שתף קטע נבחר

מדריך אנטי איג'ינג: הטיפולים, המרפאות והמחירים

מיוחד מ'מנטה': אילו הורמונים ותוספים תקבלו אם תרצו לעכב את הזדקנותכם? מי מוסמך לתת אותם? האם באמת אפשר למנוע הזדקנות, או שמדובר בשרלטנות לשמה? מהו המחיר הפיזי והכלכלי של הנעורים האבודים? מורה הנבוכים שלנו יעזור לכם להתמצא בסבך הטיפולים

טסטוסטרון DHEA מלטונין הורמון גדילה 
תוספי תזונה נגד הזדקנות המדיטציה ותוחלת החיים ספורט במקום זריקה 
הפצצה הזאת הוטלה באמצע פברואר האחרון. ועדת מומחים מיוחדת הגישה למשרד הבריאות דו"ח שעוסק באחד הנושאים הלוהטים ביותר בתחום הבריאות: רפואת האנטי-אייג'ינג. על הכנת הדו"ח עמלו מומחים כ-6 חודשים. מסקנותיהם רחוקות מלפרגן. בשורה התחתונה דובר על תחום שרלטני שמטרתו העיקרית היא עשיית כסף. "אי אפשר למנוע הזדקנות", טוען ד"ר דורון גרפינקל, יו"ר העמותה המדעית לעיכוב תהליכים התלויים בגיל ומנהל מחלקת אבחון ושיקום גריאטרי במרכז הגריאטרי שוהם בפרדס חנה, שהשתתף בוועדה. "הוועדה ניתחה מאמרים ומחקרים על כל אחד מהחומרים והטיפולים שבהם משתמשים מטפלי האנטי-אייג'ינג. המסקנה: כל ההורמונים, תוספי התזונה ועשבי המרפא שניתנים במכוני האנטי-אייג'ינג לא הוכחו כ'מעכבי הזדקנות'".

 

משרד הבריאות אמור לגבש עמדה בנושא על פי המלצות הוועדה. מה בדיוק תהיה עמדתו וכיצד הוא יפעל - עדיין לא ברור, אבל אם לשפוט על פי שביעות הרצון שבה התקבלו ההמלצות בקרב בכירי המשרד, הרי שחייהם של מטפלי האנטי-אייג'ינג לא יהיו קלים יותר.

 

מבין חברי הוועדה, רק אחד, פרופ' רפי קרסו, מנהל המחלקה הנוירולוגית, מרפאת הכאב והמרפאה לרפואה משלימה בבית החולים הלל יפה, עוסק בתחום ומנהל מרפאה לעיכוב תהליכי הזדקנות. מומחה נוסף שהוזמן וסירב להשתתף בדיונים הוא ד"ר ג'קי סרוב, מנהל חדר המיון בבית החולים איכילוב ומנהל המרפאה לעיכוב ההזדקנות במרכז הרפואי הרב-תחומי. לדבריו, הוועדה הוקמה במגמה לקטול את התחום ולהוכיח שמדובר בשרלטנות לשמה, ולכן פעילותה הייתה מוטה מראש.

 

התנגדות הממסד הרפואי לתחום האנטי-אייג'ינג מזכירה במידה לא מבוטלת את התנגדותו לרפואה האלטרנטיבית לפני עשור. אולי משום שבשני המקרים מדובר בתחומים שמגלגלים הרבה כסף, מה שמזמין שרלטנים רבים לעסוק בהם.

 

ואכן, מדו"ח מבקר המדינה האחרון עולה כי תחום האנטי-אייג'ינג פרוץ לחלוטין, וכי אין פיקוח כלל על המרפאות הרבות שצצות בשנים האחרונות. למעשה, כל רופא יכול לפתוח מרפאה לטיפולים בתחום, בלי כל קשר להתמחותו.

 

נקודת דמיון אחרת היא העובדה שבשני המקרים, על חלק גדול מחומרי הטיפול - צמחי מרפא ותוספי תזונה - אין די מחקרים שיוכיחו את יעילותם. הסיבה לכך כלכלית. שלא כמו בתרופות, שעליהן אפשר לרשום פטנט, על צמחים וחומרים זמינים אחרים אין לאף חברה אינטרס כלכלי לערוך מחקרים.

 

כנגד המחסור בהוכחות מחקריות מביאים מטפלי האנטי-אייג'ינג את הניסיון הקליני המצטבר שלהם. "מה לעשות שאין מחקרים שיוכיחו את יעילות השיאצו על עכבר מעבדה", אומר בציניות ד"ר סרוב. "כשאני יושב מול מטופלים ורואה שכעבור שישה חודשי טיפול בדיקות המעבדה שלהם משתפרות, הם מרגישים אחרת ונראים אחרת, המאמרים והמחקרים לא חשובים לי".

 

לדברי מומחי האנטי-אייג'ינג, המטופלים שמגיעים אליהם הם בני 75-45, אך רצוי כבר מגיל 40 לבדוק חסרים הורמונליים ואחרים כדי להשלימם. היות שהתחום חדש יחסית ושנוי במחלוקת, רוב הטיפולים ניתנים במרכזים פרטיים (ראו בהמשך). קופות החולים עדיין לא הקימו מרפאות מיוחדות למטרה זאת, אך עקרונית אפשר לקבל את כל הבדיקות והטיפולים במסגרתן, בתנאי שתפגינו אסרטיביות ותדרשו אותם מרופא המשפחה, מהאנדוקרינולוג או מהאורולוג שלכם.

 

מהם אותם חומרים המשמשים לעיכוב תהליכי ההזדקנות? מה אומרים עליהם המחקרים האחרונים? האם אפשר לקבלם רק במרשם רופא? כל התשובות בשורות הבאות.

 

ואם אחרי שקראתם רציתם להגיע ולקבל את הטיפולים במכונים המוסמכים לכך, הנה הם לפניכם, 4 המרכזים העיקריים, מה הם מציעים וכמה זה עולה:

 

 

טסטוסטרון

מין וחיוניות

 

מה הוא עושה: זהו הורמון המין הגברי המיוצר באשכים. הוא אחראי לעוררות ולתפקוד המיני, לרמת האנרגיה והחיוניות, להגדלת מסת השרירים, ולשמירה על מסת העצם וגם לסימני ההתבגרות המינית: עיבוי מיתרי הקול, שיעור הפנים והגוף, הפרשות של בלוטות שומן בעור, גמישות העור והשיער ועוד.

 

הירידה ברמת הטסטוסטרון היא לרוב איטית (1.5% בשנה), ונפרסת על פני שנים רבות.

 

מכיוון שהרמה ההתחלתית של ההורמון שונה מגבר לגבר, הרי שגם רמתו אצל גברים בגיל המעבר היא שונה, ולא כל גבר סובל מחסר בהורמון. מי שסובל עלול לחוות ירידה בדחף ובתפקוד המיני, ירידה בחיוניות, עלייה במסת השומן וירידה במסת השריר, עייפות, חוסר ריכוז, קשיים בשינה, עצבנות ועוד.

 

מה אומרים המחקרים: "עיקר הידע לגבי יעילותו של הטסטוסטרון הגיע דווקא מצעירים, ספורטאים ברובם, שהשתמשו בו", אומר פרופ' ברונו לוננפלד, מומחה בעל שם עולמי לאנדוקרינולוגיה, שניהל בעבר את המכון האנדוקריני בתל השומר וכיום משמש נשיא החברה הבינלאומית לחקר גיל המעבר של הגבר (ISSAM). "דרכם התברר שככל שנותנים יותר טסטוסטרון, מסת השריר בגוף גדלה, מסת השומן קטנה ורמת ההמוגלובין בדם עולה. התוצאות האלה מתרחשות גם אם לאדם הייתה רמת טסטוסטרון תקינה וגם אם היה לו חסר. לעומת זאת, במקרה שאין חסר בהורמון, מתן תוספת לא ישפיע על תפקודים חשובים אחרים כמו העוררות המינית ושמירה על מסת העצם".

 

ד"ר אודי בר, יועץ מומחה לתוספי תזונה ולטיפולים בעיכוב תהליכי הזדקנות, אומר שמתן טסטוסטרון משפר גם תפקודי חשיבה ומצב רוח. מחקר חדש מצא קשר בין רמת טסטוסטרון גבוהה בגברים קשישים לבין זיכרון חזותי ומילולי ותפקוד מרחבי טוב יותר.

 

לקחת או לא: התשובה תלויה בבדיקת הדם שלכם. רק אם תימצא רמת ההורמון מתחת לנורמה יש להשלים את החסר. אם הרמה גבולית, העניין מורכב יותר. פרופ' לוננפלד: "הטסטוסטרון נוטה להיקשר להורמון מין שנקרא SHBG, אך חלק ממנו נשאר חופשי ונע עם מחזור הדם. מתברר שרמת הטסטוסטרון החופשי היא המשפיעה והחשובה יותר, ולכן רק אם מוצאים בבדיקת דם שהיא מתחת לנורמה, יש לתת תוספת טסטוסטרון. כמו כן חובה לשלול אפשרות לסרטן הערמונית".

 

מינון יתר של ההורמון או נטילתו על ידי גברים שאינם סובלים מחסר עלולים להיות מסוכנים. ד"ר בר: "הסיכונים שונים. החל באימפוטנציה וצמיחת שדיים, דרך יצירת קרישי דם ועלייה בלחץ הדם, וכלה בהאצת צמיחתם של גידולים סרטניים בבלוטת הערמונית".

 

איך תשיגו אותו: ערכו בדיקת דם שתבחן את רמת ההורמון בדמכם. הבדיקה כלולה בסל הבריאות ואפשר לבצעה בכל קופות החולים.

 

את הטסטוסטרון אפשר לקנות בבתי מרקחת במרשם רופא בלבד, והוא מופיע בצורות שונות: זריקות, כדורים, ג'ל למריחה או מדבקות לעור. שתי הצורות האחרונות הן המומלצות ביותר כיום, שכן הן עוקפות את הכבד. הזריקות והכדורים נכללים בסל הבריאות ונמכרים בבתי המרקחת של הקופות. את הג'ל והמדבקות שאינם כלולים בסל אפשר לרכוש בבית מרקחת בעלות של 400-350 שקל לחודש.

 

חזור למעלה
DHEA

האמא של ההורמונים

 

מה הוא עושה: זהו הורמון המיוצר בבלוטת יותרת הכליה. הוא מהווה חומר מוצא ליצירת הורמוני המין בגופנו, למשל האסטרוגן והטסטוסטרון. לא לחינם הוא מכונה "האמא של כל ההורמונים".

 

החל מגיל 30 לערך פוחת ייצורו הטבעי של ההורמון בגוף, עד שבגיל 80 פוחתת הפרשתו ב-95%-80%. גם במצבים של מחלות קשות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, סרטן, מחלות לב, הפרעות אוטואימוניות והשמנת יתר נמצא חסר בהורמון.

 

מה אומרים המחקרים: מחקרים שנערכו בבעלי חיים הראו שמתן DHEA האריך את חייהם בשיעור של עד 50%, והם נראו צעירים יותר ונהנו מפרווה מבהיקה שלא איבדה מצבעה.

 

מחקרים אחרים שנערכו בחיות ובבני אדם הראו שתוספת DHEA מביאה להפחתת שומן הגוף ולהגדלה מסת השריר, וזאת ללא הגבלה קלורית. יתרה מזאת, לדברי פרופ' לוננפלד, המחקרים מראים שלמתן DHEA יש השפעה חיובית על מצב הרוח, רמת האנרגיה, החשק המיני וההרגשה הכללית - בעיקר בנשים. בגברים לא נמצאה השפעה מיוחדת. למשל, נמצא שמתן DHEA לנשים לאחר גיל המעבר מסייע בשמירת צפיפות העצם ותורם למראה העור ולחשק המיני. מחקר שנערך על נשים לפני גיל המעבר שסבלו מרמות נמוכות של ההורמון הראה שמתן DHEA גרם גם להן להגברת החשק המיני.

 

בדצמבר 2003 נערך באיטליה מחקר שכלל 20 נשים בגילאי 65-50, שלא קיבלו טיפול הורמונלי חלופי. במשך שנה הן קיבלו DHEA במינון נמוך (25 מיליגרם ליום). הממצאים: הורמוני המין, האנדרוגן והאסטרוגן עלו. בעקבות המחקר טענו החוקרים כי ה- DHEA יכול לשמש כלי טיפול יעיל לגיל המעבר, ולכן יש לשנות את הגדרתו מתוסף תזונה לתרופה. נשים שמקבלות טיפול הורמונלי חלופי יכולות אף הן ליטול DHEA במינון נמוך בלבד, כדי שלא להעלות את רמת האסטרוגן בגופן.

 

לקחת או לא: למרות המגמה החיובית שעליה מצביעים המחקרים, הטענה העיקרית של מתנגדי האנטי-אייג'ינג היא שלא נערכו מספיק מחקרים על ה- DHEA. "הסיבה העיקרית לכך היא שמדובר בחומר זול וזמין מאוד, שאין עליו פטנט, ולכן לא משתלם לחברות התרופות להשקיע כסף במחקר שלו", טוען פרופ' לוננפלד. "לדעתי, יש לו פוטנציאל עצום. לאחרונה הוכח שהוא מסייע לנשים שסובלות ממחלה נדירה בשם אדיסון. מכיוון שבארצות הברית ובאירופה יש חוק שמתיר לערוך מחקרים על תרופות למחלות נדירות, הדבר יאפשר לקיים בקרוב מחקר על ה- DHEA ".

 

למרות זאת, מטפלי האנטי-אייג'ינג תמימי דעים לגבי יעילותו של ה- DHEA. אין לו כמעט תופעות לוואי, אם כי במקרים נדירים, כאשר הוא ניתן במינון מוגזם, הוא עלול לגרום שעירות קלה בנשים או פצעונים ונשירת שיער בגברים.

 

איך תשיגו אותו: ערכו בדיקת דם שתבחן את רמת ההורמון בדמכם. הבדיקה כלולה בסל הבריאות ואפשר לבצעה בכל קופות החולים. במקרה של חסר תקבלו מרשם רופא לקניית כמוסות ההורמון. מחירן: 120 שקל ל-60 כמוסות. אגב, בארצות הברית תוכלו להשיג אותו יותר בזול ובלי מרשם רופא.

 

חזור למעלה
מלטונין

הורמון ללילה טוב

 

מה הוא עושה: מדובר בהורמון המופרש על ידי בלוטת האצטרובל במוח, ולרמתו בדם יש השפעה ישירה על מצבי העירות והשינה. ואכן, מתן מלטונין משפר משמעותית את איכות השינה ואיכות החיים במבוגרים וקשישים עם הפרעות שינה שנובעות מחסר או מהפרעה בהפרשת ההורמון.

 

הממצאים שקשרו את המלטונין לשינה, יחד עם הידיעה שרמתו בדם יורדת עם הגיל, הביאו בשלהי שנות ה-80 לסברה שהחסר בהורמון הוא הסיבה להזדקנות. בין היתר יוחסה למלטונין היכולת להוריד את רמות הכולסטרול ואת לחץ הדם, להאט את ההזדקנות ואף למנוע או למתן מחלות כמו סרטן, אלצהיימר, סכיזופרניה, סוכרת, איידס, קטרקט, אפילפסיה, אוטיזם ופרקינסון - כל אלה ללא ביסוס מדעי.

 

הפרסומים על נפלאותיו של המלטונין הכעיסו את הנוירוביולוג פרד טאקר, שייחד שני עשורים מחייו לחקר ההורמון. במאמר חריף שפורסם ב-98' האשים טאקר את המדענים והרופאים המייחסים למלטונין סגולות שלא הוכחו, כמי שנותנים ידם לקידום תרופת אליל.

 

מה אומרים המחקרים: אף שהוכח כי ההורמון יעיל לטיפול בהפרעות שינה, אין כל הוכחה מחקרית שהוא יעיל גם כמעכב הזדקנות. לדברי ד"ר בר, מחקרים עדכניים הדגימו בבירור כי אצל מטופלים שנוטים למצבים אוטואימוניים (למשל דלקת מפרקים שיגרונית, תת-פעילות של בלוטת התריס, זאבת ועוד), תוספת של ההורמון עלולה לגרום דווקא להחמרת המחלה.

 

לדברי פרופ' לוננפלד, הפוטנציאל המחקרי של המלטונין עדיין לא מומש מאחר שהוא חומר זול שאין עליו פטנט, ולכן לא משתלם לערוך עליו מחקרים.

 

לקחת או לא: חלק מהרופאים חושבים שבמינונים קטנים יש למלטונין השפעה של נוגד חמצון וגם של מאזן שינה, מה שמשפר את התפקוד היומיומי של המטופל.

 

פרופ' לוננפלד: "כשנותנים את המלטונין לאדם שסובל מחסר בהורמון ולא ישן בלילה, השינה שלו משתפרת מאוד, ועובדה זאת לבדה משפרת פלאים את איכות החיים שלו.

 

שיפור השינה גם מביא בעקיפין להגברת ההפרשה של הורמון הגדילה, החשוב למניעת הזדקנות, שעיקרה מתרחש בשלב השינה העמוקה, שקשישים לא מגיעים אליו לרוב. המלטונין פועל גם כנוגד חמצון, מה שמסייע בעיכוב תהליכי הזדקנות. עם זאת עדיין דרוש מחקר נוסף, ולא הייתי ממליץ לטפל באמצעותו לפני שיהיו מספיק הוכחות מחקריות".

 

איך תשיגו אותו: אין כל אפשרות לעבור בדיקת דם בארץ לבירור רמת המלטונין. במקרים הנדירים שמתבצעת בדיקה כזאת היא נשלחת לאבחון בארצות הברית. האבחנה נעשית רק על פי אינדיקציות של הפרעות שינה.

 

המלטונין אינו כלול בסל הבריאות ואפשר לקנותו בבית המרקחת רק במרשם רופא. מחירו: 100-120 שקל ל-50 כמוסות.

 

חזור למעלה
הורמון גדילה

זריקת הנעורים

 

מה הוא עושה: הורמון זה מופרש מבלוטת יותרת המוח בעיקר בשעות השינה העמוקה ואחראי לחידוש התאים וחילוף החומרים, לחיזוק המערכת החיסונית, העצמות והשרירים, לתפקודו התקין של המוח ולמראה השיער והעור.

 

הפרשת הורמון הגדילה פוחתת בהדרגה מגיל 20 ואילך, ומומחים רבים מייחסים לכך את הסיבה העיקרית להזדקנות. ב-96' אושר ההורמון בצורתו הסינתטית בארצות הברית על ידי ה-FDA והפך ללהיט הגדול של טיפולי האנטי-אייג'ינג. ב-99' הוחלט בישראל שהסיכונים הכרוכים בנטילתו גדולים מדי, והוא נאסר לשימוש למטרות של עיכוב תהליכי הזדקנות.

 

מה אומרים המחקרים: המחקר האחרון שנערך בארצות הברית ופורסם בנובמבר 2002 הראה שהורמון הגדילה אכן מצליח להביא לשינויים מרשימים בשיפור מסת השריר, הפחתת מסת שומן והגברת סבילות המערכת הקרדיו-וסקולרית, אולם תופעות הלוואי והסיכונים גם הם משמעותיים ושכיחים מאוד.

 

במחקר שכלל 57 גברים בריאים ו-74 נשים בריאות בגילאים 88-65 חולקו המשתתפים ל-8 קבוצות, שכל אחת מהן קיבלה סוג אחר של הורמון או תרופת פלצבו.

 

לאחר 26 שבועות נמצא שיפור במסת השריר והפחתה במסת השומן בקרב הגברים והנשים שטופלו בהורמון הגדילה. בקרב גברים שטופלו בשילוב של הורמון הגדילה עם טסטוסטרון השיפור במדדים האלה היה טוב יותר, וכן הם הראו שיפור בסבילות המערכת הקרדיו-וסקולרית. אצל הנשים שטופלו בהורמון הגדילה בשילוב עם טיפול הורמונלי חלופי לא נמצא שיפור בסבילות הלב.

 

אולם לצד היתרונות נמצאו תופעות לוואי משמעותיות אצל למעלה מ-40% מהמשתתפים שקיבלו את הורמון הגדילה. תופעות אלה היו תכופות וחמורות יותר אצל הגברים, שסבלו בעיקר מכאבי מפרקים ומכאבים בשורש כף היד או פיתחו סוכרת. אצל הנשים נצפתה בעיקר בצקת.

 

מסקנת החוקרים הייתה חד-משמעית: אין לתת את הורמון הגדילה כטיפול מחוץ למעבדות המחקר. אך מאחר שמדובר במחקר מצומצם יחסית ובתעשיית ענק המגלגלת מיליארדים, יעבור זמן עד שמינהל המזון והתרופות האמריקאי יחליט, אם בכלל, להתחשב בהמלצה.

 

לקחת או לא: כאמור, השימוש בהורמון הגדילה אינו מאושר בישראל. השאיפה לזכות ביתרונותיו ויחד עם זאת לעקוף את הסיכונים שבו, הולידה שורה של מוצרים כמו חומצות אמינו וחומרים הומיאופתיים שאמורים להאיץ את הפרשתו. המאיצים למיניהם ניתנים בצורת אבקה, כמוסות או תרסיס הניטל מתחת ללשון. מכיוון שהם אינם מחייבים מרשם רופא, שלא לדבר על כך שהם זולים בהרבה מהורמון הגדילה עצמו, הם מהווים לכאורה פתרון זמין ומפתה. אחד המאיצים הפופולריים הוא חומצת אמינו בשם ארגינין, שממנה מייצרים תאי הגוף חומר הנקרא ON, המסייע בהרפיית כלי הדם וכך בשמירה על לחץ דם תקין, מניעת קרישיות יתר והפחתת הסיכון להתקפי לב ואירועים מוחיים, וגם בשיפור הזקפה.

 

האם המאיצים מוכיחים את עצמם? תלוי את מי שואלים. ד"ר בר, ד"ר סרוב וד"ר גדעון עירון, רופא פנימי המתמחה ברפואה טבעית ובעל מרפאה לעיכוב תהליכי הזדקנות, טוענים שכן. לעומתם טוען פרופ' קרסו שמדובר בקשקוש. "אם התרסיסים והאבקות האלה היו כל כך יעילים, הרי שמזמן היו נותנים אותם לכל הילדים הקטנים והמסכנים שסובלים מבעיות גדילה ונאלצים לקבל מדי יום זריקות כואבות של ההורמון. נוסף לכך הורמון הגדילה בנוי מ191- חומצות אמינו. מי אומר שדווקא אותן שתיים או ארבע חומצות אמינו שמוסיפים באבקה הן אלה שחסרות? גם העובדה שיש אצל מטופל עלייה של כמה אחוזים ברמת ההורמון שעה אחרי שהוא לקח חומצות אמינו לא אומרת כלום".

 

איך תשיגו אותו: מכיוון שהורמון הגדילה נאסר למכירה בישראל, אין אפשרות לבצע בדיקה לבחינת רמתו בדם באמצעות קופות החולים. זריקות של הורמון הגדילה אפשר לקנות בארצות הברית בעלות שנתית של 20-12 אלף דולר. יש להביא בחשבון שההזרקה אינה חוקית. הארגינין נחשב לתוסף תזונה. אפשר לרכוש אותו בבתי המרקחת ב-60 שקלים ל-50 כמוסות.

 

חזור למעלה
תוספי תזונה נגד הזדקנות

 

בעוד שמתן הורמונים למניעת הזדקנות שנוי במחלוקת, המומחים מסכימים על השפעת תוספי התזונה. מחקרים קבעו כי יש להם תפקיד מכריע במניעת מחלות ובעיכוב הזדקנות, והם משמשים כנוגדי חמצון הפועלים לנטרול הרדיקלים החופשיים ולעידוד פעילות המערכת החיסונית.

 

נוגדי החמצון החשובים

 

  • ויטמין A (בתא-קרוטן): מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם וניתן בהתאמה אישית על ידי רופא.
  • ויטמין C (מסוג אסטר): מחזק את המערכת החיסונית, מפחית את הכולסטרול הרע ומעלה את הטוב ומקטין את הסיכוי למחלות לב ולסוגי סרטן שונים (1,000-250 מיליגרם ליום). ויטמין E: מונע הסתיידות עורקים (מינון של 400 יחידות בינלאומיות ליום מפחית הסיכוי להתקף לב ב-45%).
  • קו אנזים Q10: יעיל נגד תהליכים סרטניים, מסייע בשמירה על העורקים ורקמות הלב (30-10 מיליגרם ליום). סלניום: בשילוב עם ויטמין E מפחית סיכון לחלות בסרטן (200-100 מיקרוגרם ליום).
  • פיקנוגנול: מונע נזקי חמצון ברקמת המוח, מחזק את סיבי הקולגן ובכך משפר את מראה העור. ניתן בהתאמה אישית על ידי רופא.

 

תוספים מומלצים נוספים

 

  • חומצה אלפא-ליפואית: מסייעת בהעלאת ייצור האנרגיה בגוף ובשמירה על רמת סוכר מאוזנת, ומשפרת את מראה העור (120 מיליגרם ליום). אצטיל L קרניטין: מעלה מסת שריר ומפחית מסת שומן, מעלה את רמות האנרגיה בגוף (500 מיליגרם ליום).
  • אומגה-3: שומרת על המערכת ההורמונלית, הלב, כלי הדם והעור. מסייעת במניעת מחלות מפרקים וסרטן (6,000-3,000 מיליגרם ליום).
  • אבץ פיקולינט: משפר את פעילות המערכת החיסונית, מסייע בריפוי פצעים (30 מיליגרם ליום).
  • גינקו בילובה: מחדד זיכרון וריכוז, משפר מצב רוח ומפחית עייפות (3-2 כמוסות של 520 מיליגרם ליום).

 

חזור למעלה
המדיטציה ותוחלת החיים

 

מחקרים רבים מצאו קשר הדוק בין מתח נפשי להתפתחותן והידרדרותן של מחלות כמו לחץ דם גבוה, מחלות לב, אסתמה וסרטן. לטענת המומחים, מתח מצטבר מחליש את המערכת החיסונית שלנו, פוגע במערכות הגוף השונות ומאיץ את תהליך ההזדקנות.

