שתף קטע נבחר

סכנה ושמה דיבורית

אישור נוסף לסכנת השימוש בדיבורית בזמן הנהיגה: חוקרים בביה"ח אסף הרופא מצאו כי הפעולה מפחיתה את הריכוז ומאטה את תגובות הנהג

 

משתמשים בדיבורית? זהירות: על פי מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי אסף הרופא, השימוש בדיבורית מפחית את העירנות והמיקוד, פוגע במהירות התגובה ושדה הראייה, כמו-גם במהירות התגובה של הנהג למצבים שונים. המחקר, שמומן על-ידי קרן המחקרים של איגוד חברות הביטוח בישראל, מוצג בימים אלה בכנסים השנתיים של האגודות לחקר העין והראיה בישראל ובארצות הברית.

 

במחקר האמור נבדקו 41 נהגים בריאים, 21 גברים ו-20 נשים, בעזרת מכשיר ממוחשב המשמש לבדיקת שדה הראייה. הנבדקים התבקשו להתבונן במסך וללחוץ על מתג בעת שזיהו נקודת אור, אשר הופיעה במקומות שונים על מסך. הלחיצה אפשרה חישוב של מהירות התגובה, אך גם מידת הדיוק בזיהוי מיקום הנקודה.

 

בשלב שני בוצעה אותה הבדיקה, כאשר ליד המכשיר המודד מוצבת דיבורית. במהלך הבדיקה נשאלו דרכה הנבדקים שאלות פשוטות, כאלה שלא דרשו מאמץ מחשבתי רב. לכל הנבדקים הוצגו אותן שאלות, תוך כדי זיהוי נקודת האור שעל המסך. עוד בדקו החוקרים את המיקוד בזמן הדיבור - הנבדקים התבקשו להתמקד בנקודת אור מסוימת, ומכשיר אופטי מדד את איבוד המיקוד בזמן דיבור, ובזמן שתיקה.

 

הממצאים

 

ד"ר יצחק אבני, מנהל מחלקת העיניים באסף הרופא, וד"ר יניב ברקנא, עורכי המחקר, מצאו כי מספר ה"פיספוסים" גדל עד פי שלושה  בממוצע, בזמן דיבור. בבדיקות המיקוד נרשם אובדן ריכוז של פי ארבעה בזמן דיבור בדיבורית, בהשוואה למיקוד העין ללא דיבורית. בבדיקת מהירות התגובה, נרשמה ירידה של כ-15 אחוז עם שימוש בדיבורית, בהשוואה לבדיקה זהה ללא דיבור.

 

"אין ספק שהריכוז יורד בזמן הדיבור בדיבורית" אמר אבני. "ברור לנו אמנם כי אין מה לעשות כנגד הקידמה - והשימוש בדיבורית עדיף בהרבה על אחיזת המכשיר הסלולרי ביד בזמן נהיגה - אך יש לזכור שהדיבור מפחית את העירנות לגירויים בשדה הראייה, המיקוד ומהירות התגובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיבור בטלפון הנייד, גם עם דיבורית...
צילום: אוניברסיטת גריפית, אוסטרליה
מפחית מכושר הנהיגה
צילום: אוניברסיטת גריפית, אוסטרליה
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים