שתף קטע נבחר

בג"ץ: להבטיח שוויון לערבים בתוכניות כלכליות-חברתיות

שופטי בג"ץ קבעו שתוכניות כלכליות-חברתיות יידרשו מעתה והלאה לכלול יישובים ערביים על בסיס קריטריונים שוויוניים. השופטת בדימוס דליה דורנר, קבעה באחד מפסקי הדין האחרונים שלה: "הוצאת יישובים ערביים מתוכניות חברתיות כלכליות נקודתיות...מהווה אפליה פסולה"

בג"ץ קבע היום (ד') כי יש לכלול יישובים ערביים בתוכניות חברתיות-כלכליות על בסיס שוויוני. ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה נגד תוכנית "אופק", שכללה 11 יישובים יהודיים, ויישוב ערבי אחד (תל שבע). התוכנית, אגב, עומדת בפני סיום.  

 

את העתירה הגישו מרכז עדאלה המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, הוועד הארצי לראשי הרשויות המקומיות הערביות בישראל, ומספר מועצות מקומיות ערביות אחרות נגד ממשלת ישראל, נגד ועדת המנכ"לים לטיפול נקודתי ביישובים ונגד משרדי ממשלה אחרים.

 

השופטת בדימוס דליה דורנר כתבה באחד מפסקי הדין האחרונים שהיא כותבת: "מציעה אני לקבל את העתירה, במובן זה שיוצהר כי יישובים ערביים זכאים להיכלל לעתיד לבוא בתוכניות חברתיות-כלכליות למיניהן על יסוד קריטריונים שוויוניים, באם לא יוכח כי ייעודן של תוכניות אלה, כפי שהוא בא לידי ביטוי בתוכנית התקציבית, הוא זהה לייעודה של התוכנית המתקנת".

 

"הוצאת יישובים ערביים מתוכניות חברתיות כלכליות נקודתיות, שייעודן מוגדר ושונה, מהווה אפליה פסולה, המונעת אף את השגת מטרתה של התוכנית המתקנת - צמצום הפער בין יישובים ערביים לבין יישובים יהודיים".

 

"פסק דין חשוב למגזר הערבי"

 

לדברי עו"ד ג'דיר נקולה, ממרכז עדאלה, "מדובר בפסק דין בעל משמעות חשובה מאוד למגזר הערבי בארץ. פסק הדין הזה צופה את פני העתיד, וקובע לגבי כל התוכניות החברתיות הכלכליות שיש חובה לצרף אליהן יישובים ערביים על-פי קריטריונים שוויוניים. פסק הדין הזה מהווה הכרה שהיישובים הערביים זכאים לתוכניות פיתוח".

 

לדברי עו"ד נקולה, "בתוכנית אופק, התעלמה המדינה מכך שיש הרבה יישובים ערביים שנמצאים במצב קשה, וטענה כל הזמן, גם בתביעות אחרות, שמספיק שיש ליישובים הערביים את התוכנית הרב-שנתית שמטפלת בתשתיות, וזה המינימום שיש ליישובים הערביים".

 

עו"ד נקולה הוסיף: "כידוע, היום המצב חברתי-כלכלי במגזר הערבי הוא הגרוע ביותר בארץ. לפי נתוני לשכת התעסוקה, היישובים הערביים מכבים בראש רשימות מוקדי האבטלה. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 46% מהמשפחות הערביות נמצאות מתחת לקו העוני. ורוב רובם של היישובים הערביים נמצאים בשלוש האשכולות הנמוכים במדינה".

 

תוכנית אופק עומדת להסתיים השנה, ופסק הדין שהתקבל בבג"ץ כבר לא יואיל לגביה, כפי שמסביר עו"ד נקולה, "לקח לנו שנתיים כדי להצדיק את טענותינו. לצערי, זה לוקח יותר מדי זמן כדי לקבל פסק דין טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
בג"ץ הכריע בעד שוויון
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: זום 77
קריטריונים שוויוניים. דורנר
צילום: זום 77
צילום: איי פי
דו-קיום או אפליה?
צילום: איי פי
מומלצים