ותודה שטסתם 747
ברחוב הירקון בתל-אביב נחת בר-מסעדה יחיד במינו בעולם: כל העסק בנוי בתוך חלל של ג'מבו שיצא לפנסיה, דיילת במדים מקבלת את פני הבאים, חגורת ביטחון מחוברת לכל מושב והמשקאות מוגשים מתוך עגלת דיוטי-פרי
תזכירו לישראלים שדה תעופה, דיילת, מטוס - ומיד יוצת הניצוץ ההוא בעיניים שלהם. לישראלים יש איזה קיק בכל הקשור לפרק הזמן שמשתרע בין ההגעה לטרמינל-הבית ועד לנחיתה ביעד שרשום על הכרטיס. ההיבלעות באולם הסואן, העמידה בתור לבידוק הביטחוני, המומ על מקום ליד החלון או הכי קרוב לביזנס, הקניות בדיוטי-פרי, הקפה האחרון לפני הירידה לאוטובוס, החיוך הסטרילי של הדיילת, נהימת המנועים לקרת הטייק-אוף, ואחר כך הטיסה עצמה - כל אלה מהווים מרכיב בפני עצמו בחוויית החופשה בחול. ואם אפשר להעתיק אותה לקרקע המוצקה של תל אביב, מה רע?
מאיר ריגן, טייס שהתגורר 14 שנים בארה"ב וחזר לארץ לפני שלוש שנים, לקח את התובנה שישראלים ומטוסים הולכים טוב יחד צעד אחד קדימה. ריגן, שאוהב לבלות במקומות מיוחדים, החליט לפתוח בר-מסעדה יוצא דופן, שונה מכל מה שראה עד היום. הוא ראה אותו לראשונה, לא תאמינו, בחלום, כשישב עם חברים בבר שנראה כמו חלל פנימי של מטוס ג'מבו. ריגן התעורר משנתו, האסימון ירד, וקדימה לעבודה.
כדי ליישם את הגימיק, אותו שמר בסוד, הוא התחיל לחפש ציוד, אבל גילה מאוד מהר שלחברות תעופה אסור למכור ציוד של מטוסים, אפילו אם יצאו מכלל שימוש. ריגן הפעיל קשרים, הגיע יום אחד לחברה אמריקאית שקשורה לבואינג, ושם מצא את מבוקשו - מכלול פנימי של מטוס ג'מבו שנגמר לו הסוס. נשאר רק לאתר יעד הולם להנחית בו את הרכש הטרי.
ריגן מצא אותו ברחוב הירקון פינת מאפו. הוא שיפץ את המבנה, הרכיב את המטוס עם כמה פועלים וקרא למקום שלו 747.
וגם חגורת ביטחון
הקיר שפונה לרחוב מאפו נראה כמו דופן של מטוס, עם חלונות הצוהר הקטנים ותריסי הפלסטיק בצבע שמנת. בכניסה לבר עומד כיסא הדיילת, שנקרא בשפת התעופה ג'אמפ-סיט. דיילת במדים של חברת תעופה מקבלת את פני הבאים ונותנת להם כרטיס עלייה, שישמש אחר כך להזמנת אוכל. היא גם מובילה אותם למושבים, אבל כאן לא צריך להפעיל קשרים כדי לזכות במקומות המועדפים.
כל העסק נראה מדהים, ממש הדבר האמיתי: שלושה מושבים צמודים בבכל שורה, עם מעבר באמצע. מעל המושבים תאי איחסון נפתחים. כפתור הפעלה עגול מניע את המושבים לאחור, בעוד משענות הידיים עולות ויורדות. שורות של נורות קטנות מקובעות בתקרה, לצד כתובות מוארות המכוונות לפתחי היציאה. החלונות קמורים וכשתריסוני הפלסטיק מוסטים הם משמיעים את הצליל המקורי. המלצרית-דיילת מגיעה עם עגלת הדיוטי-פרי ומציעה משקאות חריפים בבקבוקונים קטנים. לא מספיק? חגורת ביטחון מחוברת לכל
מושב, ואם מתחשק אפשר לחגור אותה בזמן ששותים קפה.
ב-747 של מאיר ריגן, שלא כמו בנתב"ג, אין תורים, השומר בכניסה לא שואל מי ארז את המזוודות ויש המון מקום לרגליים. גם מדף האוכל לא נתקע בבטן, כי בג'מבו הזה השולחנות רגילים. הדיילת כל הזמן פנויה ומוכנה להביא מה שמבקשים ובמקום מוסיקה של מטוסים יש פסנתרן שמנגן את מיטב הקלאסיקה של מחזות-הזמר האמריקאים.
הבר מעוצב כמו מטוס ולצדו מסך גדול להקרנת סרטים. הברמן לבוש במדים של קברניט, עם הדרגות על הכותפות. בזמן הקרוב יתמקם כאן גם לוח הפיקוד של תא הטייס. ואם דאגתם לרגע שתגעגעו לשירותים במטוס, גם את זה תקבלו, ממש כמו באוויר, רק בלי הרעש המפחיד של יניקת האוויר.
עוד בעתיד הקרוב: דלת הכניסה תוחלף על-ידי הדלת האוריגינלית של המטוס ובלובי הקטן בחזית יוצב האף של הג'מבו. הדמיון הקודח של ריגן עוד ימציא לנו פינה מאחורי וילון עם מושבים של מחלקה ראשונה, ומי יודע אם לא יחלקו שם בעתיד שמיכות וכריות לאלה שרוצים לישון.
האוכל, מה לעשות, ממש לא מזכיר את מה שמחלקים לנו במטוסים: מנות אלגנטיות בצלוחיות קטנות שמתלוות למשקאות, בשרים (סינטה, פילה, קבבונים חריפים), עוף ברוטב ברביקיו, קלמרי מטוגן, קוקטייל שרימפס, כל מיני מוקפצים, פסטות, סלטים, ואי אפשר בלי מטיאס ברוטב שמנת או ברנדי.
הבר מציע מגוון משקאות וקוקטיילים עליזים וצבעוניים. תפריט היינות עשיר, עם הרבה תוצרת הארץ ממיטב היקבים לצד נוכחות צרפתית ואיטלקית. לקפה מתלוות עוגות מעוצבות (שוקולד, פירות, גבינה ופירות יער), וכדי להפוך אותנו למאושרים ממש חוגגים כאן כל יום, מ-5 אחר-הצהריים עד 7 בערב, HAPPY HOUR - חמישים אחוז הנחה על המשקאות בעגלת הדיוטי-פרי.
וכן, אפילו החשבון מתובל בניחוח תעופתי. רשום עליו: "ותודה שטסתם 747".
747, הירקון 114, תל-אביב, 03-5274740.