שתף קטע נבחר

מחקר: הריון ולידה של בנים - מסובכים יותר

במחקר שנערך בביה"ח "סורוקה" נבדקו יותר מ-100 אלף תיקי לידות. הממצאים: לידות בנים מתפתחות לאט יותר, ובמהלך ההריון התינוקות סובלים יותר ממצוקה

לפסוק המקראי "בעצב תלדי בנים" יש עכשיו גם הסמכה מדעית: מחקר רחב היקף שנערך בבית-החולים "סורוקה" מגלה כי שיעור הסיבוכים בהריונות ובלידות של בנים גבוה בהרבה משיעור הסיבוכים הצפויים בהריונות של בנות. לדברי החוקרים נדרשים מחקרים נוספים כדי לרדת לעומק הגורמים לתופעה המפתיעה.

 

התגלית הישראלית הוצגה באחרונה בכנס למיילדות שנערך בניו-אורלינס, והמחקר יפורסם בקרוב בעיתון בינלאומי לרפואת אם ועובר.

 

המחקר החדש, שנערך על-ידי החטיבה למיילדות ולגינקולוגיה בבית-החולים בשיתוף המחלקה לאפידמיולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון, חושף שורת הבדלים בולטים בין סיבוכי הריון ולידה המופיעים בהריונות של בנים לבין הסיבוכים בהריונות של בנות. החוקרים בדקו יותר מ-100 אלף תיקי לידות – בהם 55,500 לידות של בנים ו-53 אלף לידות בנות – שהתבצעו בבית-החולים "סורוקה" בשנים 1988-1999 במטרה להשוות בין תופעות חריגות שהתרחשו במהלך ההריונות משני המינים.

 

הריון עם בן - יותר סיבוכים

 

ניתוח הממצאים העלה שורה של גילויים חדשים, המעידים על כך שבהריון עם בן קיימת נטייה רבה יותר לסיבוכים מאשר בהריונות של בנות. כך, למשל, התגלה כי ב-3.5 אחוזים מהריונות הבנים היה כשל בהתקדמות הלידה, כלומר שלביה הראשונים של הלידה לא התקדמו כמצופה, והלידה "נתקעה". זאת, לעומת 2.7 אחוזים בלבד מלידות הבנות.

 

בהריונות בנים התגלו בעיות רבות יחסית בתוצאות המוניטור במהלך הלידה, כלומר דופק העובר לא היה תקין, דבר שעלול להצביע על כך שהוא שרוי במצוקה. בעיות כאלה התגלו ב-4 אחוזים מהריונות הבנים, לעומת 2.5 אחוזים בלבד מהריונות הבנות. גם בשיעורי הניתוחים הקיסריים התגלו הבדלים משמעותיים בין בני שני המינים: בעוד ששיעור הניתוחים בהריונות הבנות עמד על 7.5 אחוזים בלבד, שיעור הניתוחים בהריונות בנים עמד על 9 אחוזים.

 

6 אחוזים מהבנים נולדו במשקל של יותר מארבעה ק"ג, לעומת 3 אחוזים בלבד מהבנות. משקל גבוה כזה עלול להוות גורם סיכון ללידה איטית וקשה יותר ומחייב בחלק מן המקרים ביצוע ניתוח קיסרי.

 

ציון "אפגר" נמוך יותר לבנים

 

גם בתוצאות הלידה ניכרו הבדלים בין המינים: 5 אחוזים מהבנים קיבלו ציון "אפגר" – המבטא את מצבו של התינוק מייד לאחר הלידה – נמוך מ-7, בעוד שהציון המקסימלי הוא 10. זאת לעומת 3.5 אחוזים בלבד מהבנות. ממצאי המחקר נותרו דומים גם לאחר שהוצאו ממנו תינוקות שנולדו במשקל גבוה במיוחד ותינוקות שנולדו לאמהות שסבלו מסוכרת במהלך ההריון, מצב הכרוך בסיכונים שונים. לא נתגלו הבדלים סטטיסטיים משמעותיים בין יהודים לערבים.

 

 

"הרעיון לבדוק אם יש הבדלים בין שני המינים ברחם ובמהלך הלידה נולד בעקבות הידיעה שפגים ממין זכר שורדים פחות טוב מפגות", אומר הגינקולוג ד"ר אייל שיינר מחטיבת הנשים ב"סורוקה".

 

"הממצאים שלנו חושפים תגלית מדהימה: שהריון עם בן הוא גורם סיכון בפני עצמו. לא ברור לנו מהן הסיבות לכך. פרט לעובדה שבנים שוקלים בדרך כלל יותר מבנות, דבר שעשוי להשפיע על מהלך הלידה, ייתכן שמדובר גם בהבדלים בזרימות הדם ברחם. צריך להמשיך ולחקור כדי להבין הלאה מהם הגורמים לתופעה, וכיצד ניתן לטפל בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
בנים סובלים יותר (צילום אילוסטרציה)
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים