שתף קטע נבחר

מסמך ההתנתקות: "הפינוי מתוכנן לאוקטובר 2005"

18 העמודים של המסמך הנקרא "העתקת ההתיישבות מאזור רצועת עזה", יוצגו ביום ראשון לראש הממשלה שרון ולשרים. העיתון "כל הנגב" מרשת ידיעות תקשורת מביא בסוף השבוע את המסמך המלא, המוגש בזאת לגולשי ynet. זוהי התוכנית לפינוי כל 7,254 המתנחלים ברצועת עזה. בינתיים, רק על הנייר

כך נראה הפינוי, שחור על גבי לבן: ביום ראשון יוצג בפני ראש הממשלה, אריאל שרון, מסמך שהוכן על פי בקשתו וכותרתו: "בחינת היתכנות העתקת הישובים מאזור רצועת עזה". את המסמך גיבש צוות מיוחד בראשות יו"ר המועצה לבטחון לאומי, האלוף גיורא איילנד, והוא הוכן בשיתוף נציגי משרדי הממשלה השונים, אנשי הרשות לפיתוח הנגב והסוכנות היהודית.

 

עיקריו של המסמך פורסמו לפני שבוע ב"ידיעות אחרונות". המסמך במלואו מובא בסוף השבוע בעיתון "כל הנגב" מרשת ידיעות תקשורת, על ידי הכתב עודד בר-מאיר. זוהי, על הנייר, תוכנית ההתנתקות של שרון, הממתינה לתוצאות המשאל בליכוד ב-2 במאי.

 

  • המסמך המלא: פינוי הישובים מעזה

 

מסמך הפינוי המוצע בודק בתחילה את מספרם של המתנחלים בעזה, וההתפלגויות השונות שלהם: "אוכלוסיית 16 הישובים מונה 7,254 נפש. מעט יותר ממחצית האוכלוסיה היא מתחת לגיל 17", נכתב במסמך. "1677 הם שכירים, 378 עצמאים. אחוז השכירים המשתכרים פחות משכר מינימום - 46.9%".

 

בהמשך מפורט לוח זמנים מדויק. "הנחת העבודה היא כי מועד הפינוי מתוכנן לאוקטובר 2005", נכתב בפרק 'זמינות ולוחות זמנים', "דהיינו כ- 18 חודשים לאחר החלטת הממשלה. זהו פרק זמן אפשרי לאיתור חלופות להתישבות בישובים קיימים, בדרך של רכישת דירות או משקים חקלאיים או איכלוס דירות ויחידות משק פנויות".

 

הצוות ממליץ לראש הממשלה שרון "להציע למתיישבי חבל עזה להשתלב מחדש בתכניות ובמיזמים ציבוריים שהם באזורים של עדיפות לאומיות, במדרג של שלושה אזורי התיישבות:

 

  • התיישבות מחדש בנגב המערבי, בסמיכות לאזור רצועת עזה.
  • התיישבות מחדש בנגב ובכלל זה באר שבע, ערי הפיתוח בנגב, התיישבות חדשה באזור יער יתיר ובהר הנגב.
  • התיישבות מחדש במסגרת של תכניות להקמת ישובים חדשים שאושרו על פי החלטות הממשלה באזורי עדיפות לאומית בגליל, בגלבוע ולאורך קו התפר.

 

מהמסמך ניתן להבין כי הצוות ממליץ לשרי הממשלה, להם הוגש המסמך כבר בתחילת השבוע, ליישב את רוב מפוני רצועת עזה בשטחי הנגב: "להעדיף עיבוי ואף ציפוף של ישובים קיימים על פני הקמת ישובים חדשים", נכתב במסמך, תוך הסבר: "ישובים רבים, ובמיוחד ישובים באזורי פיתוח, טרם הגיעו לסף גודל האוכלוסיה המאפשרת קיומה של קהילה".

 

ומוסיפים מחברי המסמך: "באזורים שהם בתחום ההצעות להתיישבות מחדש של מתיישבי חבל עזה, מצויים ישובים שהם כמעט ריקים מאוכלוסיה או שיש קומץ משפחות... הם תוכננו להיקף של כמאה נחלות לישוב, אך אוכלסו עד כה פחות מהמחצית המתוכננת".

 

הצוות ממליץ על הקמת מינהלת אזרחית שתטפל בכל נושאי "הפינוי וההתיישבות מחדש". במקביל, מומלץ במסמך לקבוע בהקדם את היום הקבוע לזכאות ואת עקרונות הפיצוי למתנחלים - "שווי כסף או שווה כסף בפתרונות דיור, משק חקלאי ועסקים". ההמלצה באשר לגובה הפיצוי שיקבלו המתנחלים תנוסח בנפרד על-ידי הצוות בראשותו של מנכ"ל משרד המשפטים, אשר שוקד בימים אלה על המלאכה.    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המסמך (ראו קישור למטה ובכתבה)
צילום: גיל יוחנן
שרון. ידון במסמך
צילום: גיל יוחנן
צילום: שאול גולן
האלוף איילנד. מחבר המסמך
צילום: שאול גולן
צילום: איי פי
נצרים. מיועדת לפינוי
צילום: איי פי
מומלצים