שתף קטע נבחר

פרשת טננבוים: מדוע לא נחקר הקשר בין "העוביידים"?

חשיפת ynet: האם ייתכן כי בישראל לא ידעו שלקייס עובייד, שהביא לחטיפת טננבוים, יש קשר משפחתי ל"קלף המיקוח" עבד אל-כרים עובייד - שהוחזק בארץ? האם ייתכן שעובייד הישראלי פעל ממניעים אישיים, כדי להבטיח את שיחרור בן משפחתו? כיצד לא שמו לב לקשר המשפחתי הזה בשנות ה-90, לאחר חטיפתו של עובייד? שאלות חדשות בפרשת טננבוים

הקשר בין העוביידים: כעת, כשהחליט מבקר המדינה לבדוק לעומק את פרשת טננבוים, הנה תהייה נוספת שמומלץ כי יבדוק. כיצד לא בדקו בישראל את טיב הקשר המשפחתי בין "קלף המיקוח" השייח עבד אל-כרים עובייד, לבין קייס עובייד - הערבי הישראלי שהפך לסוכן חיזבאללה?

   

מסתבר כי לא רק בין ראש הממשלה, אריאל שרון, לבין משפחתו של טננבוים התקיים קשר עקיף מן העבר. ynet מביא סיפור נוסף, שמצביע על קשר שהתקיים מהצד השני - וסיפק אינטרס אישי מובהק לקייס עובייד, לסייע בהחזרת קרוב משפחתו, השייח עובייד שהוחזק בארץ. אי חשיפת הקשר הזה מעלה תהיות על תפקודה של מערכת הביטחון בפרשה.

 

קייס עובייד, שככל הידוע פיתה את אלחנן טננבוים לצאת למפרץ הפרסי - ולזרועות החיזבאללה, הוזהר שוב ושוב מפני מגעיו עם פעילי טרור לבנונים ופלסטינים. אך בישראל לא הצליחו להוכיח את קשריו המפוקפקים, וכך קרה, שהצליח לצאת מן הארץ - ומאז לא שב.

 

ב-1989, באחת החקירות שלו באשמת מעורבות בסחר בסמים, נשאל חסן עובייד, אביו של קייס, על קרבה משפחתית אפשרית בינו לבין שייח עבד אל-כרים עובייד, שנחטף באותה שנה לישראל בניסיון לדלות מידע על גורלו של הנווט השבוי, רון ארד.  

 

חסן הכחיש כל קשר לשייח הלבנוני, ובזאת, מבחינת חוקריו, תם העניין. אולם, ממידע שהגיע ל-ynet עולה כי חסן תיעתע בחוקריו, והוא אכן קרוב משפחתו של השייח. למשפחתו, ובעיקר לבנו - היה אינטרס אישי מובהק בפרשת טננבוים. להביא לשחרור קרוב משפחתם הלבנוני.

 

המשפחה מטייבה, אליה משתייכים חסן וקייס, והמשפחה הלבנונית, הן למעשה שני ענפים של אותה משפחה: סבו של קייס, דיאב, מי שהיה חבר-כנסת בשלוש כנסות בשנות ה-60 וה-70 מטעם רשימות לוויין ערביות של מפא"י, הוא בן-דודו של השייח הלבנוני שנחטף כ"קלף מיקוח".  

 

משפחת עובייד באה במקור מעיראק. בתחילת המאה ה-20 התפזרו בני-המשפחה בלבנון, במצרים ובפלסטין המנדטורית. אף שמדובר במשפחה מוסלמית סונית, אימץ לעצמו הפלג שהשתקע בדרום-לבנון את האיסלאם השיעי.

 

משפחתו של דיאב עובייד, יליד 1911, השתקעה בטייבה שבמשולש. בני המשפחה עסקו במסחר בתוצרת חקלאית, בעיקר בהדרים, באזור יפו. דיאב ואחיו הבוגר כאמל נמנו על פעיליו של עארף עבד א-רזאק, מי שהיה מפקד אזור המשולש במרד הערבי הגדול של 1936 (מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט), אותו הוביל המופתי, חאג' אמין אל-חוסייני.

 

בעקבות המאורעות, העביר כאמל בשנת 1937 את אחיו הצעיר, דיאב, אל הפלג הלבנוני של המשפחה. בדרום-לבנון התגורר דיאב בבית דודו, אביו של השייח עובייד, כשלצדו אשתו סעדה ושתי בנותיו, עליא ונדא - לימים, אמו של קייס עובייד.

 

בשנת 1944 שב דיאב למשולש. הוא היה חבר במועצת הכפר טייבה (לאחר קום המדינה), שהפך מאז לעיר, שימש כאמור ח"כ בשלוש כנסות, וב-74' התמנה ליועץ שר החקלאות למגזר הערבי.

 

משפחת עובייד מטייבה המשיכה לשמור על קשרים עם החלק הלבנוני של המשפחה, דרך צד שלישי. ב-1989 נשאל כאמור האב לראשונה על הקשר המשפחתי, אולם הדבר לא הדליק נורה אדומה במקומות הנכונים.

 

גם כשבשנות ה-90 נחשד ונחקר הבן קייס בחשדות פליליים וביטחוניים - לא עלה הדבר. כיום, הפך עובייד בפועל לאחד הצירים המרכזיים שבין חיזבאללה - לבין ארגוני הטרור בשטחים. המעגל המשפחתי הושלם.

 

התגובות

 

משפחת עובייד בטייבה סירבה להתייחס ולהגיב לדברים. 

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי לא היה ידוע על הקשר המשפחתי בין קייס עובייד לשייח עובייד. מדובר צה"ל נמסר כי העניין נמצא בתחום פעילותו של השב"כ.

 

ח"כ אופיר פינס, (עבודה) אמר בתגובה: "אם יתברר שזה נכון שהשניים הם קרובים משפחה, ואף אחד לא עשה את החיבור המתבקש בעניין זה, אני מניח שמבקר המדינה ייחד לזה פרק נפרד".

 

לדברי פינס, "זה עוד סוג של שלומיאליות שלא תיאמן במסגרת פרשת טננבאום. אין ספק שאם העניין הוא נכון, אני מצפה שמערכת הביטחון תתן לזה התייחסות ולא תשאיר את זה בסימן שאלה ובאוויר". פינס אמר עוד כי הוא קורא לגורמים המוסמכים "להתייחס לגילוי החדש, להכחיש אותו או לאשר אותו, אבל לא להשאיר אותו חתום ובלום ונתון לפרשנויות".  

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
קייס עובייד. קרוב משפחה?
צילום: צביקה טישלר
צילום: איי אף פי
השייח עובייד עם נסראללה, בחזרה בלבנון
צילום: איי אף פי
צילום: תומריקו
טננבוים. היה אינטרס אישי?
צילום: תומריקו
מומלצים