שתף קטע נבחר

הרשת גועשת: בעד ונגד האג

פעילות המתנגדים "לחומת ההפרדה" ברשת מאורגנת ומקיפה יותר, פעילות התומכים "בגדר הביטחון" סוחפת יותר גולשים

הדיון המשפטי בבית הדין הבינלאומי בעניין גדר ההפרדה שמקימה ישראל לווה עד כה בפעולות מחאה והפגנות סוערות, שנערכו לא רק מול "היכל השלום" בהאג אלא גם ברשת.

 

גם הגולשים בארץ נרתמו לסייע להסברת העמדה הישראלית הרשמית בחו"ל, בין השאר, באמצעות משלוח מאורגן של מחאות מישראל לבית הדין הבינלאומי, הכוללות תמונות של נפגעי טרור, סיסמאות באנגלית ועוד. הפנייה לגולשים להירתם למאמץ מופצת באמצעות דואר אלקטרוני, פורומים ורשימות תפוצה. ההודעה כוללת גם הצעת נוסח לדברי ההסבר באנגלית שיצורפו בפנייה.  

 

"לאחר לחץ ערבי כבד החליט האו"ם לשים את ישראל על ספסל הנאשמים ולהתערב בנושא גדר ההפרדה", על פי לשון ההודעה הפסקנית, "...הרכב שופטים שבוודאי לא ראה אי פעם בחייו שרידי אוטובוס מפוייח לאחר פיצוץ, החליטו שהם יוכלו לקבוע מה טוב ומה רע למדינת ישראל. הרכב שופטים שמעולם לא ראה תינוקת בת 10 חודשים מוטמנת באדמה הקרה, הם אלו שלקחו לעצמם את הסמכות לקבוע מה מותר ומה אסור למדינת ישראל לעשות במטרה להגן על עצמה. בית הדין היושב באירופה יפסוק 60 שנה לאחר המשרפות ותאי הגזים מהם אמצעים 'לגיטימיים' שבהם מותר למדינת ישראל להשתמש כדי לשרוד ולהמשיך להתקיים".

 

פנייה באמצעות הטלפון, הפקס והדואר

 

הפנייה קוראת לאזרחי ישראל להפנות מסרי מחאה ישירות לבית הדין באמצעות הדואר האלקטרוני, הטלפון, הפקס או מכתבים בדואר רגיל. הגולשים נקראים להיעזר בחומרים מתוך אתרים של ארגונים כמו "זק"א", משרד החוץ ואחרים, ולצרפם בהודעה.

 

"מומלץ לשלוח תמונות של פיגועי טרור ושל נפגעי טרור, של יתומים ואלמנות, של קברים פתוחים ואוטובוסים שרופים, בתיקווה שלאנטישמים האירופים יציק במעט על המצפון בזמן שהם יקבעו שגדר ההפרדה שאמורה לספק בטחון לתושבי ישראל, 'אינה חוקית' כהגדרתם", נכתב בהודעה, לה צורפו כל פרטי הקשר של בית הדין.

 

בבית הדין התייחסו בהבנה לפעילות המחאה הישראלית. "עידכון חשוב: עקב כמות פקסים גדולה שמגיעה למשרדים של בית הדין,

קיבלנו מהם מספר פקס חדש שאליו אפשר להמשיך ולשלוח חומרי הסברה", נכתב באתר "דעות – אתר המאבק למען ארץ ישראל".

 

פחות הסברה, יותר מחאה

 

חלק מהפעילות נגד "גדר הביטחון" נושא אופי מחאתי, יותר מאשר הסברתי. לראייה, נוסח אלטרנטיבי לפנייה המוצעת כולל דף שחור עם ציטוט לבן מ- Mending Wall שירו האירוני של רוברט פרוסט באנגלית: Good Fences Make Good Neighbors (גדרות גבוהות יוצרות שכנים טובים). השימוש בדף השחור היא טריק ישן, המיועד "לבזבז" את הדיו במכשיר הפקס של הנמען.

 

"ילדודס, חשבתם שאולי במקרה, לגמרי במקרה, הם מעדיפים לחבר את הקו הזה לתוכנת פקס שיושבת על מחשב במקום להריץ מישהו שיחליף כל דקה מחסנית וכל חצי דקה חבילת דפים?", תהה הגולש When בפורום באתר "הייד פארק", "אני יודע שזה חסר הגיון ומטורף לחלוטין להעמיד אופציה כזו מתוחכמת, אבל בכל זאת". "משיחת הטלפון שלי איתם, יש להם 25 מכשירי פקס שם שמקבלים את השיחות בלי הפסקה", ענה לו בביטחון "קרמבו", יוזם המחאה.

 

"ליכודניק", אתר בלתי רשמי המזוהה עם הליכוד, פירסם תמונות של ירושלמים "המפגינים בעד הגדר הטובה" ליד אוטובוס קו מס' 14 שהתפוצץ בפיגוע ביום א'. הגולש קובי ש. הפנה באתר דעות למצגת באתר "מלחמת אוסלו", המסבירה כמה הגדר נחוצה באמצעות שימוש באמצעים אינפוגרפיים משוכללים. מצגת נוספת מציגה את השאלה: מה חמור יותר - בניה של גדר בטחון או רצח ישראלים חפים מפשע?. מצגת שלישית ממחישה כמה קל למחבל פלסטיני להגיע בקלות מכפרו ליישוב ישראלי למטרת פיגוע התאבדות וכמה, כמשתמע מכך, הגדר נחוצה לשמירה על חיינו. בהקשר זה ראוי להזכיר את הסרט של משרד החוץ, שהופץ בעקבות הפיגוע האחרון בירושלים: (זהירות, תמונות קשות).

