איך שומרים על הביצים של החיילים?
מפקד מרכז המזון בצה"ל מספר ל-ynet איך חוסכים 14 אגורות לביצה - "ביצים קשות מקולפות יגיעו למטבחים", מספר על ההיערכות לפסח - "החידוש השנה הוא לשון", מגלה באלה יחידות אוהבים קציצות ומתי יפרוש הלוף מצה"ל. והוא קובע: "למרות השינויים - הכל תלוי ברצון של הטבח"
מהן "פיתיות" - ואילו ביצים חדשות ייכנסו לתפריט הצה"לי? אל"מ יהודה קושניר, מפקד מרכז המזון של צה"ל, השייך לאגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה, מספר בראיון ל-ynet על ההכנות הקדחתניות לחג הפסח, כמה מצות יאכלו החיילים, חושף את הביצים הקשות החדשות בחדרי האוכל, מגלה מה אוהבים לאכול בגולני ומי לא מוכנים לוותר על הלוף.
בין החידושים: חיילים שיישארו בבסיס בליל הסדר הקרוב יאכלו לראשונה לשון בקר. בצה"ל מכינים גם אלפי ערכות סדר אישיות לחיילים שלא יוכלו לשבת סביב שולחן הסדר.
בקרוב: ביצים קשות מקולפות
אל"מ קושניר סוקר את השינויים האחרונים בכל הקשור לתחום הקולינרי בצה"ל, כך למשל התופעה החדשה של "הפיתיות", ארוחות שמוגשות בפיתה וזוכות להתלהבות רבה בקרב החיילים.
בקרוב גם ייכנסו לצה"ל ביצים קשות מקולפות. "כאשר טבח מבקש לבשל ביצים קשות", מסביר אל"מ קושניר, "חלק מהן נופלות לו ונשברות. מצאנו דרך יעילה וזולה ב-14 אגורות לביצה, לתת לבסיס הצבאי ביצים מקולפות שעברו תהליך בישול ונשמרות במי מלח. ביצים אלה ניתן להגיש עד שלושה שבועות וכבר בקרוב נחלק אותן לחיילים".
לדברי אל"מ קושניר, בצה"ל אוכלים 40 מיליון ביצים בשנה, חלק מהביצים מיועדות לתבשילים ולמטרות שונות, ולכן הביצים הקשות שיסופקו לצה"ל יהוו כעשרה אחוז מסך הביצים בשנה ויחסכו לצבא כ-600 אלף שקל.
ההיערכות לסדר
140 טון מצות, 5 טון קמח תפוח אדמה, 25 טון קמח מצות, 19 טון חזרת, 23 טון חרוסת, 33 טון עוגיות קוקוס ובוטנים וכמה טונות של קציצות גפילטע-פיש. כך פחות או יותר נראית רשימת המזון של צה"ל לקראת חג הפסח הקרוב.
אל"מ קושניר מספר איך ייראה שולחן הסדר בבסיסי צה"ל השונים. "למנה ראשונה יהיו תחתיות ארטישוק ופטריות, שני סוגי בשר כשהחידוש השנה הוא לשון, קנינו עשרה טון לשון לקראת החג, שניצלים, בשר בקר, דג סלומון וסלטים".
אבל בכך לא מסתיימות הכנות צה"ל לפסח. בשבוע הבא יארזו במרכז המזון כעשרת אלפים ערכות סדר אישיות לחיילים שנמצאים במקומות בהם לא יתקיים ליל סדר. בערכה יהיה יין בפחית, דג בשמן ובשר משומר, וכמובן גם הגדה לפסח.
השניצל בראש, הלוף עוד בשטח
בכל הקשור למה שהחיילים אוהבים לאכול, מציין אל"מ קושניר את השניצל, העוף והצ'יפס. גם החומוס, הכרוב במיונז והקטשופ נחטפים. בתחתית הרשימה נמצאים בשר הבקר, הדגים וכמובן הלוף.
"הלוף ייצא מצה"ל בעוד 3 שנים", הוא מספר, "אבל בינתיים אנו ממשיכים לספק אותו לחיילים ומנסים לגרום לנגדי המטבח למצוא דרכים יצירתיות כיצד להכין את הלוף, למשל באמצעות בצק פילו שהתחלנו לספק להם. דווקא בקרב הכלואים במחנה עופר וקציעות יש דרישה ללוף ואנו מספיקים לשם כמויות גדולות".
אל"מ קושניר מספר כי לפני כשנה נכנסו לצה"ל הקציצות, שלא זכו להתלהבות בקרב החיילים ואף זכו לכינויים מעליבים. רק בחטיבת גולני התלהבו מכדוריות הבשר, אולם לבסוף הן הוצאו מהתפריט הצבאי ובמקומן נכנס ההמבורגר שזכה להצלחה רבה.
"הכל תלוי ברצון של הטבח"
כיום מסופק האוכל בצה"ל משלושה מוקדים בצפון הארץ, מרכזה ודרומה. רוב המזון מגיע לחיילים באמצעות משאיות, חלקן ממוגנות ירי. מדובר במערך משומן היטב, ממוחשב כולו מרגע הזמנת המוצר ועד הגעתו ליחידה. מרגע הגעת המזון ליחידה הצבאית הוא עובר לרשות נגדי המטבח והטבחים ומשם לצלחות החיילים.
אל"מ קושניר טוען כי טבח יצירתי יכול להפוך את המזון שמגיע למטבחו לאנין טעם ומפתה. "הכל תלוי ברצון של הטבח ובמקצועיות שלו", הוא מסביר. הפעילות המבצעית בשנים האחרונות מביאה לשינויים גם בתחום הקולינרי. למשל באחרונה עודכנה רשימת המזון שמקבל חייל שיוצא למארב בן 12 שעות. בין המוצרים שהוא מקבל באפוד: מים מינרליים, שני חטיפי פיצפוצי שוקולד, קבנוס, ופל לא מצופה וחטיף תפוח אדמה קטן.
חיילי צה"ל שיתגייסו בשנים הקרובות יהנו ממערכת מזון שונה לגמרי: בימים אלה מסתיימות ההכנות להוצאת מכרז לספק מזון אזרחי שתפקידו יהיה להכין ארוחות לכל חיילי צה"ל ולספק אותן ליחידות השונות עד רמת הגדוד.
"המכרז", מעדכן אל"מ קושניר, "יתפרסם בקיץ הקרוב ונבחר את הזוכה בתחילת שנת 2005. מדובר במהפכה גדולה בתחום. נערכו דיונים רבים בנושא וישנה כדאיות כלכלית גדולה למהלך כזה. ברור שכאשר הדבר ייצא לפועל משמעות הדבר היא שיתחייב צמצום בנגדי המטבח, טבחים בכל מערך מרכז המזון ובאחזקת מתקנים. החיילים בכל מקום יקבלו אוכל זהה ויותר לא יהיו טענות שביחידה כזאת האוכל לא טעים ובאחרת נפלא, כולם יקבלו אותו דבר".