שתף קטע נבחר

דורנר פורשת ותוקפת: גורמים פוליטיים ניסו להשפיע

אחרי קריירת משפט ארוכה, ו-11 שנים בבית המשפט העליון, פרשה דליה דורנר מתפקידה. מי שנחשבה לשופטת מהפכנית, ובין היתר פרצה את שערי קורס הטיס בפני נשים בפרשת אליס מילר והכירה בזוגיותו של דייל הומוסקסואל, הספיקה ביומה האחרון בתפקיד לעורר סערות נוספות כשהתירה את שידור ערוץ הפלייבוי, וקבעה מועד מאוחר לבחירות. בטקס הפרידה היא בחרה למתוח ביקורת חריפה על הכנסת בפרשת ה"קיום המינימלי"

אחרי שההמולה נגמרה, ועשרות האורחים התפזרו, ישבה היום (ד') דליה דורנר בקומה התחתונה של בית המשפט העליון, מוקפת בנכדיה, כשהיא נושאת בחיקה כבר את התואר החדש: שופטת בדימוס.

 

אבל השקט היה מעט מטעה. את תפקידה כשופטת בית המשפט העליון היא עזבה היום בסערה: ביום אחד היא החליטה כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית על תאריך הבחירות לכנסת, ולאחר מכן מסרה כשופטת בית המשפט העליון פסק דין אותו ביקשה במיוחד לקרוא עם פרישתה, ובו התירה את המשך שידורי ערוץ פלייבוי בישראל.

 

דורנר נפרדת מכס השיפוט לאחר 30 שנה. 13 שנים כיהנה כשופטת בית המשפט המחוזי בבאר-שבע ובירושלים, שנה אחת כשופטת בבית הדין הצבאי בפיקוד מרכז וחמש שנים כשופטת בבית הדין הצבאי לערעורים, וכמובן – 11 שנים בבית המשפט העליון.

 

נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק, שנפרד ממנה היום בנשיקה, סיפר על צעדיה הראשונים של דורנר לצדו. "כאשר מונתה דליה לבית משפט זה, לא ידעתי כיצד תתפתח ולאן יישאו אותה כנפיה הרכות... בבית משפט זה פרשה דליה את כנפיה. המגבלות הפורמליות שהוטלו עליה, בשיפוט הצבאי והאזרחי, הוסרו... דליה ביססה את מעמדה כאחת מהחשובים והמקוריים בשופטי בית משפט זה. תרומתה חוצה את כל ענפי המשפט ואת כל תחומי המשפט", אמר ברק.

 

מדולי לדליה

 

דורנר נולדה לפני 70 שנה בטורקיה, תחת השם דולי גרינברג. בשנת 44' עלתה לישראל, ושהתה במוסד לילדים עליית הנוער. את נאום הפרידה שלה היום היא בחרה לפתוח דווקא בתודה למחנכיה במוסד בנהריה.

 

"ביום פרידה זה אני נזכרת בראשית דרכי בארץ. אני מודה למחנכי במוסד לילדים 'נווה הילד' בנהריה, שם גדלתי... מדריכינו היקים חינכו אותנו לערכים אוניברסליים: אהבת האדם, כיבוד האדם באשר הוא אדם, והעיקרון הקאנטיאני לפיו אדם לעולם אינו אמצעי להשגת תכלית אלא לעולם הוא תכלית לעצמה. מטען זה נשאתי עמי בכל אשר הלכתי. עמו הגעתי לבית משפט זה".

 

היא תיזכר תמיד כשופטת מהפכנית, שלנגד עיניה עמדו כל העת זכויות האדם עליהן הגנה בעוצמה וללא פשרות. דורנר עצמה דחתה היום כל ניסיון לקשור בין ילדותה הלא-פשוטה לפסיקותיה. "חרף האופנה שפשטה בתקשורת ובאקדמיה, לקשור את החלטת בית המשפט לאישיותם של השופטים, בית המשפט העליון אינו תלוי שופטים...", הדגישה.

 

מאליס מילר ועד הקיום המינימלי

 

בטקס הפרישה הובלטה "חשיבתה המקורית". ראש לשכת עורכי הדין, שלמה כהן, אמר: "אין ספק שבהגנה על זכויות יסוד בשנים האחרונות יש לך תרומה סגולית חשובה במיוחד".

 

אבל דומה שבכל אלה אין די כדי לתאר את שורת הפסיקות החשובות של דורנר, שהטביעו חותם בפסיקה הישראלית: היא אפשרה לעמוס ברנס לזכות במשפט חוזר, הכירה בזוגיותו של דייל הומוסקסואל, פרצה את שערי קורס הטיס בפני נשים בפרשת אליס מילר; הורתה לרשום גיורת רפורמית כיהודיה; הכירה בזכותם של ילדים בעלי תסמונת דאון לקבל חינוך מיוחד, גם במסגרת שילוב בחינוך הרגיל; קבעה פיצוי כספי לחולת סרטן בשל אי אבחון מחלה במועד כתוצאה מרשלנות; הקלה בעונשה של כרמלה בוחבוט, שהורשעה בהריגת בעלה לאחר שהתעלל בה במשך שנים, וכאמור – היום התירה את שידורי ערוץ פלייבוי בישראל.

 

דורנר ביקשה ליצוק משמעות מעשית לתוך חוקי היסוד, וקבעה שהחברה תצטרך לשלם, גם מחיר יקר, למימושם. היא מתוארת כשופטת אמיצה, מהפכנית, שלא אחת נקטה בעמדות בלתי-פופולריות, שעלו לה בביקורת ציבורית ופוליטית נוקבת.

 

האחרונה שבהן הייתה בעקבות הוראתה של דורנר למדינה להגדיר מהם תנאי קיום מינימלי בכבוד. היום מתחה השופטת דורנר ביקורת על הכנסת בסוגיה. "זה לא מכבר התכנסה הכנסת בתגובה להוצאת צו על תנאי בעתירה שבה הממשלה נדרשה לקבוע סטנדרטים לקיום מינימלי, המתיישב עם הזכות לכבוד האדם... חרף האיסור בתקנון הכנסת לדון בעניין התלוי ועומד בבית המשפט, התקבלה החלטה נגד התערבות בית המשפט בענייני תקצוב. החלטה זו של הכנסת היא ניסיון להפעיל לחץ על בית המשפט בעודו דן בעניין, להוציא שאלה משפטית מסוימת מתחום ביקורתו..."

 

לדבריה, "הדרך שבה בחרו גורמים פוליטיים מסוימים להשפיע על פסיקת בית המשפט – הגשת הצעות חוק שונות, שעניינן הקמת בית משפט חוקתי-פוליטי, ופוליטיזציה של הליך בחירה של שופטים ושל נשיא בית המשפט העליון – מעוררת דאגה רבה... אני מקווה שהכנסת לא תיכנע לרוחות השעה, ותשמור מכל משמר על אי-תלותו החיונית של בית המשפט", אמרה היום דורנר.

 

היא עצמה דוחה את הניסיונות לראות בהחלטותיה מהפכניות, ויוצאות מגדר הרגיל. "בימים שטרם חקיקת חוקי היסוד על זכויות האדם, תרם בית המשפט תרומה מכרעת לכך שמדינת ישראל תהיה דמוקרטיה... היום קוראים לזה 'אקטיביזם שיפוטי'", עקצה דורנר את מותחי הביקורת על דרכו של בית המשפט העליון.

 

"מה, אני גם אטפל בבן הזוג שלי?"

 

היום בטקס הפרידה הצטופפו באולם הגדול בבית המשפט העליון עשרות אורחים ומוזמנים: שופטים בהווה ובדימוס, עורכי דין, משפטנים ואנשי אקדמיה ובני משפחתה.

 

לאחר הטקס הגיעו רבים ללחוץ את ידיה של דורנר, שנראתה נרגשת. בעבר התבטאה דורנר ביחס להרגלי העבודה שלה, כשאמרה: "אני עובדת כל יום עד 21:00 ללא הפסקה. הגברים (השופטים –ט.ר) נוסעים לפעמים לנוח בצהרים, אבל אני, מה אני אסע בצהרים? אני אצטרך רק לטפל בבן הזוג שלי, ולכן אני נשארת כאן כל יום עד שעה מאוחרת".

 

את נאום הפרידה שלה היום סיימה דורנר בשיר של יהודה עמיחי. השופט ברק היטיב לבטא את השינוי שיעבור בית המשפט העליון בעקבות פרישתה של דורנר, כשפנה אליה ואמר: "עם פרישתך, דליה, נעשינו עניים יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
דורנר. "העליון אינו תלוי שופטים"
צילום: זום 77
צילום גלי תיבון
ברק. "נעשינו עניים"
צילום גלי תיבון
צילום: סבסטיאן שיינר
"שהכנסת תשמור מכל משמר"
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים