שתף קטע נבחר

שרון בוועידת הליכוד: המשאל - מחייב

חברי המרכז אישרו את יוזמת ראש הממשלה לקיים משאל עם בתוך המפלגה על תוכנית ההתנתקות. הוא הצהיר: התוצאה תחייב את כולנו. יותר מ-700 מצירי הוועידה טרחו להגיע להיכל התרבות כדי לשמוע את נאומו, שלווה במחיאות כפיים - וגם בקריאות "בוז". בכירים במפלגה טוענים: "היה מחטף"

תוכנית ההתנתקות עוברת למתפקדי הליכוד - כך אושר הערב (יום ג') בוועידת המפלגה. כ-200 אלף המתפקדים יצביעו במשאל, שיתקיים רק לאחר שובו של ראש הממשלה מוושינגטון באמצע חודש אפריל.

 

הזכאים להשתתף במשאל: כל מי שהתפקד למפלגה עד אתמול, ה-29 במארס. מנכ"ל הליכוד, אריק ברמי, העריך שניתן לקיים את המשאל בתוך שלושה שבועות מהרגע ששרון יזום את המהלך, ויודיע על כך ליו"ר ועדת הבחירות בליכוד. ראש הממשלה אמר בוועידה כי תוצאת המשאל, אף שאין לו תוקף משפטי, "תחייב את כל נציגי הליכוד - ואני בראשם". 

 

שרון אמר כי "קבלת ההכרעה הדמוקרטית בפורום הרחב ביותר היא הדרך הנכונה לשמור על אחדות הליכוד, גם בעת הכרעה קשה". הוא שיגר רמז לעבר מבקרי תוכניתו המדינית: "מותר שיהיו חילוקי דעות לפני ההחלטה, אבל חייבים להתאחד אחריה". אולם במשפט זה, שרון גם פתח למעשה את הצוהר לביקורת פומבית נגדו בעניין המדיני.

 

בשמאל תוקפים את המשאל בקרב חברי הליכוד בלבד: "לא ייתכן שהדודי אפלים והפייגלינים יכריעו בנושא כה קריטי", אומרים במרצ. גם שר המשפטים לפיד הביע בעבר התנגדות לרעיון משאל העם.   

 

מחיאות כפיים - וקריאות בוז

 

בצל החקירות וטיוטת כתב האישום נגד ראש הממשלה מחד, ותוכניתו המדינית השנויה במחלוקת מאידך, התכנסו הערב חברי מרכז הליכוד בהיכל התרבות בתל-אביב. מחוץ לאולם הפגינו קומץ צעירים למען שחרורו של יונתן פולארד, כשבידיהם שלטים עם הסיסמא: "חבל שלפולארד אין חותן", כרמז לקשר המשפחתי בין שרון לטננבוים.    

 

חברי המרכז, שתיכננו תחילה לתקוף את ראש הממשלה בנושא המדיני, הבטיחו לו קבלת פנים אוהדת וחמה - על-רקע פרשת השוחד אליה נקשר שמו. שרון אכן התקבל במחיאות כפיים עם כניסתו להיכל התרבות, אולם רק מעט יותר מ-700 מצירי הוועידה היו שם כדי לקבלו - מתוך 2,700 הצירים הרשומים.     

 

הוועידה הייתה אחת החיוורות שנראו בליכוד בתקופה האחרונה, הן בשל מיעוט המשתתפים והן בשל היעדרותו של שחקן מפתח במפלגה - השר נתניהו, שנמצא בחו"ל. חברי המרכז התקשו לתקוף את ראש הממשלה בנושא המדיני, לאור תמיכתם בו במישור האישי - ובפרט לאחר ההתנקשות בשייח' יאסין. הפעם, לשרון היו יותר מנטרלי מוקשים ממוקשים.    

 

אריאל שרון נשא נאום שבקונצנזוס. הוא דיבר על מחויבותו לביטחון ישראל ותושביה, על היעדר פרטנר בצד הפלסטיני ועל הצורך בלחימה עיקשת בטרור - כולל פגיעה "בכל מי שמסית לרצח יהודים". לצד מחיאות הכפיים, גם קריאות "בוז" ליוו את נאומו.       

 

יו"ר נשיאות הוועידה, השר ישראל כץ, הודה לשרון על ההחלטה לחסל את השייח' יאסין - אמירה שגררה מחיאות כפיים סוערות מהקהל. לאחר מכן אמר: "אני רוצה להביע תמיכה ואמון בשם נשיאות הוועידה בלתי מסויגים ביושרך, אריק כולנו איתך!"

 

"בובות גומי של משפחת שרון"

 

ועידת הליכוד הסתיימה זמן קצר לאחר שהחלה, מבלי שלאיש, פרט לשרון וכץ, ניתן לנאום בה. כמה מבכירי המפלגה, בהם השר עוזי לנדאו וח"כ מיכאל איתן, זעמו על האופן "הבולשביקי" שבו נערכו ההצבעות, כגוש אחד, בעניין המשאל ושינויים חוקתיים.

 

השר לנדאו האשים: "היה מחטף, אף אחד לא יודע על מה הוא הצביע". ח"כ איתן: "לא אפשרו להציע הצעות נגדיות, ככה לא משנים חוקה של תנועה מסודרת". שעות ספורות לפני כינוס הוועידה תקף איתן את "העריצות" שבה מתנהלת המפלגה. הוא טען כי נשיאי הוועידה הם "חותמת גומי ובובות של משפחת שרון". את פנייתו לאמצעי התקשורת נימק בכך שלא איפשרו לו לשאת דברים בוועידה.

 

גם השרה ציפי לבני הביע תרעומת על האופן בו התנהלו ההצבעות, ואמרה שהיועץ המשפטי של הליכוד צריך לבדוק את הנושא. "זה היה לא מכובד ואפשר גם אחרת", אמר סגן השר מיכאל רצון. "היה צריך להציג כל נושא בנפרד, ולא להביא הכל להצבעה כגוש".   

 

בסביבת ראש הממשלה הביעו צער על כך שה"פריים-טיים" פוספס, בעיקר כאשר מול נאומו של שרון שודרו משחקי כדורגל וכדורסל בערוצי הטלוויזיה. בתגובה על התרעומת שהביעו בכירי המפלגה, אומרים מקורבי שרון: "זאת המפלגה ואלה האנשים, כנראה שככה צריך להתנהג איתם".

 

השר ישראל כץ העריך כי ראש הממשלה ערך סקרי דעת קהל כדי לבדוק מהם הסיכויים של התוכנית לעבור בקרב המתפקדים. "אם רוצים שאנשים יביעו את עמדתם וגם נשמור על הליכוד, זו הדרך היחידה. צריך לשתף את המפלגה. נכון ששרון כובל את עצמו במהלך, שכן הוא נותן לגיטימציה למתקפה נגדו, אבל זו הדרך היחידה להביא איתו את המפלגה. אם הוא יצליח לשכנע את מתפקדי הליכוד, אף אחד לא יוכל לצאת נגדו", דברי כץ, שהביע תקווה כי המשאל יכריע נגד התוכנית.

 

על הטענות שהופנו נגדו בעניין ניהול הוועידה, אמר כץ: "פעלתי בדיוק לפי סדר היום. זו זכותי להביא את הדברים להצבעה כפי שאני מוצא לנכון. כולם ידעו על המשאל, שכן ראש הממשלה דיבר על כל השרים, ואף אחד לא הביע התנגדות".  


פורסם לראשונה 30/03/2004 19:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
"המשאל מחייב". שרון ואולמרט בוועידה
צילום: אורי פורת
צילום: גלי תיבון
"כולנו איתך". כץ
צילום: גלי תיבון
צילום: אתר הכנסת
"עריצות בליכוד". איתן
צילום: אתר הכנסת
צילום: סבסטיאן שיינר
"היה מחטף". לנדאו
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: גבי מנשה
"היועץ המשפטי צריך לבדוק". ליבני
צילום: גבי מנשה
מומלצים