מכשירים את הפרה לפסח
כשבועיים לפני חג פסח מתחילים מגדלי הבקר במשקי החלב ומגדלי העופות להכשיר את הפרות והתרנגולות לפסח. איך? באמצעות מערכות סינון חלב מיוחדות ותפריט כשר לפסח
מבחינת בעלי הרפתות והלולים מדובר בכאב ראש, וגם בכאב כיס. צריך לדאוג לרכוש מזון כשר בזמן, להחליף את השרוולים בהם עובר החלב למיכלים, וגם לשלם לרבי שמפקח על התהליך סכום לא קטן. הבעיה הגדולה עלולה לצוץ כאשר הרבי ימצא משהו לא כשורה, ואז החקלאי ייאלץ לשפוך אלפי ליטרים של חלב. לכן, הרפתנים צריכים להיות עירניים מאוד ולהיזהר מלבצע טעויות וזה כרוך מבחינתם בכאב ראש לא קטן.
איך זה עובד
הכנת הכשרות במשקי החלב לחג הפסח נערכת בשני שלבים: שלב ראשון כולל התקנת מערכות סינון עדינות במשקים, באמצעותן עובר החלב סינון לפני שמכניסים אותו למיכל. בשלב שני, משנים את התפריט של הפרות - הפרות במשקי החלב מקבלות תפריט חלופי כשר ללא מיני דגן שנחשבים חמץ. התפריט הכשר כולל תירס, קש, תחמיץ תירס וחומוס. בעבר, כשלא היו מערכות סינון חלב, הכנת הכשרות לפסח ארכה מספר שבועות. כיום התהליך קצר יותר.
מאיר בראון, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל, אומר כי התפריט הכשר בו מאכילים את הפרות מתבסס על תירס וחומוס, כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה.
לדברי פרץ שורק, רכז מרכזי המזון בהתאחדות מגדלי הבקר בישראל, על פי ההלכה איסור חמץ בפסח חל גם על רכושו של יהודי ולא רק על פיו. ומאחר שגם הבהמות הם חלק מאותו רכוש, אסור על פי ההלכה שיהיה חמץ בסביבתן. לדבריו, יש להרכיב את התפריט של הפרות בצורה מקצועית כדי שלא ייגרמו להן בעיות בריאותיות. "הרפתנים מקבלים לפני הפסח דף הדרכה מקצועי ומסודר, שתפקידו למנוע תפריט שגוי אשר יזיק לפרות", אומר פרץ.
אמנם מדובר בתהליך מעט מסורבל שכרוך בעלויות כספיות לא קטנות, אך השנה, מרגיע הרב הראשי של תנובה, זאב ויצמן, הכנת הכשרות לפסח לא תהיה כרוכה בעלויות כלכליות גבוהות כמו בשנים קודמות, כיוון שמחיר החיטה גבוה ביחס למחיר התירס, שמהווה תחליף בפסח.
גם מגדלי העופות נערכים לפסח ומאכילים את התרנגולות במזון כשר כדי שהביצים שיטילו יהיו כשרות לפסח. יעקב כהן, מזכיר ארגון מגדלי העופות, אומר כי המגדלים קונים את התערובות בהן מאכילים את העופות ממכונים מיוחדים (ביניהם אסם גליל, מטמור, אמבר, מילובר ואחרים) שמספקים עבורם את המזון ונמצאים בהשגחת הרבנות הראשית.
התערובות של מזון העופות כוללת בדרך כלל סויה, חיטה ותירס ולקראת הפסח מכינים תערובת ללא חיטה ובונים מנה כשרה. לדברי כהן, 10 ימים לפני החג מתחילים המגדלים להאכיל את העופות בתערובות כשרות. גם המגדלים שאינם שומרים כשרות מחויבים להאכיל את העופות במזון כשר על פי הוראת הרבנות הראשית.
קצת מספרים
העדר הישראלי מונה כ-110 אלף פרות חולבות, שמייצרות כמיליארד ליטר חלב בשנה. כל פרה מייצרת בממוצע כ- ליטר חלב בשנה. מהתאחדות מגדלי הבקר בישראל נמסר, כי זו התנובה הגבוהה ביותר בעולם, לפני ארה"ב, בה הממוצע השנתי של חלב שמייצרת כל פרה עומד על 9,500 ליטר ומערב אירופה – 7,500 ליטר.
תושבי ישראל צורכים כ-160 ליטר חלב לנפש בשנה. לצורך השוואה, בארה"ב צורכים 250 ליטר לנפש, בשוודיה 300 ליטר, בהולנד 250 ליטר ובאיטליה 263 ליטר לנפש.