רפי לביא: "מעשה השגריר - חזירות"
תגובות מעורבות בקרב קהילת האמנים בארץ לחבלת השגריר במיצג בשבדיה. לביא: "השגריר לקח את החוק לידיו". תומרקין: "כל הסיפור הוא קומדיה"
יממה לאחר ששגריר ישראל בשבדיה, צבי מזאל, חיבל במיצג אמנות בו נראתה מחבלת מתאבדת שטה במים אדומים, נרשמות תגובות מעורבות בקרב קהילת האמנים הישראלים.
הפסל יגאל תומרקין אמר ל-ynet כי המיצג היה צריך להיות מוצג בישראל ולא בשבדיה. "זו לא חוכמה גדולה להציג יצירת מחאה בקרב קהל אוהד. נגד מי הוא מביע את מחאתו? בפני המשוכנעים? שיבוא להציג את היצירה בירושלים או באריאל. מחאה אתה מביע בפני אויבים ולא אוהדים".
ביחס ליצירה עצמה אמר האמן: "היצירה חסרת טעם ומקושקשת - המים האדומים כדם רק מראים כמה האמנות הפכה לזילות אחד גדול בתרבות. האיש הראשון ששגה בחוסר טעם הוא מנהל המוזיאון. כל הסיפור עצמו זו קומדיה לשמה. בייחוד עם שמות משפחה כמו מזאל ופיילר. השגריר בסך הכל כיבה את החשמל, אי אפשר להדליק בחזרה? סתם ציניות מטופשת", סיכם תומרקין.
האמן רפי לביא אמר בתגובה לארוע: "לא ראיתי את היצירה אבל יצירת אמנות היא כמו כל דבר אחר, אם היא מסיתה לאלימות, זה לא טוב, אבל מי שקובע את זה הן הרשויות המוסמכות. השגריר לקח את החוק לידיים ומעשיו פסולים. בתי המשפט השבדים אמורים להחליט. אם הייתה לו בעיה עם המיצג, שייתבע את היוצר ומנהל המוזיאון. זו חזירות ואין לזה שום קשר לאמנות".
האמנית לאה ניקל, אמרה שהיא אינה מגנה או תומכת במעשה. הבעיה האמיתית טמונה, לדבריה, במיקום המיצג. "יש כל כך הרבה אנטישמיות באירופה ובשבדיה ופשוט קשה לי מאוד לקבל את זה שאדם ישראלי, שקוראים לו דרור, עושה כזה דבר ומציג אותו שם. שיציג את זה בארץ, למה לחזק את האנטישמיות? אני מבינה את השגריר, שהדם עלה לו לראש".