שתף קטע נבחר

פרויקט נסיוני: בית-משפט לסמים

במסגרת הפרויקט, הפועל כבר כמה חודשים בתל-אביב, נשלחים נאשמים מכורים לסמים למוסד גמילה במקום לכלא

לראשונה בישראל פועל מזה כמה חודשים בתל-אביב בית-משפט מיוחד לענייני סמים. מדובר בפרויקט נסיוני, פרי יוזמה משותפת של נשיאת בית-משפט השלום בתל-אביב, השופטת עדנה בקנשטיין, ושל מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים, חיים מסינג.

 

מטרת הפרויקט לאפשר לעבריינים שביצעו עבירות על רקע התמכרותם לסמים לעבור טיפול גמילה במקום להישלח לכלא. במסגרת הפרויקט הניסיוני נשלחים נאשמים, שעומדים בתנאים מקדמיים שנקבעו, לכפר הגמילה מלכישוע בצפון הארץ, שם הם עוברים גמילה מסמים. בכל תקופת הגמילה עומד בעינו עונש המאסר שנגזר עליהם, אולם במידה שהטיפול מצליח והנאשם נגמל ומשתקם – הוא משתחרר ומקבל הזדמנות להשתלב מחדש בחברה. אם הטיפול נכשל – העבריין חוזר לרצות את עונשו בכלא.

 

השלב הראשון בהפעלת הפרויקט מחייב איתור נאשמים שביצעו עבירות על רקע התמכרותם לסמים. לשם כך הונחו התובעים לציין בבקשת המעצר עד תום ההליכים את העובדה שהנאשם ביצע את העבירות על רקע סמים. עו"ד מטעם בית-המשפט בודק את בקשות המעצר, ומאתר את המקרים המתאימים.

 

בשלב הבא בוחנים גורמי מקצוע בתחום הגמילה והשיקום את נתוני הנאשם, וקובעים את מידת התאמתו לפרויקט. בין התנאים ההכרחיים: הנאשם צריך להיות מעל גיל 18, מכור לסמים אבל בריא בנפשו, העבירה שבה הורשע לא היתה כרוכה באלימות חמורה, תקיפה מינית או סחר נרחב בסמים, והוא מקבל אחריות למעשיו ומסכים לטיפול.

 

הליך הגמילה והשיקום נעשה בפיקוח צמוד של בית-המשפט, והנאשם נדרש להתייצב בפני השופט בתדירות גבוהה. כדי להקל על המטופלים מתכוונים בקרוב להתקין בכפר הגמילה מערכת וידאו, שיאפשר לשופט להתרשם מהנאשם ומהתקדמות התהליך מבלי שיגיע פיזית לביהמ"ש.

 

לדברי מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, חיים מסינג, "אנחנו גם חוסכים למדינה במשאבים שכרוכים בהחזקת אסיר לתקופה ממושכת בכלא, וגם מאפשרים להם להשתקם ולהשתלב מחדש בחברה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אם הטיפול נכשל – העבריין חוזר לכלא
צילום: רויטרס
מומלצים