שתף קטע נבחר

פיזה משפחתית עם תוספות

רבים מקדישים לפיזה רק כמה שעות. זו טעות, כי יש לה הרבה להציע מלבד המגדל הנטוי. למשל, טיול לאורך הנהר, כנסייה ושוק, כיכרות נאות ואווירה חיננית ומזמינה. מגזין 'מטיילים' מבית 'מסע אחר' מציע לכם מסלול בפיזה הלא מוכרת

אי אפשר לחשוב על פיזה בלי לדמיין את כשלון הבנייה הכי מפורסם בעולם. המגדל הנטוי הפך לאחד הסמלים המובהקים של איטליה ותור ארוך משתרך כל יום כדי לטפס את 294 המדרגות שמובילות לראשו. קצת מפתיע, אבל בעצם העיר פיזה סובלת מן הפלא של המגדל הנטוי. רוב המגיעים לעיר שוהים בה כמה שעות בלבד, מבקרים בקאמפו דיי מיראקולי (Campo dei Miracoli, 'שדה הנסים' – המתחם שבו ניצב המגדל), קונים מזכרת או שתיים וממשיכים לעיר הבאה בטוסקנה. זו טעות, כי לפיזה יש הרבה להציע מלבד הקאמפו דיי מיראקולי.

 

העיר הקטנה הזאת (מאה אלף תושבים), שחלקים גדולים ממנה נהרסו כליל בהפצצות במלחמת העולם השנייה, היתה פעם מעצמה ימית, שהתחרתה בוונציה ובגנואה הגדולות והחזקות. נהר הארנו (Arno) שימש לה, עד שנסתם במאה ה-16 בסחף, פתח יציאה חשוב לים. כאשר הנמל של פיזה פסק מלשמש את הסוחרים, דעך הכוח המסחרי שלה, אבל היא עדיין עיר אוניברסיטאית יפה, נוחה מאוד לסיור ומזמינה להיכרות עם כמה מבנים מרתקים מתקופת הרנסנס ולבילוי נעים בין כיכרות רחבות ונהר ירוק שחוצה אותה במרכזה.

 

הנסיך הרעב והקוצים של ישו

 

אי אפשר שלא להתפעל מן היופי המתוק של הקאמפו דיי מיראקולי, ושל המגדל הנטוי שבמרכזו, אבל פיזה האמיתית נמצאת כ-300 מטר דרומה משם, בפיאצה דל קווליירי (Piazza del Cavalieri), שכדי להגיע אליה מקאמפו דיי מיראקולי הולכים בוויה סנטה מריה עד פיאצה קאוואלוטי (Piazza Cavallotti) ופונים שמאלה.

 

הכיכר מרוצפת האבן הזאת, בלב הסמטאות של מרכז העיר העתיקה של פיזה, היא פנינה יפהפייה. הכיכר, שנושאת את שם מסדר אבירי סנט סטפן שהקים קוזימו מדיצ'י, הדוכס ששלט בטוסקנה במאה ה-16, מוקפת בניינים מעוטרים בני חמש מאות, שש מאות ושבע מאות שנים. באחד הארמונות המקיפים את הכיכר נכלא והורעב למוות נסיך בן המאה ה-13, אירוע שזכה לחיי נצח כאשר נכלל ביצירתו של דנטה 'התופת'.

 

האזור שמדרום לכיכר זו ועד לגדת נהר הארנו הוא החלק העתיק ביותר של פיזה. בסמטאות האלה, שרובן סגורות לתנועת כלי רכב, יש חנויות וגלריות מעניינות, בתי קפה נעימים ומסעדות טובות. המרכז העתיק מסתיים על גדת הארנו ומכאן כדאי להמשיך, לחצות את הנהר על גבי הגשר שמול פאלאצו גאמבקורטי (Palazzo Gambacorti) ולטייל לאורכו על הגדה השנייה. הטיילת על הגדה הדרומית של הארנו נושאת את שמו של גליליאו גליליי, בנה המפורסם ביותר של פיזה.

 

אם פונים מערבה לאחר שחוצים את הגשר על הארנו מגיעים לכנסייה קטנה מן המאה ה-14, קייזה די סנטה מריה דלה ספינה (Chiesa di Santa Maria della Spina), שבנויה באופן מעניין סמוך מאוד לגדת המים. כאן, טוענים בחום תושבי פיזה, נשמר בארון מוגן של זכוכית משוריינת קוץ מעטרת ראשו של ישו הנוצרי. הספקנים יכולים להסתפק במראה הכנסייה הקטנה מבחוץ ולאחר מכן לצעוד לאורך הגדה מזרחה, עד שמגיעים, כאשר נהר הארנו מתעקל דרומה, אל המצודה העתיקה של העיר, בסטיונה סן גאלו (Bastione San Gallo) ואל גן גדול ששמו כשם המצודה, שעצים רחבי נוף מטילים בו צל. אפשר לראות כאן קטע מן החומה שהקיפה את פיזה, את הנהר שאפיקו מתרחב מעט ואכסדרת עמודים ארוכה מאוד, ששופצה לאחרונה ומאפשרת לצעוד בחלקה הגבוה של המצודה ולהשקיף אל הגן העירוני הזה ואל בתיה הישנים והצהובים של פיזה.

 

אם מגיעים לפיזה במהלך סוף השבוע השני של החודש (בכל חודש), כדאי לבקר בשוק הענק שמתפרש ומשתלט על שתי גדות הנהר. במשך יומיים אינטנסיביים מגיעים לכאן מכל טוסקנה, ומוכרים וקונים כאן ריהוט, עתיקות, חפצי אמנות ומציאות. בכל שאר הימים אפשר להסתפק בשוק המקורה המקומי בפיאצה וטובאלייה (Piazza Vettovaglie).

 

הספינה הרומית: אטרקציה בהתהוות

 

אחת האטרקציות המפתיעות והחדשות ביותר של פיזה התגלתה לפני חמש שנים לגמרי במקרה. במהלך חפירות שנעשו באזור הנמל הישן, לא רחוק מן המגדל הנטוי, כדי לבנות תחנת רכבת חדשה, התגלתה ספינה רומית בת אלפיים שנה עשויה עץ. הספינה, קבורה לחלוטין בבוץ, השתמרה במצב מצוין. חפירות נמרצות שהחלו באתר (תחנת רכבת כבר לא תיבנה שם לעולם) גילו עוד 16 ספינות שנבנו בין המאה הראשונה לפני הספירה למאה השישית לספירה. העבודות הארכיאולוגיות באתר עדיין נמשכות, אך בעוד כמה שנים, מבטיחים הארכיאולוגים, ינהרו התיירים לפיזה כדי לראות את הספינות האלה ורק אחר כך, אולי, ילכו להתפעל מן המגדל הנטוי.

 

מוזיאון הימאות של פיזה, Museo delle Navi, סגור כרגע, אך משייפתח אפשר יהיה לראות בו תצוגה המתארת את תהליך החפירות ומציגה חלק מהממצאים. בררו בטלפון 055-3215446 או באתר האינטרנט.

 

המלצות

 

  • אוכל: כשתשוטטו בין סמטאות העיר העתיקה תוכלו לעצור ולאכול ב-La Buca (רחוב סנטה מריה 171, טלפון 05056660) - מסעדה טוסקנית מסורתית עם מגוון של פסטות ברוטב בשר, בין השאר. המחירים ממוצעים.

 

  • לינה: בפנסיון רינאשנטה (Pensione Rinascente) החדרים גדולים מאוד, מלאכים שמנמנים מרחפים על התקרות המצוירות והנברשות הענקיות מאיימות להתרסק על המתאכסנים. אבל האווירה נפלאה ומתאימה באופן הטוב ביותר לפיזה הרומנטית. כתובת: via del Castelletto 28, במרכז הרובע העתיק של פיזה, טלפון: 050580460, מחיר: כ-60 אירו לחדר זוגי.

 

  • ילדים: טיפוס על המגדל הנטוי הוא חוויה מסעירה למדי לילדים. בראש המגדל, תחושת הנטייה חזקה מאוד, וזה מאפשר לילדים לפחד קצת, וכידוע - אין טוב מזה. 

 

  • לשכות מידע לתיירים: בקאמפו דיי מיראקולי (טלפון: 050560464, פתוחה גם בימי א' ובחגים) ובתחנת הרכבת המרכזית (טלפון: 05042291, סגורה בימי א' ובחגים).

 

האם המגדל הנטוי של פיזה ראוי להיות אחד משבעת פלאי העולם? אתם מחליטים!

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר 'מסע אחר' אנא לחצו על התמונה
קמפו די מיראקולי. נקודת המוצא לטיול בעיר
צילום: איי פי
באדיבות מסע אחר
טיילת גלילאו גליליי. הבן המפורסם של העיר
באדיבות מסע אחר
מומלצים