שתף קטע נבחר

כל האופציות פתוחות

בעקבות התוכנית המהפכנית של האוצר להעניק לכל אזרח אופציות של בנק לאומי, מבהיר גדעון עשת מה עומד מאחורי תוכנית האופציות, מה שווי ה"מתנה" מהאוצר ומה יש לעשות כדי לקבל אותה

 

מה עומד מאחורי תוכנית האופציות?

 

הממשלה מבקשת למכור את כל הנכסים העיסקיים שבידיה. קוראים לזה הפרטה, ומה שעומד מאחוריה היא אידיאולוגיה, לפיה הממשלה לא מנהלת עסקים ביעילות כמו הסקטור הפרטי. בנק הפועלים נמכר לפני כמה שנים, אל-על נמכרה לפני כמה חודשים, ויש עוד כמה נכסים אחרים שמכירתם מתוכננת.

 

מכיוון שכרגיל הממשלה מפסידה בעת מכירת נכסים, תוכנית האופציות מאפשרת לחלק את "הרווח" של הקונים בין כל אזרחי המדינה. זו למעשה דמוקרטיזציה של ההפרטה. בישראל יזם אותה לפני 20 שנה מי שהיום משמש יו"ר בנק דיסקונט, אריה מינטקביץ'. כל שרי האוצר פחדו ממנה. נתניהו, כך נראה, החליט לתת לזה צ'אנס.

 

מה זה אופציה למניה של בנק לאומי?

 

זה נייר, כמו נייר ערך, שמאפשר למי שמחזיק אותו לקנות מניה של בנק לאומי בהנחה ניכרת. אם, למשל, מניה של הבנק "שווה" כיום אלף שקל, האופציה תאפשר לקנות את המניה בתשלום של - נניח - 30 שקל.

 

מה יהיה שווי האופציה?

 

הנטייה כרגע במשרד האוצר היא שהאופציה תהיה אישית, ולא ניתנת למכירה לזולת או בבורסה. במקרה הזה לאופציה יהיה ערך קבוע. מי שיבקש להיפטר ממנה אחרי חצי שנה יקבל, לדוגמא 400 שקל. מי שיחזיק את האופציה עוד חצי שנה יקבל, נניח 500 שקל.

 

מי יחליט מה יהיה שווי האופציה?

 

בסופו של חשבון - הכנסת, אבל תחום המספרים ידוע: מכיוון שמדובר בכ-2.4 מיליון אזרחים, ומכיוון שערך מניות הממשלה בבנק נאמד בכ-4 מיליארד שקל, אז הערך המירבי של כל אופציה הוא 1,600 שקל. במחיר הזה המדינה לא מרוויחה אגורה ממכירת מניותיה בבנק לאומי. אם נניח שהמדינה תבקש להרוויח 2 מיליארד שקל מתוך הסכום הזה, אז הערך המקסימלי של האופציה יהיה 800 שקל.

 

מה עושה מי שלא רוצה להמיר את האופציה למניה?

ככל שידוע משרד האוצר לא החליט סופית בסוגיה האם האופציה, שאותה יקבל האזרח, תיסחר בבורסה. אם יהיה מסחר בבורסה, אז מי שלא ירצה את האופציה יוכל למכור אותה בהתאם למחיר שייקבע בבורסה בכל יום נתון. אם לא יהיה מסחר באופציות - וזו החלופה המועדפת - הרי שכמו שנכתב קודם, בתאריך מסויים אפשר יהיה לגשת לבנק הדואר ולקבל תמורתה סכום מסויים.

 

ומה עושה מי שרוצה מניה?

 

אדם כזה יסתכל מדי יום במחיר המניה בבורסה. אם למשל מחיר המניה הוא 1,000 שקל, יוכל האיש לשלם לאוצר המדינה 300 שקל ולקבל בתמורה מניה. את המניה הוא יוכל למכור, וכך הרוויח 700 שקל. זאת לעומת 500 שקל, נניח, שהיה מקבל אם היה מממש את האופציה בבנק הדואר. האוצר מקווה שרוב הציבור יבין את החשבון הזה, ויעדיף להמיר את האופציה למניה תמורת תשלום קטן, ולא ירוץ לבנק הדואר לקבל סכום ידוע מראש.

 

מה תעשה הממשלה אם רוב הציבור יבחר לפדות את האופציה?

 

היא תבכה בכי גדול. בדוגמה שהבאנו המשמעות היא, שהממשלה חילקה 2 מיליארד שקל לציבור, ובסופו של תרגיל נשארה עם כל המניות בידיה.

 

איך ממשלה תמצא את כל האזרחים בעלי זכות הבחירה שיהיו זכאים לאופציה?

 

כמו שמוצאים את כל האזרחים לקראת הבחירות, כך יימצאו אותם לקראת משלוח האופציות. ניהול המבצע יעלה מאות מיליוני שקלים - להקמת מינהלת, לפירסום ועוד. בשיטה הזו, אגב, יקבלו את ההטבה גם מאות אלפי ישראלים, שגרים בחו"ל כבר שנים רבות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 10
נתניהו. נתן צ'אנס
צילום: ערוץ 10
מומלצים