שתף קטע נבחר

סרטן עור בישראל: עלייה במספר הגברים החולים

מספר הגברים הישראלים הלוקים במלנומה ממאירה ממשיך לעלות והמספרים מבהילים: 950 ישראלים מאובחנים מדי שנה במחלה הקטלנית. שיעור הגברים החולים הגבוה ביותר - בגבעתיים, הנמוך ביותר - ברעננה. ישראל עדיין במקום השני בעולם במס' החולים היחסי

לרגל פתיחת שבוע המודעות לסרטן העור ערכה הבוקר (ד') האגודה למלחמה בסרטן מסיבת עיתונאים שבה פורסמו נתונים מדאיגים על התחלואה בסרטן העור בישראל: כ- 950 ישראלים מאובחנים מדי שנה כחולים במלנומה ממאירה של העור בישראל ויותר מ-10,000 חולים חדשים בסרטן עור שאינו מלנומה מאובחנים בכל שנה. שבוע המודעות יחל ביום ראשון (ה-6 ביוני) ויסתיים ביום שישי.

 

מס' החולים הגבוה ביותר - בגבעתיים

 

החל משנת 1998 חל שינוי ביחס התחלואה בין גברים ונשים יהודים. עד אותה שנה, מספר הגברים החולים היה נמוך ממספר הנשים, אולם החל מאותה שנה, עלה מספר הגברים החולים על הנשים. כך שלמעשה, בשיעור הנשים החולות חלה התייצבות, בעוד שבשיעור הגברים החולים נרשמה עלייה. לדעת מומחי משרד הבריאות, הסיבה לכך נעוצה, ככל הנראה, בעובדה שנשים מקפידות יותר מגברים על הימנעות מחשיפה לשמש.

 
בגדי ים

בגדי הים החסינים בפני השמש (מתוצרת חברת "סאנוואי"), שהוצגו במסיבת העיתונאים (צילום: תומריקו)


שיעור הגברים החולים הגבוה ביותר נמצא בגבעתיים, שם נרשמו בשנים 2001-2002 36 גברים חולים לכל 100 אלף תושבים. שיעור הגברים החולים הנמוך ביותר נרשם ברעננה: 3.9 חולים לכל 100 אלף תושבים. ערים נוספות בהן נמצאו שיעורים גבוהים של גברים חולים היו הרצליה (23.6 לכל 100 אלף תושבים), תל-אביב (20.4), ראשון לציון (19.9) ורחובות (19.9).

 

עדיין מקום שני בעולם

 

בקרב הנשים, שיעור החולות הגבוה ביותר נרשם ברעננה: 27 לכל 100 אלף תושבות. במקום השני נרשמה העיר רחובות עם שיעור חולות של 21.7, אחריה קריית מוצקין עם שיעור חולות של 20.3, תל אביב בשיעור של 15.9, וראשון לציון – 15.8 חולות לכל 100 אלף תושבות. שיעור החולות הנמוך ביותר בארץ נרשם בפתח תקווה: 8.8 בלבד. בקרב האוכלוסייה הערבית בארץ, אגב, מספר המקרים הוא נמוך במיוחד ועומד על 6 עד 8 חולים חדשים בשנה בלבד.

 

מספר חולי המלנומה הממאירה של העור בארץ הם מבין השיעורים הגבוהים ביותר בעולם. על פי נתוני הערכה כלל עולמיים, ישראל, כמו בשנה שעברה, עדיין נמצאת במקום השני, אחרי אוסטרליה. בישראל, מתוך מאה אלף תושבים מתגלים כ-15 מקרים בשנה ובאוסטרליה מתוך מאה אלף תושבים מתגלים כ-35 מקרים שנתיים. בשאר מדינות העולם מתגלים מתוך כל מאה אלף תושבים כ-10 מקרים או פחות.

 

במהלך שבוע המודעות ייפתחו כ-200 תחנות בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן העור בכל רחבי הארץ בשיתוף קופות החולים, משרד הבריאות, האיגוד הדרמטולוגי בישראל והאיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. התחנות יעמדו לרשות הציבור חינם ללא תלות בהשתייכות לאחת מקופת החולים. ניתן יהיה לפנות למוקד הטלמידע 1-800-599-995 לבירור כתובת התחנה ולקבלת חוברות מידע לילדים ומבוגרים שנכתבו על ידי מומחים בתחום סרטן העור, ומופיעות בשפות עברית רוסית וערבית, או לאתר האגודה למלחמה בסרטן. בחלק מהערים תפעלנה תחנות נוספות עד ל-15 ביוני.

 

לדברי פרופ' רפאל שפיר, יו"ר ועדת העדכון בנושא סרטן העור באגודה למלחמה בסרטן, "יש שני דברים שחשוב במיוחד להיות מודעים אליהם. הראשון הוא המודעות לנזקי השמש, שהולכת ועולה בקרב הציבור. והשני הוא המודעות לחשיבות המכרעת של הגילוי המוקדם. בתחנות הבדיקה יסווגו אנשים וייאמר להם האם הם נמצאים בקבוצת סיכון ללקות במחלה והאם דרושות להם בדיקות המשך. בקבוצות הסיכון נמצאים בהירי עור, בהירי שיער ובהירי עיניים שמשתזפים בשמש וכן אנשים בעלי שומות ונקודות חן".

 

הרוב כן מקפיד מתחת לשמש

 

ד"ר פליקס פבלוצקי, דרמטולוג מהמרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, ציין כי "אין כל פגם בהסרה אסתטית של נקודות חן, אבל ההסרה חייבת להיות כזו שתאפשר בדיקה פתולוגית של השומה לאחר מכן. משום שאחרת – אנחנו עלולים פשוט לטשטש את פני השטח ולהסוות תהליך לא טוב, וכאשר נגלה את הבעיה זה עלול להיות מאוחר מדי".

 

בכינוס הוצגו גם כמה נתונים מעודדים באופן יחסי: 65% מהאנשים שהולכים לים בתקופת הקיץ עושים זאת בשעות המומלצות; 78% מההולכים לים משתמשים בקרם הגנה; יותר אנשים (37.8%) חושבים כיום ששיזוף איננו סקסי; 87% לא סבלו מכוויות שמש בשנה החולפת (אחת האינדיקציות להתנהגות נכונה); 66% שינו את הרגלי החשיפה שלהם לשמש בעקבות פרסומי האגודה.

 

במהלך מסיבת העיתונאים התקיימה תצוגת בגדי ים ופרטי לבוש לילדים, בני נוער ומבוגרים, העשויים מבד מיוחד, החוסם 98% מקרני השמש המזיקות לעור. לכל מוצר מצורף אישור מקורי ממעבדות הקרינה באוסטרליה של דרגת ההגנה שהוא מקנה. הבדים חלקים ונעימים למגע, מתייבשים במהירות ואינם גורמים לתחושות קור או חום מחוץ למים.

 

האגודה למלחמה בסרטן מתריעה מפני שימוש בחומרים המעניקים גוון שזוף לעור - אבל אינם מגינים מפני קרינת השמש. "הבעיה העיקרית בשימוש בתכשירים שיוצרים גוון שזוף שנותר על פני העור", אומרים באגודה, "היא הביטחון המוטעה של המשתמשים בהם, הסוברים בטעות כי התכשירים מקנים הגנה מפני השמש".

 

באגודה ביקשו להתריע כי גוון השזוף המלאכותי שיוצרים התכשירים אינו מגן מפני קרני השמש המזיקות, והדגישו שיש להימרח במסנני קרינה ללא קשר לגוון השזוף שנוצר בעקבות מריחת תכשיר השיזוף או בליעתו.

 

ניתן למנוע את התפתחות סרטן העור באמצעות מניעה של נזקי שמש. כמו כן ניתן כיום לערוך אבחון מוקדם של סרטן העור ובכך להעלות באופן משמעותי את סיכויי הריפוי של המחלה. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה על הדברים הבאים, להתנהגות חכמה בשמש:

  • להימנע עד כמה שאפשר, מחשיפה לשמש בין 10:00 ל-16:00.
  • לכסות, ככל שניתן, את הגוף בלבוש מלא.
  • לחבוש כובע.
  • להרכיב משקפי שמש.
  • לשהות בצל ככל הניתן.
  • למרוח את העור שנותר גלוי לשמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.
  • להרבות בשתייה.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגמת סרטן העור בישראל בשנים האחרונות
תרשים: משרד הבריאות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים