תעשיית הבנייה בישראל מסוכנת, בעלת ליקויים ופגמים חמורים. ענף הבנייה על כל מערכותיו חייב לעבור מהפך ויש צורך להקים משרד בנייה ממשלתי. במצב כיום - יש סיכון יומיומי שיקרוס בניין ועשרות אנשים בתוכו  - כך קובעת היום (ג') ועדת החקירה הממלכתית לבדיקת לקחי פרשת התמוטטות אולמי ורסאי, בראשותו של השופט המחוזי בירושלים, ורדי זיילר.

 

הוועדה מציגה תמונה קשה ועגומה הקיימת בענף הבנייה. "כוס התרעלה של הפגמים, הליקויים הביקורות והשלילה שענף הבנייה טובל בתוכה - גדושה עד לבלי הכיל" , כותבים חברי הוועדה בדו"ח שבו למעלה מ-400 עמודים.

 

תחת הכותרת: "המעגל השוטה" מפרטים חברי הוועדה את ריכוז הבעיות: בין היתר, כותבת הוועדה כי הסדרים נורמטיביים מסובכים, לא שלמים ולא מעודכנים, המוזנים לתחום הבנייה ויזומים ללא שיטה סדורה וללא תיאום מתאים נעשים על ידי למעלה מעשרה משרדי ממשלה, עשרות רשויות מקומיות ומוסדות תכנון, מתקיני תקנים ואחרים. הסדרים אלה, הסותרים בחלקם או חופפים בחלקם זה את זה, מוצגים בצורה שאינה מאפשרת להתמצא בהם.

 

עוד קובעת הוועדה כי רשויות הבנייה מערימות קשיים בהליכי מתן היתרי בנייה ובהליכי תכנון למיניהם ובשל בירוקרטיה ללא צורך, ריבוי רשויות הכרוכות בהליך מתן היתרי בנייה, מדיניות בלתי אחידה המופעלת על ידי רשויות זהות באזורי ארץ שונים (רשויות בנייה ורשויות כבאות), היעדר ודאות בכל הנוגע להיקף התפקידים ולהיקף האחריות המוטלים על בעלי תפקידים שונים ברשויות הבנייה (ובכלל זה מהנדס העיר והוועדה המקומית), חוסר בכוח אדם ובתכנון כוח אדם מקצועי בכל רשויות הבנייה העוסקות במתן היתרי בנייה, פיקוח על התכנון והאכיפה, בנייה בלתי חוקית במימדים רחבים וכן אדישות המשטרה לעבירות בתחום הבנייה.

 

חברי הוועדה קובעים עוד כי אלפים רבים של תיקי תכנון ובנייה ממתינים תקופות ארוכות בצנרת של תובעים למיניהם ושל בתי המשפט - כך שעד שמגיע תורם מאבדים ההליכים את האפקטיביות שלהם.

 

 

חברי הוועדה מסכמים את תופעת "המעגל השוטה" בכך שעשרות אלפי התיקים הממתינים לתורם "במחסני" התביעה או בבתי המשפט אינם מאפשרים קיום הליכים משפטיים אפקטיביים, מהירים ומרתיעים, היעדר הליכים מרתיעים לשדר מסר לעברייני בנייה פוטנציאליים שאל להם לחשוש. היעדר החשש - מיצר עבריינים ותיקים נוספים.

 

הוועדה אומרת עוד כי היעדר הפיקוח על היבטים שונים בענף הבנייה יוצר פוטנציאל לתיקים נוספים, לכשלי בנייה, לחדירת גורמים בלתי מוסמכים לפונקציות בנייה שונות, תופעה הגורמת בין השאר להורדת הרמה, לאי הקפדה על קיום מפרטי בנייה הפזורים בתקנים ובתקנות בנייה למיניהן ולהגברת סיכונים. עבריינות זו מטילה עול פיקוח נוסף על גורמי הפיקוח.

 

בפרק המסקנות וההמלצות קוראים חברי הוועדה להכנת קוד בנייה מקיף ונוח לשימוש והפרדת חקיקת התכנון האזורי מחקיקת הבנייה. הם קוראים להקמת מרכזי בדיקה מקצועיים פרטיים, לפיקוח ולבקרה על תכנון המבנה ועל ביצוע הבנייה, פישוט הליכי קבלת היתרי בנייה ותעודת גמר, תכנון מפורט כתנאי למתן היתרי בנייה, הקמת צוות מקצועי להשגת בטיחות הבנייה, ניצול מנגנוני בקרה ופיקוח למשימות נוספות וריכוז פעילות.

 

עוד ממליצים חברי הוועדה על ריכוז וייעול האכיפה. על כוח שיטור שיאכוף את הדין במקרים של הפרת דיני התכנון והבנייה ויפעל הן על פי תלונות והן באופן יזום. כוח שיטור יעסוק באכיפת הצווים. הם ממליצים לטפל במבנים קיימים וכן להקים משרד שיעסוק בבנייה.

 

יו"ר ועדת החקירה, השופט זיילר, אמר בעקבות פרסום הדו"ח כי "לא נעשה דבר בעניין דו"ח הביניים שפורסם לפני כחצי שנה בנושא ה"פל-קל". לגבי הדו"ח שפורסם היום אמר השופט זיילר: "המערך כולו לוקה מבסיסו באי ריכוז בכל התחומים, אין אחידות ויש סתירות בתוכו. אנחנו התרשמנו מעדויות שניתנו לוועדה כי רק גאון או משוגע יכול להתמצא בנושא".

 

דו"ח הביניים עסק בשיטת הפל-קל

 

בדו"ח ביניים שפרסמה ועדת זיילר באוגוסט 2002, היא קראה להקמת "גוף מעשי" שימנע אסונות כתוצאה משימוש בשיטת הפל קל במבנים שכבר נבנו, ולאסור באופן חד משמעי כל שימוש בשיטה מכאן ואילך.

 

לדברי חברי הוועדה, "הכתובת היתה על הקיר באותיות של אש. הדברים נישאו מעל כל במה מקצועית". יתרה מזאת, הוועדה גם קובעת כי "אסון ורסאי לא גרם לגורמים האחראים השונים לנקוט בפעולה הנדרשת לצורך מניעתם של אסונות נוספים ולהסרת הסכנה".

 

דו"ח הטכניון מצא כי השיטה, במסגרתה נבנו כ-3 מיליון מטר מרובע של תקרות ברחבי הארץ, "היא שיטה מסוכנת מאוד והיא שגרמה לכשל ולהתמוטטות של תקרות". מרגע שקיבלה הוועדה את הדו"ח הזה היא החליטה להקדיש חלק ניכר מזמנה ללימוד ההיבטים השונים של שיטת הפל קל.

 

תזכורת: 23 נהרגו באסון

 

"אסון ורסאי" התרחש בליל ה-24 במאי 2001, במהלך חתונתם של אסי וקרן דרור. החלק המערבי של רצפת אולם השמחות קרס ומאות חוגגים, ביניהם ילדים קטנים, צנחו יחד לתוך התהום שנפערה. 42 שעות עמלו כוחות החילוץ בניסיון להציל את הלכודים. 23 בני אדם נהרגו, ביניהם דודו וסבו של החתן, ו-377 נפצעו, ביניהם הכלה.

 

החקירה המשטרתית החלה בערב האסון. עד מהרה התגלה כי התקרה, שנבנתה בשיטת ה"פל-קל" הבעייתית, התמוטטה בגלל ליקויי בנייה. כמו כן, התברר, כי השיטה עצמה מעולם לא אושרה על ידי גוף מוסמך, ואינה עומדת בקריטריונים הנדסיים בסיסיים.

 

חמישה ימים לאחר אסון ורסאי, בו נספו 23 אנשים, הוחלט על הקמתה של ועדת החקירה בראשותו של השופט זיילר. הוועדה קיבלה מנדט לבדוק את נושא בטיחות מבנים ומקומות המשמשים את הציבור אולם לא קיבלה סמכויות לחקור את האסון עצמו.

 

במקביל לפרסום דו"ח הביניים של הוועדה באוגוסט 2002, הוגשו כתבי אישום נגד ממציא שיטת הפל-קל, אלי רון, שהואשם בהריגה, חבלה חמורה ופציעה, נגד עוזרו המהנדס אורי פסח, שהיה אחראי על השיווק, התכנון והפיקוח על יציקת רצפות ותקרות הפל-קל באולם.

 

פסח מואשם בגרימת מוות ברשלנות ובחבלה ברשלנות. שבעה כתבי אישום נוספים הוגשו בגין גרימת מוות ברשלנות נגד המהנדסים דן שפר, שמעון קאופמן, בעלי האולם, אברהם עדי, דוד עדי, אורי נסים, ואפרים אדיב, וכן נגד הקבלן שבנה את הבנין, יעקב אדיב.

 

ח"כ שטרן: דיון מיוחד במסקנות הוועדה

 

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יורי שטרן, אומר בתגובה לממצאי ועדת זיילר כי הוא מתכוון ליזום דיון על מנת לקדם שינוי חקיקה וקביעת נהלים הדרושים לשיפור איכות הבנייה.

 

ח"כ שטרן אומר כי בכוונתו לדון בשיקום המבנים שבנייתם פגומה והגברת האחריות האישית של המתכננים והקבלנים על המבנים המסכנים את שלום הציבור.

 

 


פורסם לראשונה 23/12/2003 00:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
השופט זיילר. "רק גאון או משוגע"
צילום: עטא עוויסאת
צילום גלי תיבון
אולם ורסאי לאחר הקריסה
צילום גלי תיבון
צילום: דודו בכר, ידיעות אחרונות
המהנדס אלי רון. כתב אישום
צילום: דודו בכר, ידיעות אחרונות
צילום גלי תיבון
משפחות הנפגעים בורסאי מפגינים
צילום גלי תיבון
מומלצים