שתף קטע נבחר

בריטניה: SMS במקום קלפי

ממשלת הלייבור בראשות טוני בלייר מגבשת הצעת חוק חדשה: להוריד את גיל הבוחרים מ-18 ל-16 ולאפשר הצבעה בטלפון סלולרי ובדואר האלקטרוני. הסיבה: סקרים מצביעים על כך ש-75% מהצעירים (שמתעצלים בדרך כלל ללכת לקלפי) - תומכים במפלגת הלייבור

האם בריטניה צועדת לעבר מהפכה בשיטת הבחירות? ממשלת בלייר מגבשת הצעת חוק שלפיה ניתן יהיה להצביע באמצעות הודעת SMS, דואר אלקטרוני או בטלוויזיה דיגיטלית. כן מתגבשת הצעה להוריד את גיל המצביעים ל-16. ההערכה היא כי הפרלמנט הבריטי, שיכריע בסוגיה בסתיו הקרוב - יאשר את המהפכה.

 

בבחירות האחרונות, שהתקיימו בשנת 2001, ירד שיעור ההצבעה בבריטניה לשפל היסטורי של 59.5% מכלל 44.4 מיליון בעלי זכות הבחירה. שיעור ההצבעה בקרב בני 18-24 היה נמוך בהרבה מהממוצע - והסתכם ב-40% בלבד.

 

ממשלת הלייבור, בראשות טוני בלייר, ערכה באחרונה מספר סקרים שמהם התברר כי 75% מהצעירים במדינה תומכים בה, וכי אם יורידו את גיל הבוחרים ל-16 - יתווספו לציבור בעלי זכות הבחירה עוד 1.3 מיליון בוחרים. בממשלת בלייר הבחינו בנתון מעניין נוסף: בני נוער רבים שנדרשו להצביע לתוכנית הטלוויזיה הבריטית "כוכב נולד" באמצעות SMS - עשו זאת בהתלהבות רבה.

 

קברניטי הלייבור עשו אחד ועוד אחד והגיעו למסקנה ברורה שעוררה את האדרנלין בגופם: הורדת גיל המצביעים מ-18 ל-16 ומתן אפשרות להצביע ב"שיטות של צעירים" - עשויים להעניק להם עוד שנים ארוכות בשלטון.

 

150 מיליון ליש"ט לפיתוח

 

בלייבור מגבשים עתה את הצעת החוק, שלפיה ניתן יהיה להצביע מגיל 16 באמצעות SMS, בדואר האלקטרוני או בטלוויזיה דיגיטלית. ההצעה תובא להכרעת הפרלמנט הבריטי בסתיו הקרוב, ורוב הסיכויים שהיא תזכה לרוב מוחץ. הסיבה: ללייבור יש בפרלמנט רוב של 412 מושבים לעומת 166 בלבד ליריבתם הפוליטית, מפלגת השמרנים.

 

הבעיה מבחינת הלייבור היא שגם אם החוק יאושר הוא ייכנס לתוקף רק ב-2007, זאת בעוד הבחירות הקרובות בבריטניה אמורות להתקיים ביוני 2006 - ואין כל ביטחון שהלייבור ינצח בהן. בעיה נוספת שעלולה לעמוד בפני הלייבור: נציבות הבחירות המרכזית מתנגדת ליוזמה, וטוענת כי ניסיון להצביע בבחירות המקומיות בבריטניה באמצעות SMS כבר נכשל, וכי "התועלת היתה מוגבלת".

 

לפי שעה לא פורסמו פרטים על אופן אבטחת המידע וההגנה מפני זיופים בשיטה זו, אך השבועון הבריטי "סאנדיי טיימס" מדווח כי שר האוצר מתכוון להקצות 150 מיליון ליש"ט לפיתוח מערך הבחירות ברשת האינטרנט ובסלולרי.

 

אגב, הצעת הלייבור איננה מתקבלת בבריטניה בתדהמה, שכן תושביה כבר רשאים זה שנים להצביע באמצעות שיגור הודעה בכתב דרך הדואר. עם זאת, ההצבעה בדואר היא הליך מייגע לאזרח, שכן הוא חייב להירשם מראש ולהתעסק ביותר מדי טפסים.

 

בעד: "חזון בהישג יד"

 

"אני בעד הצבעה באמצעות SMS, אבל תומך לעשות זאת בהדרגה", אמר ח"כ מיכאל איתן, יו"ר ועדת החוקה בכנסת. "לדעתי, הצבעה מהבית היא צעד מעט מרחיק לכת, אבל גם השיטה שאני מציע היא חדשנית: אדם שרשום בתעודת הזהות שלו בעיר מסוימת, ולא נמצא באותו יום במקום שבו הוא רשום - לא יחויב לנסוע להצביע במקום מגוריו".

 

"במקום זה הוא יוכל לגשת לכל קלפי במקום שבו הוא נמצא, להציג תעודת זהות, ואז להצביע בהודעת SMS. ההודעה תועבר מיידית לכל הקלפיות בארץ, ואז הוא יימחק אוטומטית מרשימת הבוחרים, פעולה שתמנע ניסיונות זיופים או הצבעה כפולה. הצבעה בשיטה זו תחסוך מיליונים, משום שלא יהיה צורך להסיע בוחרים לקלפי המקורית שלהם. זה בהחלט חזון בהישג יד".

 

נגד: "לא ניתן לביצוע"

 

לעומתו, סבור ח"כ יצחק הרצוג ממפלגת העבודה, כי "הרעיון אולי שובה לב ומעניין אבל לא ניתן ליישם אותו בישראל בטווח הנראה לעין. ראשית, משום שעקרון יסוד בדמוקרטיה הישראלית הוא חשאיות הבחירות, ואינני רואה כיצד ניתן למנוע זיהוי ישיר בין הבוחר לתוצאה וכן למנוע השפעה פסולה על הבוחר שלא נמצא בתנאים סטריליים של קלפי".

 

"שנית, משום שציבורים גדולים בישראל אינם מקוונים ואינם מתורגלים למציאות הדיגיטלית, וצריך לאפשר לכולם להצביע בצורה נוחה ופשוטה. שלישית, כיצד נבטיח שכל המשפחה, גם הקטינים, לא יצביעו בניגוד לקבוע בחוק? שהרי למשפחות רבות יש יותר ממכשיר סלולרי אחד".

 

"הייתי מציע לערוך תיכנון ארוך טווח ולבצע ניסויים בהליכי בחירות קטנים, כמו בחירות לשכונה או לוועד מסוים, לפני שמציעים הליך בחירות לנושא בסדר גודל כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
.שיעור הצבעה נמוך בקרב צעירים. אילוסטרציה
SMS, דואר וטלוויזיה. אילוסטרציה
מומלצים