שתף קטע נבחר

בלעדי: המסיבה של ואנונו

כתב ynet היה היחיד שחדר, יחד עם צלם, למסיבה של תומכי ואנונו ומרגל האטום עצמו, שהתקיימה בכנסייה האנגליקנית בירושלים. הוא ראה את הרמת הכוסית לכבוד המרגל שהפך לגורו ואת הברכות, את כניסתו של "קצין קישור ואנונו" של משטרת ירושלים ושמע את ואנונו מתכנן את המשך הפעילות "באירופה ובארצות הברית". תיעוד בלעדי: כך נראה הערב הראשון של ואנונו מחוץ לכלא

"הוא פה? אני לא מאמינה", זועקת בהיסטריה אחת ממעריצותיו של מרדכי ואנונו, כשהיא מבינה כי היא עומדת להיכנס לאולם בכנסיה שבו נמצא גיבורה. מעריצים הוא מונח נכון. אמש (יום ד') בכנסיית סנט ג'ורג' בירושלים, המחזה הזכיר מראות אחרים. מהודו. כמו לראות "גורו" או "מהרישי" חדש, נוצר אל מול העיניים.

 

האולם רחב-ידיים. על שולחנות גדולים ערוכים צלחות וכוסות. בכניסה שלט ענק: "ואנונו, ברכות על שיחרורך". עדה של כמאה מעריצים, ארבעה אוטובוסים בערך, ממתינה בדריכות, יחד עם הכמרים האנגליקנים ואיתנו. זמן קצר קודם לכן הצלחנו להסתנן פנימה, יחידים מהתקשורת הישראלית.

 

הכמרים מספרים כי בתפילת ההודיה שנשא קודם לכן, קרא ואנונו את פרק 8 בספר "רומאים" שבברית החדשה. פרק העוסק בכך שדבר לא ימנע את אהבתו של המאמין לאלוהיו. ואז נכנס "מרגל האטום" לחדר.

 

 



מרדכי ואנונו
צילום: גיל יוחנן
 

 

ואנונו הוא אדם נמוך קומה וצנום. הוא לבוש בחליפה, ונראה עייף אך נרגש מאוד. אבל המעריצים נרגשים יותר. הוא זוכה לאינספור חיבוקים ונשיקות וההסתערות בשיאה. "אנחנו אוהבים אותך מרדכי, מעריצים אותך, ברוך הבא", אומרים הנוצרים מארצות הברית, אירופה ואפילו יפאן. מאוחר יותר, ואנונו יוריד את המקטורן.

 

המלצרים מגישים את ארוחת הערב, והנוכחים מרימים כוסית לחייו של ואנונו. שוב מחיאות כפיים סוערות, שמרעידות את החדר.

 

האח מאיר, שמלווה את ואנונו לאורך כל הדרך, עולה על כסא: "אני רוצה להודות לכולם. זאת היתה שנה קשה ולא האמנו שנהיה פה. אנחנו מברכים את מרדכי על השיחרור".

 

מאיר מברך את הנוכחים ומתלוצץ: "השומר אחי אנוכי?" הוא מבקש להעביר את רשות הדיבור לאחיו. דממה באולם. אלא שאז מגיח משום מקום פקד יובל, קצין במשטרת ירושלים. מעכשיו,"קצין קישור ואנונו" של משטרת הבירה. אם תרצו, קצין המבחן של ואנונו – כל עוד הוא בירושלים.

 

דממה מעיקה. האם הגיעו לקחת את ואנונו בחזרה לכלא, משום שעזב את גוש דן, אחת ההגבלות שהוטלו עליו? פקד יובל מרגיע, מניח מכתב בפני הבישוף ופונה לוואנונו: "אתה יכול לעשות את הלילה בירושלים, אבל דע שאתה נתון לאחריותה של משטרת ירושלים". משמעות הדבר: על ואנונו להתקשר למשטרה מיד בקומו בבוקר, אחרת יפר את ההגבלות שהוטלו עליו.

 

הבישוף חותם. קשה לתאר את המבטים הקפואים והנזעמים שפקד יובל זוכה להם. המעריצים לא רוצים אותו כאן, ברגע הקדוש הזה עבורם.

 

  

מרדכי ואנונו
צילום: גיל יוחנן

 

הקצין מסתלק, וואנונו נושא נאום קצר, נרגש מאוד. בחדר יש דמעות של ממש. "זו היתה שנה קשה. לא האמנתי שנגיע לרגע הזה". מחיאות כפיים סוערות, צוהלות.

 

ואנונו ממשיך: "אני מודה לכולכם על התמיכה ועל העזרה הרבה שהענקתם לי במאבקי. אני עדיין לא מעכל את השמחה שלי. אני רק מחכה ליום שבו אוכל לפגוש אתכם באירופה ובאמריקה". הוא נקטע שוב במחיאות כפיים סוערות ומסיים תוך הדגשה: "המאבק לא יסתיים עד אשר אהיה אדם חופשי. כובד הפעילות יעבור לאירופה ולארצות הברית".

 

פיטר הונאם, עיתונאי ה"סאנדיי טיימס" שחשף את הפרשה, מתקשה להסתיר את האושר. הרושם הוא, שהוא מגונן על המקור שלו לשעבר, בעיקר מפני התקשורת. "ההגבלות על ואנונו מטורפות", הוא אומר לנו. "הם כל הזמן משנים אותן, ברור שהם לא יודעים מה לעשות איתו. הוא בסך הכל בחור רגיש, הגון, שרוצה לספר לעולם על מעשיה הנוראיים של ישראל".

 

עיתונאים ישראלים נחשבים כאן לעוינים. מעטים מהפעילים מסכימים לדבר. רמי הילברן, ישראלי לשעבר שהגיע מלונדון, אומר כי ישראל סובלת "מפסיכוזה של פחד לחיות כמו אנשים נורמלים במאה ה-21. חיים פה בין בר-כוכבא לגטו ורשה". פעיל אחר מסרב להזדהות ואומר: "תראו שעוד נהפוך אותו לאדם חופשי באמת. אתם תראו".

 

אחרי כשעה וחצי מתעקשים המעריצים שהעיתונאי חייב לצאת. ואנונו נותר ליד השולחן, עטוף בים של אהבה. גיבור במחזה לא מובן לרובנו. מחזה שמתחיל מחדש, אחרי 18 שנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"אנחנו אוהבים אותך מרדכי". גורו נולד?
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
"מחכה לפגוש אתכם באירופה ובאמריקה"
צילום: איי אף פי
צילום: ג'רמי פלדמן
"ההגבלות - מטורפות". חושף הפרשה פיטר הונאם
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: תומריקו
עדת המעריצים הגיעה. הכנסיה האנגליקנית
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
"עוד לא מעכל". היציאה מהכלא
צילום: תומריקו
מומלצים