 

אחת הטכניקות להרפיית המתח היא המדיטציה הטרנסנדנטלית. ב-30 השנים האחרונות נערכו עליה כ-600 מחקרים, שהראו שהשיטה אכן מצליחה לא רק להביא להתרגעות, אלא גם לשפר את הבריאות ואף להאריך את החיים.

 

"המחקר הראשון על עיכוב תהליכי הזדקנות נערך בבית אבות בארצות הברית", מספר אלכס קוטאי, יו"ר האגודה הבינלאומית למדיטציה בישראל. "הממצאים העלו שבקבוצת הקשישים שתרגלה את המדיטציה הטרנסנדנטלית שיעור התמותה היה קטן יותר מאשר בקבוצות שלא תרגלו את השיטה.

 

"במחקרים שנמשכו 12 שנה גילו שתרגול סדיר פעמיים ביום במשך חמש שנים לפחות יכול להביא לפער של עד 12 שנים בין הגיל הכרונולוגי לגיל הביולוגי. המדדים שנבדקו במחקרים אלה היו פיזיולוגיים (לחץ דם, מחלות לב, משקל וראייה) וגם פסיכולוגיים וקוגניטיביים (זיכרון, יכולת למידה ומצב רוח). בכולם נמצא פער ניכר אצל אלה שהתמידו בתרגול לאורך זמן".

 

אחת לשבועיים מתקיימות במלון הילטון הרצאות מבוא בנושא המדיטציה הטרנסנדנטלית ללא תשלום.

טל': 1-800-777-377

 

חזור למעלה
ספורט במקום זריקה

 

פתרון בריא, זמין וזול יותר מזריקות של הורמון הגדילה הוא פעילות גופנית. מתברר שהיא גורמת לגוף להפריש יותר הורמון גדילה וגם חומר נוסף שנקרא IGF1 (Insolin Like Growth Factor1). חומר זה דומה להורמון הגדילה המיוצר בכבד, וכן בשרירים במהלך פעילות גופנית. במחקרים שערכו רופאי ספורט נבדק הקשר של חומר זה לעלייה במסת השריר. נמצא כי גם כאן, כמו במקרה של הורמון הגדילה, פעילות גופנית מגבירה את הפרשת החומר ומגדילה את מסת השריר.

 

במחקרים על בני אדם, שנערכו בבית החולים מאיר ובאוניברסיטת קליפורניה, בדקו כיצד משפיעה פעילות גופנית על רמת ה- IGF1. כעבור 10 דקות של פעילות נרשמה עלייה שלו בדם. לדברי ד"ר אלון אליקים, אנדוקרינולוג ילדים מבית החולים מאיר ומומחה לרפואת ספורט, שהיה שותף למחקרים, האימון אינו צריך להיות אינטנסיבי מאוד. אימון אירובי או משקולות במשך 30-20 דקות, 5-3 פעמים בשבוע, יספיקו לקבלת האפקט הרצוי. מה גם שלפעילות הגופנית יש עוד הרבה מאוד השפעות בריאותיות חיוביות אחרות, ובניגוד לתרופות, אין לה תופעות לוואי.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי דוידוביץ'
"יש כאלו שהגיעו אלי כמו סמרטוטים ובתוך חצי שנה התאוששו בצורה מדהימה". ד"ר סרוב
צילום: מירי דוידוביץ'
צילום: מירי דוידוביץ'
"בשיחה הראשונה אני מוודא שהמטופל מבין שהטיפול לא יגרום לו להיראות צעיר ב-20 שנה". פרופ' רפי קרסו
צילום: מירי דוידוביץ'
צילום: מירי דוידוביץ'
"עוד כרופא צעיר נהגתי להמליץ על תוספי תזונה ונוגדי חמצון, הרבה לפני טרנד האנטיאייג'ינג". ד"ר אודי בר
צילום: מירי דוידוביץ'
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים