שתף קטע נבחר

מדריך: מתי כדאי לשלם מס שבח

המדינה מעניקה במקרים רבים פטור ממס שבח, המשולם בעת מכירת דירה, אבל יש מקרים שבהם כדאי דווקא לשלם את המס

כל מי שהזדמן לו למכור דירה נתקל בוודאי במושג "מס שבח". מדובר במס שמוטל על הרווח שנוצר ממכירת הדירה והוא מחושב על ההפרש בין מחיר הרכישה למחיר המכירה. במקרים רבים, המדינה מעניקה פטור ממס שבח. אולם הפטור ממס שבח במכירת דירה ניתן בהגבלה, ויש לא מעט מצבים, שבהם כדאי לשקול לוותר עליו ולשלם את המס.

 

רו"ח דורית גבאי מסבירה, כי כל עוד בבעלותכם דירת מגורים יחידה, בדרך כלל תוכלו למכור דירה כל 18 חודשים ולקבל את הפטור. המצב מורכב יותר, אם בבעלותכם יותר מדירה אחת. במקרה זה קיימים מעט מצבים, שבהם ניצול הפטור עשוי להיות לא כדאי.

 

לדברי רו"ח גבאי, מי שמחזיק ביותר מדירה אחת (כולל אחזקה בחלק מדירה - למשל, דירה אחת שאתם מחזיקים ב-100% ממנה, ודירה שנייה שאתם מחזיקים בחלק ממנה) יכול בדרך כלל לקבל פטור ממס שבח על שתי הדירות, אם הוא מוכר אותן בהפרש של 4 שנים.

 

אם אחת מהדירות היא ירושה מההורים או הסבים, אפשר אפילו למכור את שתיהן באותו יום, ועדיין לקבל פטור ממס שבח על מכירת שתי הדירות.

 

מתי כדאי לשקול לוותר על הפטור? למשל, כאשר אין רווח ממכירת הדירה. בשנים האחרונות ירד ערכן של דירות רבות, ולכן מי שמוכר אותן היום עשוי לקבל תמורה פחותה מזו ששילם עבורה בעת הרכישה. אם אין רווח מהמכירה - אין מס, ולכן אין טעם לבקש פטור, אומרת רו"ח גבאי.

 

המדינה, מציינת רו"ח גבאי, אינה בודקת אם היה רווח מהמכירה, אלא נותנת פטור אם המוכר מבקש באופן מפורש בטופס מיוחד, החתום על-ידי המוכר. התוצאה היא ש"ביזבזתם" פטור שלא לצורך, ותיאלצו להמתין עוד 4 שנים עד למכירת הדירה השנייה שלכם.

 

מקרה נוסף שבו כדאי לשקול לוותר על הפטור הוא כאשר בכוונתכם למכור שתי דירות, שאחת מהן תניב לכם רווח גדול, ואילו השנייה תניב רווח קטנטן. מכיוון שניתן לנצל רק פטור אחד ב-4 שנים, עדיף לשלם את המס על הדירה שתניב את הרווח הנמוך, ולבקש פטור על הדירה שתניב את הרווח הגבוה.

 

מקרה נוסף שבו כדאי לשקול לוותר על הפטור: שיעורי מס השבח על מכירת מקרקעין נעים בדרך כלל בין 50%-30%, אך יש מקרים שבהם משולם מס מופחת של פחות מ-30%. רו"ח גבאי מציינת, כי אם אתם מתכננים למכור שתי דירות, שעל מכירת אחת מהן תשלמו מס מופחת, כדאי לשקול לשלם את המס המופחת ולנצל את הפטור בעת המכירה של הדירה, שמס השבח עליה גבוה יותר.

 

לגבי מי שמחזיקים בחלק מדירה שהתקבל בירושה, אם מדובר בירושה מהורים או מסבים, ניתן פטור מלא ממס שבח. אבל אם מדובר בירושה מקרוב משפחה אחר, למשל דודה או אח, תידרשו לשלם מס שבח בעת המכירה. אם אתם מחזיקים רק בחלק מהדירה, וברשותכם דירה נוספת, כדאי לשקול אם לבקש פטור על מכירת הדירה שאתם מחזיקים רק בחלק ממנה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים