שתף קטע נבחר

בג"ץ לעיריות: ניתוק מים לתושבים - רק כצעד אחרון

"הזכות למים היא זכות יסוד", טענו הארגונים החברתיים נגד הרשויות, וביקשו מבג"ץ שימנע ניתוקי מים לתושבים שלא עמדו בתשלום החשבונות. על פי הסכם בין הצדדים, שאימץ בג"ץ, על העיריות להתחשב בתושבים שמצבם הכלכלי קשה ולהגיע עמם להסדרים הוגנים

בג"ץ אימץ הבוקר (יום ב') הסכם בין נציגי העיריות לארגונים החברתיים, על פיו ניתוק מים לתושבים שלא עמדו בתשלום החשבון יהווה אפשרות אחרונה בה ינקטו הרשויות. בכך קיבל בג"ץ את טענת העותרים, לפיה הזכות למים היא זכות יסוד.

 

נוסח ההסכם בין הצדדים יועבר לאישורו של מנכ"ל משרד הפנים, ואם יאושר הוא יהפוך לנוהל מחייב בכל העיריות בארץ.

 

בכל חודש מנתקת עיריית תל אביב את אספקת המים בבתיהם של כ-300 תושבים, בגין אי תשלום חובות מים. בחיפה מנתקים מדי שנה 1,400 בתים, גם הם בשל אי תשלום חובות.

 

בחצור הגלילית ניתקה חברת המים את אספקת המים לביתם של עובדי עירייה, שלא שילמו חובות כיוון שלא קיבלו משכורות בחודשים האחרונים.

 

ארגונים חברתיים, תנועת הלב ועמותת ידיד עתרו בעניין נגד עיריית תל אביב. התנועה להגינות שלטונית עתרה בנושא נגד עיריית בני ברק, וגם נגד עיריית ירושלים הוגשה עתירה בנושא על ידי תושב מזרח העיר, לאחר שניתקו את אספקת המים לביתו כיוון שלא שולם החוב.

 

בכל העתירות נטען, כי אספקת מים לביתו של אדם הינה זכות יסוד, הנובעת מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ולפיכך, לא ניתן לנתק אספקת מים בגין אי תשלום חוב.

 

העותרים ונציגי העיריות והמדינה הגישו לבג"ץ הסכם בנושא, אותו רמזו שופטי בג"ץ כי יש לאמץ. 

 

על פי ההסכם, לא ינתקו עיריות אספקת מים לבתי תושבים בימי שישי ושבת וכן בערבי חג. בימי חמישי וביום קודם לערב חג ינותקו המים רק עד שעה 12:00 בצהרים. בנוסף, רשות מקומית לא תוכל לנתק מים אלא אם החוב עומד על 300 שקלים או יותר. אם בעל החוב אינו יכול לשלם את חוב המים בשל מצוקה כלכלית קשה, הוא רשאי לפנות לרשות המקומית בבקשה להסדיר את חובו באמצעות תשלומים והעירייה תימנע מניתוק אספקת המים עד אשר תינתן החלטה בבקשה.

 

רשות מקומית ששוכנעה כי בעל החוב אכן מתקשה בתשלום בשל מצב כלכלי קשה ביותר, רשאית שלא לנתק את המים וזאת למרות החוב. בעל חוב הנמצא במצב כלכלי קשה – עניינו יגיע לוועדה סוציאלית של העירייה או של הרשות המקומית, ולשכת הרווחה תחבר חוות דעת בדבר מצבו של התושב.

 

השופט אדמונד לוי אמר, כי ניתוק אספקת מים לביתו של אדם צריך להוות את המפלט האחרון של העירייה ולא להפוך לדבר שבשגרה.

 

"ההחלטה מספקת פתח ותקווה"

 

רן מלמד מעמותת ידיד אמר: "אחרי שנתיים זו בהחלט החלטה מספקת, שנותנת פתח ותקווה לאנשים רבים. עכשיו הרשויות יפעילו שיקול דעת יסודי ולא ירוצו לנתק מים כדבר שבשגרה".

 

מרדכי אייזנברג, יו"ר התנועה להגינות שלטונית, אמר גם הוא כי מדובר בהישג גדול. "ההסכם הזה מצווה על עיריות להתחשב במצוקה של מי שאינם גומרים את החודש, זה ניצחון גדול עבור רבים".

 

עם זאת, בקשתו של אייזנברג מבג"ץ להורות לעיריית בני ברק להפריד את חשבונות המים והארנונה כך שלא יהיה ביניהם קשר לא נענתה. זאת לאחר שהעירייה הצהירה כי תאפשר לתושבי העיר לשלם רק את חשבון המים בנפרד מן הארנונה, ובכך, למעשה, נפתרה הבעיה.

 

עתה, משנרשם הישג בתחום המים – מבטיחים חלק מהעותרים לפנות גם אל התחום הבא שלדעתם מהווה חלק בלתי נפרד מזכויות האדם הבסיסיות ביותר – תחום החשמל.

 

"גם אספקת חשמל לביתו של אדם בימינו היא זכות בסיסית ביותר, וזה יהיה הצעד הבא במאבק שלנו", הבטיח מלמד מעמותת ידיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוב תשלום מים. לא לנתק את האספקה (ארכיון)
צילום רונן לידור
הזכות למים כזכות יסוד
צילום רונן לידור
מומלצים