 

אחד האתרים הבודדים המציג משנה סדורה בעניין הגדר (פרט לאתרים הרשמיים) שייך לתנועת "גדר לחיים", שפועלת למען מימוש רעיון הגדר מאז 2001. אתר התנועה כולל מפות מפורטות המתארות את תוואי הגדר והחלקים הבנויים מתוכו, מתווה את עקרונות התוכנית ומנגנון גדר הביטחון ומציג עמדה בעניין גורל ההתנחלויות. פורום האתר נמצא "בבנייה" וקישור לרשימת הפולטיקאים המתנגדים לגדר הוביל לדף ריק.

 

מגדר ביטחון לחומת הפרדה

 

מנגד, גם אתרי השמאל עוסקים במרץ בעניין הגדר, המכונה ברוב המקרים "חומת ההפרדה".ההבדל בין גדר הביטחון של התומכים לחומת ההפרדה של המתנגדים אינו טרמינולוגי בלבד. באתרי הגופים המתנגדים לגדר מוצגות תמונות בו נראית חומת בטון אימתנית, בעוד באתרים התומכים בה מוצגים תצלומים של גדר תיל נמוכה.

 

אופי הפעילות של האתרים המתנגדים לגדר הסברתי בעיקרו, ומאורגן יותר מאתרי התומכים, אם כי ניכר פחות במחאה פעילה הסוחפת גולשים.

 

אתר גוש שלום מציג מפה של "חומת ההפרדה – בין פלסטינים לאדמתם" ומנופף בדף תשובות לטיעונים הנפוצים של מערכת הביטחון בישראל בעד הגדר. מצגת פלאש מושקעת במיוחד מתווה את תוואי הגדר על המפה ומלווה את השרטוט בהסברים. אתר "פעולה ירוקה" אף מפרט את ההשלכות הסביבתיות השליליות של בניית הגדר.

 

עצומה דלת משתתפים

 

אתר "הגדר זאת לא הדרך" קורא לגולשים לחתום על עצומה, התובעת מראש הממשלה "להפסיק לאלתר את בניית גדר ההפרדה הנבנית בעומק הגדה ‏המערבית, ולשבת לשולחן המשא ומתן עם הפלסטינים". עד כה, חתמו 17 גולשים בלבד - הישג דל לעומת הפעילות הנמרצת של המתנגדים לגדר. מתנועת "יש גבול" ביקשו למסור כי יותר מ-1,000 אנשים כבר חתמו על העצומה, אך שמותיהם לא פורסמו עד כה ברשת מסיבות טכניות.

 

אתר "בצלם" כולל דף מידע מפורט על "מכשול ההפרדה" ותוואי הגדר, הכולל מפה, דוחות וחומרים נוספים. דף "החומה צריכה ליפול" באתר תעיוש מרכז קישורים לכל המאמרים והאתרים נגד החומה. אתר "האגודה לזכויות האזרח בישראל" קובע כי הגדר אינה מפרידה בין ישראלים ופלסטינים ויוצרת מובלעות, בהן כלואים פלסטינים. אתר "נשים נגד החומה" מתעד את הקמת הגדר באבו דיס באמצעות תמונות ואילו האתר "הרשמי" נגד הגדר, stopthhewall.org מתפרסם באנגלית ובאיטלקית בלבד.

 

פעילות מאורגנת מול יוזמה של גולשים

 

לרוב, דומה כי פעילות המתנגדים לגדר ברשת מאורגנת על ידי גופים מסודרים, בניגוד למחאה בעד הגדר, שהיא פועל יוצא של גולשים שנקטו יוזמה אישית וצירפו אליהם גולשים נוספים באמצעות פורומים ורשימות דיוור. יוצא דופן הוא אורי ברייטמן, שהקים אתר נגד הגדר בעקבות סיור שביצע בתוואי באופן אישי וראה דברים שרוב הישראלים אינם רואים.

 

"הגדר עצמה חיונית לישראל – אבל התוואי שלה אכזרי ועקום", הוא קובע, "לא מסכים? שלח לי דואר אלקטרוני, אבל עדיף שתקח את האוטו האישי שלך לסיור בלתי אמצעי באיזורי חומת ההפרדה". 

 

"עמוד זה נבנה באופן עצמאי ובלתי תלוי, ללא מסגרת מפלגתית או ארגונית, מתוך תחושה עמוקה של תסכול, אשמה וכאב, עקב ניהול גרוע של המדינה על ידי מנהיגות כושלת, גזענית ואלימה", מצהיר ברייטמן, שרכש את מלות החיפוש "גדר ההפרדה" בגוגל, כך שכל מי שמחפש את הביטוי הזה באמצעות מנוע החיפוש הפופולרי לא יוכל לפספס את המודעה המפנה לאתרו, הניצבת מעל למודעה נוספת המפנה לאתר "גדר זאת לא הדרך".

 

ככלל, התוצאות המופיעות בראש הרשימה בחיפוש אחר "גדר ההפרדה" בגוגל מפנות לאתרים של גופים וגולשים המתנגדים לגדר, ודומה כי אלה עושים שימוש יותר מושכל במטה-דאטה ובקישורים בין דפים, המאפשר לגוגל לדרג את התוצאות על פי סדר חשיבות לחיפוש המבוקש. 

 

הערה: ייתכן שחלק מהאתרים אינם נגישים עקב עומס של גולשים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצגת בעד הגדר. אמצעים אינפוגרפיים משוכללים
מצגת בעד "גדר הביטחון"
מצגת נגד "חומת ההפרדה"
תוצאות חיפוש בגוגל. המתנגדים לגדר מאורגנים יותר
מומלצים