שתף קטע נבחר

מדריך: לחפש את כוכבי הלכת בשמיים

לקראת סוף חודש מרץ, מתקבצים כוכבי הלכת במבנה שיאפשר למצוא אותם בקלות גם ללא שימוש בטלסקופים. כך תוכלו לאתר אותם בשמיים ולצפות בהם, בשעות הערב והלילה

חמה (מרקורי) נוגה (ונוס) מאדים (מרס) צדק (יופיטר) 
שבתאי (סאטורן) 

בימים האחרונים של חודש מרץ, יתקבצו להם כל כוכבי הלכת הנראים בעין הבלתי מזוינת - כוכב חמה, נוגה, מאדים, שבתאי וצדק - ויאפשרו לצפות בהם בשעות הערב. המדריך הבא יסייע לכם לאתר את כוכבי הלכת, ולצפות בהם בשעות הלילה. גם אם אינכם מנוסים במציאתם, אל דאגה - אנו נשתמש בירח כמורה דרך שיסייע במציאתם. תנועתו החודשית של הירח בשמים מביאה אותו, מדי חודש, לסמיכות לכל אחד מכוכבי הלכת במערכת השמש והוא יסמן לנו את מיקומם.

 

מי שמבקש לצפות בכוכבי הלכת גם מעבר לזמן זה וכן בכוכבי הלכת האחרים – אורנוס, נפטון ופלוטו, מוזמן לפנות לפורום האסטרונומיה, כאן ב-ynet.

 

חמה (מרקורי)

 

כוכב חמה - כוכב לכת זה, הקרוב ביותר לשמש, הוא החמקמק מכולם. קרבתו היתרה לשמש, מתעתעת בחובבי האסטרונומיה המבקשים לצפות בו כיוון שהוא שוקע מיד לאחר שקיעת החמה וזורח סמוך מאוד לזריחתה. הבוקר (יום שני, 22 במרץ), חלף סהר הירח סמוך מאוד לכוכב חמה. בערב, יהיה כוכב חמה מערבית לירח. היום הטוב ביותר לצפות בכוכב חמה יהיה ה- 29 במרץ, אז היה במרחק הזוויתי הגדול ביותר מהשמש.

 

מי שיצפה בכוכב חמה בטלסקופ יראה מעין אליפסה. כוכב חמה, כמו נוגה וכמו הירח, מופיע במופעים שונים הנגזרים ממיקומו יחסית לשמש ולכדור הארץ. כיוון שכוכב חמה נע במהירות אל הקו ביננו לבין השמש, הוא מפנה מדי יום חלק גדול יותר מצידו הנסתר מהשמש.

 

מסיבה זו, מי שיעקוב אחר כוכב חמה בטלסקופ במשך הימים הבאים, עד תחילת חודש אפריל, יראה אותו הולך ומתמעט והופך לסהר צר, עד להתקבצותו עם השמש בשבוע הראשון של אפריל. לאחר מכן, המבקשים לצפות בכוכב חמה המתרחק מאיתנו, יצטרכו להשכים קום, ולצפות בו טרם זריחת החמה. כיום, כוכב חמה מפזז לו בינות לכוכבי קבוצת דגים.

 

חזור למעלה
נוגה (ונוס)

 

הירח יחלוף סמוך לנוגה ב- 24 במרץ, אך נוגה אינו זקוק לתמרורים – מיד לאחר השקיעה, נוגה הוא גוף השמים הזוהר ביותר בכיוון מערב ולעתים הוא נדמה כמטוס מתקרב. הואיל ומרבית האזרחים אינם מכירים את נוגה ומראה כוכב כה זוהר גם בשעת בין ערביים אינה מוכרת לכולם, מתרבים משום מה הדיווחים על עב"מים בכיוון שבו נראה נוגה הזוהר.

 

מי שיעקוב אחר הירח בשעות אחר הצהריים של יום רביעי, ה- 24 בחודש, יוכל לנסות לאתר את נוגה גם כשהשמש טרם שקעה. נוגה הוא אחד מהכוכבים הבודדים שניתן לראותם גם באור יום מלא. אגב, נוגה שוהה כיום בקבוצת טלה.

 

בטלסקופ נוגה אינו מרשים במיוחד: הוא עטוי שכבת ענני דו-תחמוצת הפחמן, שהפכה את פניו לכבשן אימים בטמפרטורה של מאות מעלות, שיחד עם גשם של חומצה גופרתית ולחץ אטמוספירי אדיר הופכים את נוגה למועמד מוביל לאכלס את הגיהנום דווקא.

 

כמו כוכב חמה ומאותה סיבה, גם נוגה אינו מראה את כל פניו המוארות: הוא נראה כמחצית הירח וגם הוא הולך ומתמעט ככל שנוקפים הימים עד להתקבצותו עם השמש בתחילת יוני. אז, יספק לנו נוגה את אחד מהאירועים האסטרונומיים של המאה הנוכחית כשיחלוף על פני דיסקת השמש, אירוע נדיר החל בצמדים, אחת למאה שנה.

 

חזור למעלה
מאדים (מרס)

 

מאדים הוא ללא ספק הסלבריטי של מערכת השמש. כמות כלי הרכב הנעה על פניו עשויה לגרור פקקי תנועה חמורים בעתיד הקרוב, וכולנו זוכרים את התקרבותו היתרה אל כדור הארץ בחודש אוגוסט האחרון שעוררה ריגושים עצומים באוכלוסיה, אם כי מרביתה בשל דיווחים מוגזמים.

 

מאז, הלך מאדים והתרחק, זוהרו הועם והוא נראה כאחד הכוכבים, אם כי עדיין ניכר בגוון האדום – כתום שלו. ב- 26 בחודש, לפנות בוקר, יחלוף הירח ויסתיר את המאדים. התופעה לא תראה בישראל לצערנו, כיוון ששני הגופים ישקעו קודם לכן. אולם ביום חמישי בערב יהיה ניתן לראות את הירח מערבית למאדים. שני הגופים יהיה בקבוצת שור כאשר כוכבי כימה, שנראים מהדורה מוקטנת של הדובה הקטנה יהיה כמה מעלות צפונית להם ויצרו משולש נאה על פני כיפת השמים.

 

בטלסקופ מאדים אינו נראה בימים אלה מרשים כפי שהיה בחודש אוגוסט – הוא קטן מאוד בגלל מרחקו הרב אך טלסקופ טוב ואיכותי עשוי להראותו כדיסקה אדומה ואולי אף להראות כתמים כהים על פניו.

 

חזור למעלה
צדק (יופיטר)

 

צדק הוא הגדול שבכוכבי הלכת והוא המזרחי ביותר מבין החמישה והוא שוהה בקבוצת אריה. לפיכך, הירח צפוי לעבור לידו רק ב- 2 לאפריל, כשהוא יחלוף 3 מעלות צפונית לצדק. צדק הוא כוכב לכת ענק העשוי רובו ככולו מגזים, בעיקר מימן והליום ותוואי הנוף העיקריים שלו הם חגורות העננים הססגוניות על פניו.

 

צדק, כמו נוגה, זוהר מאוד ועולה על כל כוכבי השבת באורו. קל מאוד לזהותו בגוון הלבן – צהבהב שלו. משקפת שדה איכותית תאפשר גם להבחין בארבעת ירחיו הגדולים שנתגלו על ידי גלילאו גליליי וצפייה מדי ערב תאפשר לראות גם את שינויי המקום שלהם יחסית לצדק. טלסקופ איכותי אף יראה את חגורות העננים שעל פניו, את הכתם הגדול האדום, שהוא למעשה סערה המשתוללת על פני צדק 400 שנה לפחות ברציפות ואולי גם את צילו של אחד הירחים המוטל על פני צדק מדי פעם כפי שניתן לראות בקישור הבא שצולם באמצעות טלסקופ Meade ETX בקוטר 5 אינטש.

 

חזור למעלה
שבתאי (סאטורן)

 

שבתאי הוא היפה מבין כוכבי הלכת בזכות הטבעות המקיפות אותו. הירח יחלוף 4 מעלות צפונית לו ב- 28 במרץ. שבתאי ניכר באור הכתום שלו והוא בולט על רקע כוכבי קבוצת תאומים בה הוא נמצא. טלסקופ איכותי יראה היטב את הטבעות ואף את הרווח העיקרי בינהן כפי שניתן לראות בצילום שנעשה אף הוא באמצעות טלסקופ Meade ETX בקוטר 5 אינטש.

 

במשקפת שדה ניתן להבחין בירח הגדול מאוד של שבתאי – טיטאן. שניהם – שבתאי וטיטאן מצפים בכליון עיניים לביקור של החללית קאסיני שתגיע אליהם בחודש יוני השנה לאחר מסע בן 7 שנים, ובשיאו תנחית גישושית קטנה אל פני טיטאן בחודש ינואר 2005.

 

שבתאי, כמו צדק, עשוי בעיקר מימן והליום וגם בו ניתן לראות חגורות עננים, אם כי פחות פולטות וססגוניות מאשר צדק. אולם, ללא ספק הטבעות הססגוניות של שבתאי, המורכבות מאינספור גושי קרח קטנטנים, הן סימן ההיכר של כוכב הלכת היפהפה הזה.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ונוס. הבולטת ביותר בשמיים
מאדים, שכן קרוב
צילום: טלסקופ החלל האבל
צילום: נאס"א
שבתאי - שר הטבעות
צילום: נאס"א
מומלצים