שתף קטע נבחר

פורז: להפסיק לשמור על המתנחלים במאחזים

שר הפנים משינוי מציע פתרון לאיטיות בו מתבצע, לטעמו, פינוי המאחזים הבלתי חוקיים - "שהמתנחלים ישמרו על המאחזים בעצמם ימים ולילות וכך נתיש אותם", מגלה את עמדתו כלפי הסרבנים ומה הוא חושב על סיכויי הישרדות הממשלה

שר הפנים אברהם פורז, מספר 2 במפלגה השניה בגודלה בקואליציה, סבור שאפשר לפתור את בעיית המאחזים הבלתי חוקיים בצורה פשוטה: להפסיק לספק להם הגנה של צה"ל "ובכך להתיש אותם".

 

בשיחה עם ynet מביע פורז התנגדות לסרבנות, אך במקביל גם לענישה מחמירה לסרבנים. באשר ל"קולות הפרישה מהקואליציה" שהשמיעו במפד"ל בשנה האחרונה הוא אומר: "מה שיוציא אותם זה לא אנחנו". פורז לא מאמין בכניסת מפלגת העבודה לקואליציה, כי "פשוט אין שם עם מי לדבר". בסיעות הימין הגיבו בזעם לדברים.    

 

איך אתה רואה את פינוי המאחזים? בארה"ב רואים באיטיות של הפינוי "סחבת מכוונת"

 

"אין ספק שהפינוי מתבצע לאט וכדי לרצות את האמריקנים יותר מאשר באמונה רבה. הבעיה היא שכל עוד השטח לא נמסר לידי הפלסטינים התועלת של הפינוי מאוד מוגבלת. מה מונע מהם יום אחרי הפינוי לבוא ולשים שם קרוונים? ברגע שהשטח ישאר בשליטה פלסטינית ויהיה שם כח פלסטיני חמוש התמונה תהיה שונה".

 

אתה רואה דרך יעילה יותר לבצע את הפינוי?

 

"אני אומר שכל מאחז בלתי חוקי לא צריך לקבל הגנה מהצבא. שהם ישמרו על המאחזים בעצמם ימים ולילות וכך נתיש אותם, ולא על ידי סיוע צבאי בכל מקום שקם מאחז. שישמרו שם עם משפחותיהם יום ולילה וללא סיוע צבאי – נראה כמה זמן הם יחזיקו אז".

 

אתה תומך בסרבנות של חיילים בכל מה שנוגע להגנה על מדיניות ישראל בשטחים?

 

"אני נגד כל גילוי של סרבנות, בדיוק כשם שאני לא מוכן להשלים עם כך שחייל דתי לא יסכים לפנות את מערת המכפלה, לדוגמא. במדינה דמוקרטית אין מקום לסרבנות. לקחת אנשים חפים מפשע ולהכות אותם זה אסור לעשות – כל השאר הוא לגיטימי. הסרבנות מקלקלת לכל אלה שמעונינים בתהליך מדיני, כי הם יוצרים תחושה שניתן להשיג הכרעה בדרך בלתי דמוקרטית. לא 10 טייסים ולא 12 לוחמי סיירת מטכ"ל יחליטו על דרכה המדינית של ישראל. עם זאת אינני תומך בענישה חמורה – לא רוצים ללכת למילואים בשטחים שישלחו אותם לגבול הצפון לחניתה".

 

אבו עלא ביטל אתמול פגישה של ראש לשכתו, אבו ליבדה, עם ראש לשכת רה"מ, וייסגלס, שנועדה להכין את פגישת ראשי הממשלות, במחאה על פעילות צה"ל ברפיח. מה יחסך לביטול הזה?

 

"לא פעלנו ברפיח על מנת להרוג אנשים. הם חופרים שם מנהרות להברחת נשק, אסור לנו להסכים לזה. הם לא עושים לנו טובה בקיום הפגישה. זהו אינטרס שלהם. מי שצריך לתת הקלות זה אנחנו להם. הם נמצאים במצב נואש. זה רק פוגע בבני עמו".

 

אתמול הושלם התהליך של פירוק משרד הדתות, שלווה בלא מעט משברים עם המפד"ל. את צופה פרישה שלהם על רקע עימות איתכם, עם שינוי, בענייני דת ומדינה?

 

"מה שיכול להוציא את המפד"ל החוצה זה רק התפתחויות מדיניות, כשיחל תהליך אמיתי של פינוי יישובים וגם אז – רק לאחר שזה יתבצע בפועל. המפד"ל היתה פעם מפלגה של 12 ח"כים, מי שנגסה בה היתה ש"ס. העובדה שש"ס באופוזיציה מאוד מסייעת להם, לכן אין צורך להיבהל מדיבורים על פרישה".

 

ובכל זאת הכמעט משברים קואליציונים שהתגלו עד עתה היו כתוצאה עימותים בין שינוי למפד"ל?

 

"על ההסכמות בתחום פירוק משרד הדתות החלטנו כבר במסגרת ההסכמים הקואליציוניים. אז מה הם חשבו שבתי הדין הרבניים יעברו למשרד החקלאות? הם מדי פעם מנסים לתקוע מקלות בעגלה ולברוח מהתחיבויות שלקחו עליהם, אבל לפרוש הם לא ממש רוצים כי הם נהנים מהיכולת להכות את ש"ס".

 

אתה רואה את מפלגת העבודה נכנסת לקואליציה בזמן הנראה לעין? אחרי התחלת פינוי ישובים ופרישת המפד"ל והאיחוד הלאומי?

 

"אינני רואה את זה קורה. מפלגת העבודה היא כרגע מפלגה בלי מנהיג. שמעון פרס הוא יו"ר זמני, בגדר 'פקק' לתקופת הביניים ואף אחד לא רואה אותו רץ לראשות הממשלה בגיל 83 – 84. במפלגת העבודה, כמו עם ערפאת, אין כרגע פרטנר. גם אם פרס ירצה להיכנס לממשלת אחדות, כל אחד שם רוצה להיות רה"מ הבא. פרט לזה מפלגת העבודה יכולה לתמוך בתוכנית מדינית שיביא שרון גם מחוץ לממשלה. למפלגת העבודה אין אפילו אופציה להתנגד, אחרת הבוחרים שלה יהרגו אותה. לכן שרון יכול להרשות לעצמו לקדם תהליכים מדיניים כי ביום הדין היא תתמוך בו גם אם מחוץ לממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
השר פורז. "נגד סרבנות"
צילום: עמית שאבי
צילום: סבסטיאן שיינר
חיילים במיגרון
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: חן מיקא
איתם. "ייצא רק על רקע מדיני"
צילום: חן מיקא
צילום: איי פי
פרס. "בגדר פקק"
צילום: איי פי
מומלצים