שתף קטע נבחר

יום תורמי הדם: רק 4.6% מהישראלים תורמים

מידי יום זוכים כאלף איש בחיים חדשים בזכות תרומות הדם. אחוז הישראלים תורמי הדם נותר נמוך, אך גבוה מארה"ב ומדינות אירופאיות. היום מציין העולם את יום תורמי הדם

הוא נוזל החיים ומעניק סיכוי לכאלף חולים ביום, אולם עדיין רק 4.6 אחוז מכלל הישראלים מוצאים לנכון לתרום דם, כך עולה מנתוני מרכז שרותי הדם של מד"א שהגיעו לידי ynet לרגל יום תורמי הדם הבינלאומי המתקיים היום (שני). עוד עולה מהנתונים כי הישראלים תורמים בממוצע כ-1.3 פעמים בשנה, וכ-30 אחוז מהתורמים הם חיילים בשירות סדיר.

 

"אחוז התורמים אמנם נמוך אבל אנחנו במקום טוב באמצע", אומרת ל-ynet פרופ' אילת שנער, מנהלת שרותי הדם, "שיעור התורמים בארצות הברית נע בין 3-4 אחוז, וכך גם בארצות מערביות אחרות, אבל ברור שהיינו רוצים שכמה שיותר ישראלים יתרמו, כדי שלא נצטרך לארגן התרמות חירום אחרי פיגועים או שפל במאגרים".

 

ביום תורמי הדם העניקו שרותי הדם של מד"א תעודות הוקרה לתורמי דם ש"שברו שיאים" בתרומות: עמוס סלומון שתרם עד היום 228 מנות דם, ונושף בעורפו של אליעזר קראוס – שיאן העולם בתרומות דם, המצויין גם בספר שיאי גינס בזכות תרומת 229 מנות דם. תעודת הוקרה ניתנה גם למשפחת ספיר, המכונה "המשפחה התורמת" בה ניתן למנות 11 בני משפחה שיחד תרמו עד כה 454 מנות דם.

 

הנה כמה עובדות על תרומות הדם בישראל:

 

  • מידי שנה נתרמות כ- 270 אלף מנות דם בישראל.

 

  • כל יום יוצאות 22 ניידות התרמת דם לבסיסי צה"ל ומקומות עבודה ברחבי הארץ. שרותי הדם מציבים גם 10 קראוונים ובהם מיטות התרמה באירועים המוניים. שתי ניידות נוספות ממוגנות ירי יוצאות לארגון התרמות באיזור השומרון.

 

  • כ-50 אחוז מהתורמים הם צעירים בגילאי 17 עד 40, ורק 25 אחוז מכלל התורמים הן נשים. הסיבה העיקרית לשיעור התרומה הנמוך של נשים הוא חסר דם (אנמיה).

 

  • בכל שנה מאובחנים כ- 2,300 תורמים (0.85% מהתורמים) שלא ניתן להשתמש בדם שתרמו בשל חשד למחלות העלולות לעבור בעירוי.

 

  • גם תלמידי תיכון תורמים: מידי יום מגיעות ניידות מד"א לבתי ספר תיכון ומתרימות את התלמידים באישור ההורים. בין התלמידים התורמים מגיע אחוז התורמות ל-43 אחוזים.

 

  • מידי יום מסופקות לבתי החולים כ-2,000 מנות דם ומרכיבי דם, המצילים את חייהם של כאלף ישראלים ביום.

 

תרומות הדם: שאלות ותשובות

 

היכן ניתן לתרום דם?

ב-26 מתחנות מד"א ברחבי הארץ פועלים בנקי דם, בהם ניתן לתרום דם. כמו כן ניתן לתרום מידי יום במרכז שרותי הדם שבתל השומר. פרטים על מועדי ההתרמה ניתן למצוא בקו החם של שרותי הדם, או באתר מד"א.

 

מי יכול לתרום דם?

כל אדם בריא, בגילאי 18 עד 65 השוקל מעל 50 ק"ג, ושאינו תרם דם בשלושת החודשים האחרונים. צעירים מגיל 17 רשאים לתרום עם אישור ההורים. לאחר גיל 65 יש צורך באישור הרופא.

 

כיצד מתבצע הליך תרומת הדם?

לאחר מילוי שאלון, תעברו בדיקת לחץ דם, ובדיקת המוגלובין מהירה לנשים. במידה ולא נמצאה בעיה רפואית או מגבלה אחרת, תעברו את הליך תרומת הדם הנמשך כעשר דקות. לאחריו תתבקשו לנוח מספר דקות.

 

האם אפשר לחזור לעבודה או ללימודים אחרי תרומת דם?

אין מגבלה כלשהי לאחר תרומת הדם, עם זאת מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת מספר שעות לאחר תרומת הדם.

 

האם הדם לא יאזל בגופי לאחר התרומה?

בגופנו כ-6 ליטר דם, מתוכם נתרמת שקית המכילה כ- 450 מיליליטר דם. הגוף מחזיר לעצמו את נוזל הדם בתוך כיומיים מרגע התרומה, ואת הכדוריות האדומות בתוך חודש. אין כל חשש מהתרומה, שמצילה חיים.

 

האם בריא לתרום דם?

תרומת הדם בראש ובראשונה מצילה חיים, אולם מחקרים אחרונים גילו כי תרומת הדם מפחיתה את הסיכוי למחלות לב.

 

מי אינו יכול לתרום דם?

בנקי הדם בעולם מציינים שורת הגבלות על תורמי הדם, לשם בטיחות התורם ומקבל מנת הדם. כך למשל, לא יורשו לתרום דם מי שתרם דם בשלושת החודשים האחרונים, מי שסובל ממחלות זיהומיות, מחלות לב, מי שהגיע מארץ בה שכיחות מחלות מידבקות גבוהה, מי שסובל מדימומים תכופים, מחלות סרטניות, מי שמקיים יחסי מין בלתי מוגנים, ועוד. את שורת ההגבלות המלאה ניתן למצוא באתר שרותי הדם

 

המעוניינים לתרום דם מוזמנים להתקשר למרכז שירותי הדם של מד"א

בטלפון: 1-800-400-101, או לבקר באתר האינטרנט של מד"א.


פורסם לראשונה 14/06/2004 09:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תרומות דם בישראל. 270 אלף מנות בשנה
יעקב ספיר. בני משפחתו תרמו עד כה 454 מנות דם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים