שתף קטע נבחר

"צלחת מלאה" לנזקקים

בישראל של 2004 כל אזרח חמישי וילד רביעי נמצאים מתחת לקו העוני. פרוייקט "צלחת מלאה" מבקש לרתום אותנו, הגולשים, לעזור להם ולתרום כספים למטרה חשובה ובסיסית ביותר- מזון

 המצב הכלכלי הקשה מגביר את מצוקת המזון בארץ ישראל. מה יכול להיות חשוב יותר מסיפוק מזון לעניים אשר ידם אינה מושגת לרכוש אותו בעצמם? בנק המזון ועמותת לשובע, מקימי פרוייקט "צלחת מלאה", לא בונים על הממשלה וגם לא על שירותי הרווחה במדינה, שיספקו לאזרחים הללו את הצורך הבסיסי ביותר שלהם. הם קוראים לכם הגולשים, להירתם ולתרום- כל אחד בהתאם ליכולתו - על מנת לממן לרעבים אוכל ושתייה.

 

מנהלי הפרוייקט מדברים בפתיחות על תופעות שליליות המאפיינות לעיתים עמותות סיוע שכאלה, דוגמת שחיתות, אי-סדרים ושאר תחלואות. כמו כן הם מתחייבים לדאוג לנזקקים באשר הם ולא רק לעניי הערים הגדולות ולהבטיח שאכן הכספים משמשים לרכישת מזון.

 

כרטיס אשראי לרעב

 

כדי לעמוד בהתחייבויותיהם, יזמו הפרויקטורים שיטה חדשה להעברת הכסף לנזקקים, שגם מבטיחה כי כספי התרומות יוצאו עבור קניית אוכל ולא על סמים, אלכוהול או כל גורם אחר. השיטה עובדת בצורה הבאה: כרטיס פלסטיק עם פס מגנטי, הדומה בכל לכרטיס אשראי, עליו מוטבע שם הנזקק ומס' ת.ז., "מוטען" על באופן שיאפשר לנזקק לרכוש מוצרי מזון במרכול מוגדר על פי נוחיותו, וזאת בסכום אשר נקבע מעת לעת בהתאמה להיקף התרומות וצרכי הנזקק . באופן זה יכול הנזקק , ככל לקוח אחר, וללא כל פגיעה וחשיפה, לרכוש מזון במרכול.

 

הקונה מתבקש להזדהות באמצעות תעודה מזהה והכרטיס המגנטי, שמציג את הסכום העומד לרשותו (ערך כל כרטיס 250 שקל בחודש). באמצעות תרומות שמתקבלות מהציבור הרחב, ובשיתוף עם רשתות המזון הגדולות בישראל, מונפקים כרטיסי מזון, אשר נשלחים על לנזקקים שזכאותם נקבעה, ואשר מאפשרים למקבליהם לרכוש באמצעותם, ככל לקוח אחר, מוצרי מזון על-פי שיקול דעתם, למעט אלכוהול וסיגריות, ובסכום החודשי שמדווח למרכול.

 

מקבלי הכרטיסים מונחים לרכוש באמצעותם אך ורק מוצרי מזון מוגדרים מתוך רשימה מגוונת ביותר הכוללת מוצרים חיוניים מרשימה שהוכנה באמצעות מומחים לתזונה נכונה. ניכר כי מנהלי הפרוייקט השקיעו מחשבה מרובה לגבי אופי חלוקת כספי התרומות, בדרך שלא תאפשר "סטיות" ממטרות התורמים. 

 

עיצוב מושך אך אפרורי

 

האתר עצמו אפרורי למדי (אולי במכוון?) וצבעים נוספים בהחלט היו משווים לו מראה מעניין יותר. האתר מציע מידע רב על העמותה, המנסה לאפשר שקיפות מרבית, נתונים ועובדות ממחקרים עצמאיים ובלתי מותנים, אפיקי תרומות שונים, מידע נוסף בנושא העוני והרעב ואפילו רשימת קישורים יעילים דינמית המרצדת בכל עת בחלק התחתון של הדף.  

 

עורך הדין גיל חריש, ממקימי ומנהלי הפרוייקט מספר כי בעת האחרונה גבר עד מאד השימוש במונח רעב על ידי עמותות המבקשות תרומות, כלי תקשורת המבקשים תיאורים מרגשים ופוליטיקאים המבקשים כותרות. "המונח "רעב" הנו בעל משמעות ייחודית ומצמררת, ואנו חייבים לבדוק היטב ולהישמר שבעתיים שמא ננהג בו בזילות מסוכנת", הוא אומר, "כולנו זוכרים את תמונות הזוועה ממדינות אפריקה - וחובתנו לבצע הבחנה ברורה בין תופעת הרעב באפריקה ובין המצב הנוכחי בארצנו".

 

נדיר לקרוא על עמותה שאינה מנפחת את ממדי "המגפה" בה היא נלחמת לסדרי גודל אפוקליפטים ומנסה לשדר לציבור תמונה מציאותית ובלתי מוטה עד כמה שניתן. (נמרוד ניר-שלום)

  

אפשר לשלוח המלצות על אתרים לכתובת computers@y-i.co.il. רצוי לשלוח מידע מפורט ככל שניתן על האתר, מועד הקמתו, תכניו ומהותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"צלחת מלאה". אין מטרה חשובה ממנה
"צלחת מלאה". תפוח אדמה ובצל- דואגים לתזונה נכונה
מומלצים