שתף קטע נבחר

ארה"ב: התגלה מקרה ראשון של מחלת "הפרה המשוגעת"

שרת החקלאות האמריקנית אישרה כי פרה שנשחטה בחווה במדינת וושינגטון אובחנה כנגועה. גורם רשמי: ייתכן שהבשר עובד להמבורגר וכבר נאכל. יפאן, סינגפור, דרום קוריאה ומדינות נוספות בדרום מזרח אסיה הודיעו על הפסקת יבוא בשר הבקר מארה"ב. בארה"ב חוששים מהפסד של מיליארדי דולרים

ארה"ב מבוהלת: פרה מחווה במדינת וושינגטון שנשחטה לפני כשבועיים אובחנה כנגועה במחלת "הפרה המשוגעת", כך אישרה הלילה (ד') שרת החקלאות אן וֶנֶמֶן (לשאלות ותשובות על המחלה - לחצו כאן).

 

בשרה של הפרה עבר בדיקות מעבדה מקיפות ותוצאותיהן היו חיוביות. רקמה מהפרה החולה נשלחה למעבדה וטרינרית בבריטניה במטוס צבאי כדי לוודא את נכונותה של האבחנה. אם אכן יתברר החשד כנכון יהיה זה המקרה הראשון של הופעת המחלה בארה"ב. 

 

השרה אמרה שחוקרי משרד החקלאות בודקים אם בשר מהפרה הזו נשלח למפעל מזון בוושינגטון. סמנכ"ל משרד החקלאות של מדינת וושינגטון, ביל ברוקרסון, אמר מאוחר יותר שייתכן שהבשר הנגוע עובד ואפשר שכבר נאכל על ידי צרכנים. גורם רשמי בתעשיית מגדלי הבקר בוושינגטון מסר שעדיין לא ברור כמה פרות חולות במחלה.

 

בהלה בארה"ב ובעולם

 

פרסום המקרה גרר בהלה בקרב צרכנים בארה"ב, שנערכת לארוחות חג המולד והשנה החדשה. רשת מקדונלד'ס מיהרה להודיע שסניפיה בארה"ב אינם קשורים לחווה במדינת וושינגטון שבה התגלה המקרה. הרשת הביעה את ביטחונה בצעדי הביטחון שנקט משרד החקלאות האמריקני למנוע את התפשטות המחלה. 

 

גם בעולם מיהרו להגיב: שלטונות יפאן, דרום קוריאה וסינגפור, יבואניות "כבדות" של בשר אמריקני, הודיעו כי הן מפסיקות זמנית את יבוא בשר הבקר מארה"ב. גם טייוואן, מלזיה אוסטרליה, רוסיה ודרום אפריקה נקטו צעד דומה. ישראל אגב, מייבאת מארה"ב כמות קטנה יחסית של כבד בקר. משרד החקלאות הודיע כי יבוא הכבד יופסק על להודעה חדשה.

 

בתוך כך אמרו גורמים במשרד החקלאות האמריקני כי הם שוקלים להורות הורדתם מהמדפים של כל מוצרי הבשר שיש לגביהם חשד שמקורם באזור בו התגלה המקרה.

 

השרה ונמן אמרה עוד: "למרות שהסיכון לחיי אדם מזערי, אנחנו ננקוט בכל הפעולות הדרושות". היא ציינה כי המקרה אובחן כתוצאה ממערך של סינון ובדיקה שהונהג מאז תחילת שנות ה-90.

 

מחלת "הפרה המשוגעת" גורמת להיווצרות חורי במוחן של בני בקר. בני אדם שאוכלים את הבשר הנגוע, ובעיקר רקמות עצבים כמו מוח או עמוד השדרה, עלולים ללקות במחלה. לאחרונה דווח כי בבריטניה מת אדם שנדבק במחלה מעירוי דם נגוע.

 

חשש מהפסד של מיליארדים

 

בארה"ב גובר החשש שהבהלה שמתפשטת עלולה לגרום להפסדים של מיליארדי דולרים בשוק הצריכה המקומי ובבשר המיועד לייצוא. יפאן לדוגמא, מייבאת מדי שנה יותר מ-200 אלף טון בשר מארה"ב (כ-45 אחוז מנתח ייבוא הכולל, בעסקאות ששוויין נאמד ב-800 מיליון דולר.

 

החשש הוא שגם ענפי משנה של תעשיית הבשר ייפגעו, כגון ענף התבואה המשמש לתערובת ההאכלה של הפרות, וענף החלב.

 

זהו אינו המקרה הראשון של המחלה בצפון אמריקה. ב-20 במאי אישרה קנדה שפרה שנשחטה בחודש ינואר השנה היתה נגועה במחלה.

 

מחלת הפרה המשוגעת התפשטה בבריטניה בשנת 1986 ומשם לרחבי אירופה ואסיה. המקור להתפרצות היה מנהגם של חקלאים בריטים להאכיל את עדרי הבקר שלהם בתערובת שהכילה רקמות עצבים מכבשים שנשאו את המחלה. רופאים סבורים שכ-160 בני אדם שאכלו את הבשר הנגוע מתו ממחלת קרויצפלד-יעקב.


פורסם לראשונה 24/12/2003 00:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקרה ראשון של "הפרה המשוגעת" בארה"ב
צילום: איי פי
ונמן. ייתכן שכבר נאכל
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
בשר ביפאן. חוששים מהאמריקנים
צילום: איי אף פי
מומלצים