שתף קטע נבחר

שוב יש לך גזים? טיפים למניעת העכרת האווירה

אם אתם נבוכים כל אימת שהלחץ בקיבתכם גובר, ואתם יודעים שזה הולך להסתיים בקול תרועה רמה או באוושה מבאישה, נראה שאתם סובלים מגזים. נסו לא לדבר בזמן הארוחה, התייעצו עם הרופא, והימנעו, כמובן, מאכילת קטניות

כמעט כל אחד סובל, במידה זו או אחרת, מבעיית הנפיחות, בכל גיל ובכל מין. אלא שאצל כ-30% מהאוכלוסייה הבעיה מתרחשת באורח קבע, מעכירה את האווירה (תרתי משמע) ומפריעה לאיכות החיים.

 

מה זה? כשמדברים על גזים, נפיחות בעברית תקנית, הכוונה היא לפליטת אוויר, לעתים בעל ריח רע, דרך פי הטבעת. לכך עשויים להתלוות תחושת נפיחוּת וכאבי בטן.

 

מהם הגורמים? רוב הגזים הנפלטים מפי הטבעת הם אוויר רגיל שחודר למערכת העיכול "בטעות" בזמן נשימה. פעולה זאת נקראת "בליעת אוויר" (ארופאגיה), והיא מתרחשת בשעת דיבור ואכילה או במצבי מתח, כששואפים אוויר רב. עם זאת ישנם מזונות התורמים להיווצרות הגזים במערכת העיכול, למשל מוצרי חלב ניגר (חלב, אשל, יוגורט) המכילים לקטוז. בערך עד גיל שנתיים מתפרק חומר זה באמצעות לקטאז, אנזים המצפה את דופן המעי. אחר כך, ככל שרמות הלקטאז פוחתות, גוברת פעילותם של חיידקי המעי המפרקים את הלקטוז, פירוק היוצר את אותם גזים מציקים.

 

גם ממתקים המכילים את הסוכרים מאניטול וסורביטול, הזרים לגוף, תורמים להיווצרות גזים, שכן פירוק הסוכרים מלווה בשחרור גז.

 

שתי סיבות נוספות להיווצרות גזים, אם כי נדירות למדי, הן חסר באנזימים שונים המונע פירוק תקין של מזונות וגורם ליצירת גזים, וכן חדירה של גזים ממחזור הדם.

 

תחושת הנפיחות, אגב, אינה מעידה בהכרח על ריבוי גזים, אלא בעיקר על רגישות גבוהה יותר לכמויות רגילות של גז במערכת העיכול.

 

במה שנוגע לריח, הרי שהאחריות מוטלת על חיידקים אחרים במערכת העיכול, המפרקים את מצעי המזון לחומר המכיל גופרית. אם הריח חריג ועז במיוחד, ייתכן שמדובר בזיהום חיידקי במערכת העיכול, וכדאי לפנות לרופא לבדיקה.

 

איך מאבחנים? די בתלונות החולה (וסביבתו) כדי לאבחן את הבעיה, אולם כאמור, לעתים נדרשות בדיקות נוספות לאבחון הגורם להופעת הגזים.

 

איך מונעים? "אין משיחין בשעת הסעודה" היא הדרך הטובה ביותר למנוע חדירת אוויר למערכת העיכול ובכך להקטין את בעיית הגזים. מאותה סיבה חשוב גם להימנע ממתח, המלווה פעמים רבות בנשימה לא סדירה, מהירה או עמוקה במיוחד, וכן ממשקאות מוגזים, התורמים אף הם להיווצרות הגזים.

 

צעד אחר שעשוי לעזור נוגע למזון שאוכלים. קטניות הן גורם מוכר אחד לגזים, אבל יש נוספים: ירקות ממשפחת המצליבים, למשל. עם אלה נמנים כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים, וכדי למנוע את תופעת הלוואי המעיקה מומלץ להרתיח אותם היטב לפני האכילה.

 

גם שתיית חליטות מסוימות לפני הארוחה עשויה לסייע בספיגת הגזים העודפים. עם אלה נמנות חליטות מזרעי קימל, שומר, קמומיל וגרניום.

 

איך מטפלים? כמו תמיד, מניעה היא הפתרון הטוב ביותר. בשוק אמנם מצויים כדורי פחם להקלת הבעיה, אולם יעילותם אינה מובטחת. לעומת זאת, במקרים חריגים אפשר לנסות לטפל בבעיה באנטיביוטיקה, שמשמידה את החיידקים גורמי הגזים או גורמי הריח.

 

בחנויות הטבע אפשר למצוא כמה צמחי מרפא לטיפול בגזים ומניעתם. זרעי שומר, למשל, מקילים כאבי בטן ומרגיעים התכווצויות במעיים. מומלץ לחלוט כפית זרעים בכוס מים רותחים, לקרר ולשתות בבת אחת או במשך היום.

 

חליטה אחרת שיכולה לעזור מורכבת מכפית שורש אנג'ליקה טחון שהורתחה ב-1/4 ליטר מים. לחליטה זאת מוסיפים שקית תה קמומיל, מחלקים ל3- מנות ושותים במשך היום (חליטה זאת אינה מומלצת לנשים בהריון). תה מנטה עשוי אף הוא להקל מצבים של הופעת גזים במעיים.

 

צריכת חיידקים פרוביוטיים עשויה לשנות את המאזן החיידקי בקיבה ולסייע אף היא בפתרון הבעיה.

 

בהומיאופתיה משתמשים בצמח ה-Lycopodium לטיפול בגזים. הוא ניתן בטיפות או בכדורי מציצה והמינון משתנה בהתאם למצב המטופל. מיצוי הומיאופתי של צנון עשוי לעזור בעיקר במצבים של תנועתיות מעיים חלשה והיעדר יציאות ספונטניות.

 

רפלקסולוגיה אף היא יעילה לבעיה זאת. עיסוי של קשתות כפות הרגליים עשוי להשיב למערכת העיכול את החיוניות שאבדה לה ולשפר בצורה משמעותית מצבים של גזים או עצירות. כדי להגיע לתוצאות הרצויות נדרשת סדרה של 10 טיפולים לפחות.

 

השפעה מיטיבה על מערכת העיכול ועל בלוטות ההפרשה הפנימית, כמו גם על תנועתיות המעיים, עשויה להיות ליוגה. כאן נדרש תרגול יומי כדי להגיע לתוצאות משביעות רצון.

 

בישול נגד גזים

 

למרות השם הרע שיצא למזונות שונים בשל הגזים שהם גורמים, רבים מוכנים לסבול ובלבד שלא יצטרכו לוותר על קטניות בריאות כמו שעועית או על מרק כרובית, למשל. זה בסדר, לא מוכרחים לוותר - אפשר לנקוט כמה צעדי מנע שיספגו את הגזים העודפים ויקלו את העניין:
  • מכינים מרק כרובית? לפני שהבישול מסתיים פזרו בסיר זרעי קימל.
  • עוד זרעים ותבלינים שתוכלו להוסיף לבישול כדי למנוע את רוע הגזירה (או לפחות להפחית אותה) הם כמון, כורכום, מוסקט וקינמון.
  • ישנן קטניות שאינן "מסתדרות" האחת עם רעותה, ולכן עדיף שלא לערבב אותן, אלא לבשל כל קטנית בנפרד.
  • תכננתם לבשל מרק שעועית והשריתם את הקטניות במשך הלילה? אל תבשלו אותן במים אלה, אלא החליפו אותם במים טריים. המהדרין מחליפים את המים פעם נוספת לפני שהם מוסיפים את התבלינים ושאר מרכיבי המרק.
  • חלק גדול מהגזים פוחת לאחר הנבטת הקטניות. חפשו בחנויות וברשתות השיווק קטניות מונבטות ובהן שעועית, חומוס, אלפלפה, וכן זרעי צנונית וברוקולי מונבטים.
  • מבשלים קטניות? הוסיפו לתבשיל תפוח אדמה, הנחשב לסופח גזים, או שלבו בארוחה מזון יבש כמו לחם או פיתה לא טריים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא מנדלין
גזים. מעכירים את האווירה
צילום: גיא מנדלין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים