רמת חובב: טיפול לקוי בשפכים ובזיהום האוויר
מבקר המדינה מצא ליקויים חמורים בתפקודם של המשרד לאיכות הסביבה והמועצה המקומית התעשייתית רמת חובב בכל הקשור במניעת הפגיעה בסביבה, בתחומי השפכים וזיהום האוויר
מבקר המדינה בחן את פיקוח המשרד לאיכות על פעילות המפעלים ברמת חובב שבנגב וכן את תפקוד המועצה המקומית תעשייתית רמת חובב ופיקוחה על מפגעי הסביבה שגורמים המפעלים שבתחומה.
בתחום המועצה 17 מפעלים. חלק מחומרי הגלם ומוצרי רוב המפעלים הם חומרים מסוכנים. המועצה אמורה לטפל בעיקר בנושאי איכות הסביבה - שפכי המפעלים ומניעת זיהום האוויר.
הטיפול במערכת השפכים
המבקר קובע, כי המשרד לאיכות הסביבה לא פעל לאכיפת התנאים שקבע לטיפול פרטני בשפכים בידי כל מפעל, לא דרש מהמועצה לאכוף אותם על המפעלים ולא קבע לוח זמנים לסיום ההרצה של מתקן לטיהור ביולוגי מרכזי (הטב"ם).
כמו כן לא נקבע מועד מחייב שבו יהיה על המפעלים לעמוד ברמות הטיהור שנקבעו ברישיונות העסק שלהם.
המבקר מציין, כי המועצה לא הצליחה לפקח כראוי על פרויקט הטב"ם, משום שמדובר בפרויקט ניסיוני, חדשני, מורכב, אשר טמן בחובו סיכונים ודרש משאבים רבים.
התוצאה של כל אלה היא שעד סוף שנת 2003 המשרד, המועצה והמפעלים עדיין לא גיבשו חלופה מתאימה, לבעיית השפכים באזור התעשייה ברמת חובב.
זיהום אוויר
מפעלי התעשייה הכימית ברמת חובב משתמשים בתהליכי הייצור בגזים שונים, ובהם גזים רעילים ביותר, אשר בריכוזים מסוימים עלולים להיות מסוכנים לבריאות תושבי הסביבה עד כדי סכנת מוות.
נמצא, כי טרם נקבעו תקנים מדידים ואכיפים לחלק ניכר מהחומרים המזהמים הנפלטים מפתחי ארובות המפעלים בתחום המועצה.
המבקר קובע, כי על המשרד לקבוע תקנים מדידים ואכיפים - שניתן יהיה ליישמם בתוך תקופה קצרה, ולנקוט פעולות אכיפה נגד מי שחורגים מהם.
לגבי המועצה נקבע, כי לא הקימה תחנות ניטור מחוץ לתחום השיפוט שלה, למרות שתושבי הסביבה חשופים לפליטות מהמפעלים שבתחום המועצה.
הרכב המועצה
המבקר מצא ליקויים בהרכב המועצה, בין השאר העלה חשש לניגוד עניינים לגבי נציגי המפעלים החברים במועצה. כמו כן אין במועצה נציגים מכל היישובים המושפעים ממפגעי המפעלים.
תגובות
המשרד לאיכות הסביבה אומר, כי מאז שנת 2000 הוא עוסק באינטנסיביות בנושא הטיפול בשפכי המפעלים ברמת חובב, כולל הטב"ם (מתקן לטיהור ביולוגי מרכזי). בפברואר השנה פורסמה טיוטה ובה החלופה ולוח הזמנים. כל מפעל יהיה אחראי לטפל בשפכים שלו, מיצירתם ועד לטיפול הסופי בהם.
לגבי זיהום האוויר, אומר המשרד כי משנת 1995, קבע המשרד ברשיון עסק לכל מפעלי רמת חובב, תקני פליטה מדידים. בחודש פברואר 2003 קבע המשרד ברשיון העסק של המועצה, תקנים סביבתיים מדידים ואכיפים, לכל החומרים. המשרד פועל ליישום הסדרי ניטור רציף ומקוון.
המועצה המקומית התעשייתית רמת חובב: להשלמת הרכב החברים במועצה, מונה בחודש אוקטובר 2003 נציג משרד התמ"ת, ובחודש מרץ 2004, מינה משרד הבריאות נציג מטעמו.
תיגבור מערך ניטור האוויר ברמת חובב הושלם בימים אלה בהשקעה של כמיליון שקלח. למערכת ניטור האוויר נוספו תחנות ניטור וגלאים מסוגים שונים, בהתאמה לסוג החומרים. קרון ניטור נייד נרכש לאחרונה, שיוצב לניטור איכויות האוויר על גבולות המועצה. המועצה אינה מוסמכת לנטר מחוץ לגבולות המועצה.
בתגובה אומרת עמותת אדם טבע ודין: מדינת ישראל איבדה את היכולת להשתלט על המפגעים החמורים ברמת חובב. מפגעי רמת חובב החמורים הופכים את דרום המדינה למערב הפרוע של זיהום האוויר בישראל