שתף קטע נבחר

סקר: רבע מבני הנוער הערבים חושבים על הגירה מישראל

סקר מקיף בחן את עמדותיהם הפוליטיות-חברתיות של בני נוער ערבים, ואת האופן בו הם מבלים את שעות הפנאי שלהם. 70 אחוז מהם חושבים שבישראל יש אפליה בין יהודים לערבים. 62 אחוז תומכים בקיום קשרים רומנטיים גם לפני החתונה

כ-70 אחוז מבני הנוער הערבים בישראל סבורים שיש בארץ אפליה נגד אזרחים ערבים, וכ-25 אחוז מהם שוקלים הגירה. כך עולה מתוצאות סקר ראשון מסוגו בנושא עמדותיהם הפוליטיות-חברתיות של בני נוער ערבים, שערכו עמותת "באלאדנא" הפועלת למען נוער וצעירים ערבים והמרכז הערבי "מדה" למחקר חברתי יישומי.

 

45 אחוז מהנשאלים הגדירו את עצמם כלא דתיים, 62 אחוז בעד קשרים רומנטיים בין המינים לפני הנישואים ו-86 אחוז מתכננים להמשיך את לימודיהם אחרי התיכון.

 

בסקר הטלפוני, שנערך בהשתתפות מדגם מייצג של 462 בני נוער ערבים מכל החתכים של החברה הערבית, נבדקו דעותיהם של בני הנוער ערבים בנושאים פוליטיים-חברתיים וכן נבדקו מנהגי הבילוי שלהם בשעות הפנאי.

 

מושפעים מהמצב הפוליטי-ביטחוני

 

התוצאות הפתיעו רבים מהפעילים לקידום הנוער הערבי בישראל. לדברי עמיד סעאבנה, מנהל יחידת הסקרים במרכז "מדה": "מה שמפתיע ומדאיג הוא ש-25 אחוזים מבני הנוער הערבים רוצים לעזוב את הארץ, וזה משקף את אי שביעות רצונם מהמצב הקיים. הם רואים שבישראל אין להם מספיק אפשרויות לימודים או עבודה או מגורים. הם מושפעים מהמצב הביטחוני והפוליטי במהלך האינתיפאדה הנוכחית וחשים על בשרם את האפליה. ויכולה להיות עוד סיבה, בני הנוער חשופים יותר לאינטרנט ופתוחים יותר לעולם ולכן סביר שהם נוטים יותר לחשיבה מערבית".

 

לדברי עסאבנה, "נתון זה יעמוד בבסיסו של מחקר נוסף, ממוקד יותר, שיבדוק את התופעה ואת הסיבות העומדות מאחוריה. נתון נוסף שמשקף את הניתוק של בני הנוער מהמדינה היא חשיבתם שישראל מדינה דמוקרטית מבחינת טכנית. בשטח הם רואים בה מדינה שאינה שוויונית ומפלה אותם לרעה".

 

שינויים לטובה בתחום החברתי

 

נדים נאשף, מנהל עמותת "בלאבנא", אמר כי "זו פעם ראשונה שבני הנוער הערבים אומרים מה שבאמת הם חושבים".

 

על נתון ההגירה אמר נאשף: "על מקבלי ההחלטות בחברה הערבית לטפל בסוג זה של מחשבה, ולנסות להבין את הצרכים האמיתיים של בני הנוער".

 

נאשף אמר כי הוא מופתע לטובה מהנתונים במישור החברתי: "כנראה הדור החדש של בני הנוער הערבי חושב בסגנון מערבי. 45 אחוז חושבים שצריך שוויון מלא בין המינים ו-97 אחוז מאמינים שצריך לתת הזדמנויות שוות בלימודים.

 

"הופתענו מהחשיפה הגדולה לאינטרנט (65 אחוז) והנגישות למחשבים (92 אחוז). לעומת זאת, יש פערים בשימוש בטכנולוגיה לטובת הבנים. וזה מראה שההורים מעדיפים להשקיע בבנים יותר מהבנות".

 

לדברי נאשף, "אנשי הדת יכעסו לשמוע ש-45 אחוז מהנערים מגדירים את עצמם כחילונים לכל דבר. הפוליטיקאים לא ירצו לשמוע שרק 4 אחוזים משתתפים בהפגנות או בפעילות פוליטית. וההורים לא ירצו לשמוע שיש רוב של בני נוער שרוצים קשרים בין שני המינים לפני הנישואים, נושא רגיש בחברה הערבית השמרנית".

 

נתון מדאיג, לדברי נאשף, מראה שרק כ-4 אחוזים מבני הנוער שייכים למסגרת בלתי פורמלית אחרי הלימודים, כמו תנועות נוער או מסגרת אחרת. "אין מספיק השקעה בשעות הפנאי בבני הנוער הערבי מצד משרד החינוך וגם מצד החברה הערבית עצמה".

 

מהסקר עולה עוד שמודל החיקוי של בני הנוער הערבי הם שחקני קולנוע, ספורטאים או זמרים. "כמו בני הנוער היהודים, הם לא מתעניינים במצב הפוליטי, ומעדיפים לברוח מהמציאות אל עולם בידיוני ווירטואלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
מחשבות על הגירה
צילום גלי תיבון
טענות על אפליה
צילום: יריב כץ
צילום: סי די בנק
קשרים רומנטיים לפני החתונה
צילום: סי די בנק
מומלצים