שתף קטע נבחר

יוזמה: מי שיסכים לתרום איברים יקבל ביטוח חיים חינם

בטקס הוקרה לתורמי איברים הודיע שר הבריאות כי הוא יוזם את התוכנית החדשה "כדי להתגבר על העובדה שבישראל מספר התורמים הוא מהנמוכים בעולם המערבי". עם זאת, היוזמה של השר כפופה לאישור קופות החולים. בישראל ממתינים כיום 522 איש להשתלת כליה, 119 להשתלת כבד ו-114 להשתלת לב

מי שיחתום על כרטיס תורם איברים, ייהנה מפוליסת ביטוח חיים חינם - יוזמה זו, של משרד הבריאות בשיתוף קופות החולים, הוכרזה היום (א') בטקס הוקרה למשפחות שתרמו איברים של יקיריהם, שנערך בבית הנשיא.

 

שר הבריאות דני נוה אמר כי התוכנית נועדה "לעודד יותר ויותר ישראלים לחתום על כרטיס תורם ולהתגבר על העובדה שבישראל מספר התורמים הוא מהנמוכים בעולם המערבי".

 

 

היוזמה של השר נוה כפופה לאישורן של קופות החולים, שיהיו אלו שיצטרכו בסופו של דבר לממן את ביטוחי החיים. היוזמה, שנמצאת עדיין בשלבים ראשוניים, עדיין לא הבשילה לכלל דיונים פרטניים בין המשרד לבין הקופות.

 

על שולחן הכנסת כבר מונחת הצעת חוק, לפיה ניתן יהיה להצטרף למאגר תורמי האיברים כבר בגיל 17, שנה מוקדם יותר מכפי שניתן כיום. "ההצעה תאפשר פעולות הסברה ועידוד הצטרפות למאגר התורמים כבר במערכת החינוך", הסביר ח"כ אילן שלגי (שינוי), מגיש ההצעה.   

 

מאות אנשים ממתינים להשתלת כליה

 

עשרות משפחות תורמות איברים הגיעו לטקס. לפי הנתונים שצויינו בטקס, בישראל ממתינים כיום 522 איש להשתלת כליה, 114 להשתלת לב, 37 להשתלת ריאות ו-119 להשתלת כבד.

 

במאגר אדי, המרכז הלאומי להשתלות, חתמו במהלך 2004 כ-16 אלף איש על כרטיס אדי (שהחותם עליו מצהיר כי לאחר מותו הוא מוכן לתרום רקמות ואיברים מגופו). מתוכם 3,050 חתמו על סעיף הדת, המתנה את התרומה בכך ש"איש דת לפי בחירת המשפחה יאשר את התרומה לאחר מותי". בסך הכל חתומים על כרטיס אדי כ-257,000 איש.

 

גורם המעורה בתחום ההשתלות בישראל, אמר ל-ynet כי קרוב ל-50% מהמשפחות שיקיריהן נפטרים ואיבריהם מתאימים להשתלה מסרבות לתרום את איבריהם. "המשפחות מציינות כאמתלה סיבות דתיות ו'שלמות הגופה'. אבל אנחנו יודעים שמה שאומרים יכול להיות שונה מהותית ממה שחושבים".

 

לדבריו, "כל דבר שייעשה בתחום ויעזור, אפילו במעט, יתן תקווה לחולים, משום שהתור להשתלות בארץ היום ארוך למדי", אמר הגורם. יש לו הצעה נוספת לשר הבריאות: "יכול להיות שאם דווקא יפנו למשפחות בבקשה לתרומה אחרי מוות, ויגידו להן שהן מקבלות ביטוח חיים חינם - אולי דווקא זה יעודד אותן לתרום איברים".

 

"התסכול גדול"

 

פרופ' יונתן הלוי, ראש ארגון אדי, אמר כי "התסכול בקרב קהילת המשתילים הוא רב מאוד כי הנכונות לתרומת איברים היא מהנמוכות בעולם. יש בישראל עשרות ארגוני סיוע ודווקא בנושא הצלת חיים בפועל אין פעילות של ממש".

 

נשיא המדינה, משה קצב, אמר לעשרות המשפחות שהגיעו לטקס: "ביגונכם הכבד, בשיא סערת רגשות גיליתם רגישות והחלטתם להעניק חיים לאנשים שאינם מוכרים לכם. התעלתם לשיא של גדלות נפש בשעת כאבכם הרב והעצום, והייתם מסוגלים לחשוב גם על סבלם של אחרים".

 

בין המשתתפים בטקס היה גם יששכר צרפתי, שבתו אורלי נהרגה בשעה שחצתה כביש בראשון לציון. הוא סיפר ל-ynet כי "בתי השתייכה לחבורה בנוער העובד והלומד שגרה בקומונה והחליטה לתרום את איבריהם. "הילדה השאירה צוואה, לא פקפקנו ולא התווכחנו לרגע. במותה היא הצילה ארבעה אנשים. היא תרמה ריאות, כליה, לבלב וכבד. בשעה זו עדיין קשה לנו לפגוש את המשפחות שאותן הצילה בתנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרטיס תרומת איברים
צילום: איי פי
מחכים להשתלה
צילום: איי פי
צילום: לע"מ
נוה. "לעודד יותר אנשים לחתום"
צילום: לע"מ
מומלצים