שתף קטע נבחר

חשיפה: בצה"ל - כל סטאז'ר רופא

על פי נהלי משרד הבריאות אסור לסטאז'רים, שזה לא מכבר סיימו את לימודיהם, לרשום תרופות או לבצע החלטות רפואיות מכריעות. אלא שכאשר מדובר בטיפול בחיילים שלנו, בצה"ל, כפי שמתברר בתחקיר ynet, לא מבחינים בין סטאז'ר לרופא: לצד רופאים מן השורה המטפלים בחיילים, מאציל הצבא גם בידי הסטאז'רים את הסמכויות השמורות לרופאים בלבד. והכל באישור מפקדת קצין רפואה ראשית. שאלתם את עצמכם פעם מי מטפל בחיילים?

בוגרי בתי ספר לרפואה, המצויים בעיצומה של שנת ההכשרה בבית החולים (סטאז') מורשים לתפקד במילואים כרופאים לכל דבר, כך עולה מעדויות שהגיעו לידי ynet. על אף שמשרד הבריאות אוסר על סטאז'רים לרשום תרופות או לבצע פעולות רפואיות לבדם, מתיר צה"ל בידי הסטאז'רים סמכויות נרחבות הכוללות מרשמי תרופות, על אף שהם אינם מורשים לכך בחיים האזרחיים.

 

עם תום לימודי הרפואה, משובצים הבוגרים בבתי החולים השונים כסטאז'רים, לשנה בה הם מסייעים לרופאים בעבודה השוטפת ומקבלים הכשרה לעבודה המעשית הכוללת שיקול דעת רפואי, שינון מינוני תרופות, אבחונים וקבלת החלטות. במסגרת שנה זו, אוסר משרד הבריאות על הסטאז'רים לרשום תרופות, לשחרר חולים מאישפוז, לחתום על מסמכים רפואיים, חוות דעת או תעודות פטירה.

 

אלא שבניגוד לטיפול באזרחים, רואה צה"ל אחרת את הטיפול בחיילים: חיל הרפואה משבץ במהלך תקופת הסטאז' את הסטאז'רים לשירות מילואים, ומאציל עליהם סמכויות מלאות של רופאים. לפי עדויות שהגיעו ל-ynet, הסטאז'רים נאלצים לקבל החלטות כשהם מוצבים ביחידות מבודדות, ללא כל יכולת להתייעץ בזמן אמת ולהפעיל נסיון ושיקול דעת רפואי אמין.

 

לא זוכרים את המינונים

 

"במילואים האחרונים רשמתי תרופות לחיילים, ונתתי גימלים ביד רחבה, מהפחד שאטעה", אומר לנו ג', סטאז'ר שסיים רק לפני מספר חודשים את בית הספר לרפואה, "אני עדיין לא זוכר את המינונים, עדיין לא מתמצא בכל כך הרבה נושאים, אבל כנראה שלצבא זה לא ממש מפריע".

 

"לתת גימלים זו לא ממש בעיה", אומר ג', העומד לסיים את תקופת הסטאז' בתקופה הקרובה, "אבל זה ממש מוזר, שבחיים האזרחיים אסור לי לעשות כמעט כלום לבד, בלי חתימה של רופא מורשה לידי. אפילו מספר רשיון עדיין אין לי בחותמת, ובצבא – מותר כמעט הכל. הבעיה הכי קשה היא ביחידות שדה, כשאתה לגמרי לבד, וצריך להגיע להחלטות רפואיות קשות. זה בהחלט מפחיד".

 

"בבית החולים אני אף פעם לא עושה דברים עצמאית", מעיד א', סטאז'ר נוסף, "אסור לי לרשום או להחליט על מינונים ותרופות. אנחנו רק בתחילת הדרך וממש לא בטוחים בקבלת החלטות רפואיות ולפחות מבחינתי, כשאני יוצא למילואים כמו שקרה לפני חודש, החיילים לא בטוחים לגמרי תחת טיפול כזה. זו חובבנות לשמה של הצבא"

 

"הסטאז'רים בהחלט מתפקדים כרופאים לכל דבר", אומר לנו ע', קצין רפואה בכיר ומומחה בכיר באחד מבתי החולים במרכז הארץ, "להגיד לך שזה טוב אני לא אגיד. הם עדיין לא מנוסים, עוד לא יודעים מה הם עושים, ומקבלים החלטות גורליות לבד. מאוד יכול להיות שצה"ל חושב שחיי חיילים שווים פחות".

 

האם סבורים במשרד הבריאות כי הסטאז'רים עליהם הטיל המשרד שורת איסורים והגבלות, אכן מיומנים לפעול כרופאים לכל דבר במתן השירות לחיילים? "משרד הבריאות אינו קובע נהלים לעבודת הסטאז'רים במסגרת הצבאית", נמסר ממשרד הדובר, "יש להפנות את השאלות האלו לדובר צה"ל".

 

תגובת דובר צה"ל:  טיפול הסטאז'רים אמין ומקצועי

 

בצה"ל, למרות העדויות שהתקבלו במערכת ynet, טוענים שהסטאז'רים עובדים בפיקוחם של רופאים: "הפעלת הסטאז'רים בצה"ל נעשית מכוח הוראת קרפ"ר הקובעת כי הסטאז'רים יועסקו בצה"ל בפיקוחו של רופא ומגדירה את גבולות הגיזרה בהן רשאי הסטאז'ר לפעול. דרך פעולה זו נהוגה בכלל המוסדות הרפואיים בארץ, והיא עולה בקנה אחד עם פקודת הרופאים. אי לכך ובהתאם לזאת, הטיפול הניתן בידי הסטאז'רים הינו אמין ומקצועי".

 

מדובר צה"ל עוד נמסר שהסטאז'רים, בכל מקרה, עוברים הכשרות נוספות מטעם הצבא: "עם הגיוס לשירות מילואים פעיל, עובר הסטאז'ר השתלמות החייאה בת 3 ימים בבה"ד 10 של חיל הרפואה, וביום הגעתו למקום התעסוקה, מקבל הסטאז'ר תדרוך מלא ומקיף מהרופא הגזרתי".

 

"במקרים של מחלה או פציעה", מוסיפים מלשכת הדובר, "בהן נדרש מתן עזרה דחופה להצלת חיי הניפגע, או למנוע החרפה של מחלתו, או נזק בלתי ניתן לתיקון לבריאות ולא ניתן לפנותו או ליצור קשר עם הרופא העזרתי, יפעל הסטאז'ר על פי מיטב יכולתו וידיעתו וייעזר בכל האמצעים העומדים לרשותו.

 

ולמרות ההצטדקות הצה"לית, כנראה שגם שם מבינים שסטאז'ר, הוא עדיין סטאז'ר. לפיכך חותם דובר צה"ל את תגובתו: "חשוב לציין כי צה"ל משתדל לקרוא לתעסוקת סטאז'רים שביצעו למעלה ממחצית תקופת הסטאז', ושעברו השתלמות טיפול בנפגעי טראומה, וזאת על מנת לשמור על רמת מקצועיות גבוהה ככל האפשר".

 

הכותב הוא ד"ר לרפואה כללית וסטאז'ר במרכז הרפואי רבין.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטאז'רים. אסור באזרחות, מותר בצבא
צילום: גדי קבלו
מסטאז'ר לרופא. רק תגיע למילואים
צילום: גדי קבלו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים