שתף קטע נבחר

מתקפה חזיתית על ארבל, עתירה נגד מזוז

ח"כים בימין, שהתנגדו למינוי הפרקליטה לשעבר לביהמ"ש העליון, דורשים כעת להקפיאו ולחקור את התנהלותה. פרוש הגיש תלונה במשטרה ואפילו הנשיא קצב מתח ביקורת מרומזת. ואילו התנועה לאיכות השלטון עתרה לבג"ץ נגד מני מזוז: "הוא חרג מסמכותו ופגע קשות בשוויון. נפתח פתח אדיר של קשר הון לשלטון"

תיק שרון נסגר, תיק ארבל נפתח: מתקפה חסרת תקדים מופנית היום (ד') לעברה של פרקליטת המדינה היוצאת, עדנה ארבל, שכבר מונתה לשופטת בבית-המשפט העליון, בעקבות סגירת תיק שרון בפרשת האי היווני. 

 

 

 

על-פני 76 עמודים נימק היועץ המשפטי, מני מזוז, את החלטתו לסגור את התיק בעניין ראש הממשלה ובנו גלעד. "תשתית הראיות לוקה בחולשה בכל אחד מרכיבי העבירה", הוא פסק, ומתח ביקורת חסרת תקדים על פרקליטות המדינה, שהניחה על שולחנו טיוטת כתב-אישום והדליפה אותה לתקשורת.

 

יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ מיכאל איתן, יכנס את הוועדה לדון בסוגייה. הוא אף קרא להקמת ועדת חקירה, שתבדוק את ההתרחשויות בפרקליטות המדינה תחת כהונתה של ארבל. "את הביקורת החריפה שמענו גם מהיועצים המשפטיים הקודמים", אמר איתן. "אי אפשר לעבור לסדר היום מבלי לבדוק אם מדובר במעידה חד פעמית או בנוהג".

 

יו"ר האיחוד הלאומי, ח"כ אביגדור ליברמן, סבור ש"דו"ח מזוז קשה ומוביל למסקנה ברורה בעניין התנהלותה של עדנה ארבל ויכולתה לשמש כשופטת בבית-המשפט העליון". לדבריו, "ארבל מנסה לבצע הפיכה שלטונית במדינה. חייבת לקום ועדה שתבדוק את התנהגות הפרקליטות בזמן כהונתה, או לפחות שיתקיים דיון בוועדת החוקה ובוועדה לביקורת המדינה של הכנסת". 

 

ח"כ שאול יהלום מהמפד"ל, חבר הוועדה לבחירת שופטים, דרש לכנס דיון מחודש בשאלת מינוייה של ארבל לעליון. במכתב ששיגר לשר המשפטים ונשיא בית-המשפט העליון, כותב יהלום: "הוכח שארבל פעלה בחוסר מקצועיות ובחוסר יושר".

 

הגדיל לעשות ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה, שהגיש תלונה במשטרה "כדי שיחקרו אם לא היו לה מניעים פסולים מאחורי המלצתה להגיש כתב אישום".

 

גם נשיא המדינה, משה קצב, מתח ביקורת מרומזת על הפרקליטות: "צריך הרבה נחישות, אומץ, תעוזה ויושר מצד היועץ המשפטי לממשלה על מנת להגיד את מה שאמר. הוא מצא דופי בקודש הקודשים". הוא הוסיף: "אני סומך על הנהגת המדינה והמערכת המשפטית שיצליחו לנקות כל שמץ של דופי שהוטל בפרקליטות. יש לי אמון מלא ומוחלט במערכת המשפט הישראלית".

 

"היועץ משקר ונוהג הצביעות" 

 

מקורבי עדנה ארבל הגיבו בזעם על דברי היועץ, שמתח עליה ביקורת חסרת תקדים. "מזוז נוהג בצביעות ובנקמנות", הם אמרו ל-ynet, והאשימו אותו בשקר: "כשבישר לעיתונאים שהופתע לשמוע על טיוטת כתב האישום של הפרקליטה דרך הטלוויזיה, הוא שיקר. הוא ידע על כך כבר שבועיים לפני. יש פה תחושה עלובה מאוד של נקמנות ושל צביעות".

 


מני מזוז עדנה ארבל פרקליטות יועץ משפטי ממשלה שרון
"סדין אדום". מזוז וארבל

 

"ארבל בשביל מזוז היא סדין אדום", מוסיפים המקורבים. "מעניין מאוד מי סימן פה מטרה ופעל לקידומה". בנוסף, הם אומרים, לא ברור מדוע מזוז נמנע מפרסום חוות דעתה של ארבל ואינו מניח לציבור לגבש עמדה.

   

"פתח אדיר לקשר הון ושלטון"

 

בינתיים, תיק האי היווני עובר לבג"ץ: התנועה לאיכות השלטון עתרה הבוקר נגד החלטת היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לסגור את התיק נגד ראש הממשלה, אריאל שרון, ובנו גלעד. גם חברי-הכנסת יוסי שריד (יחד-מרצ) ואיתן כבל (עבודה) צפויים לעתור נגד סגירת התיק, שבוצעה בניגוד לחוות דעתה של פרקליטת המדינה לשעבר.    

 
 יו
"הון ושלטון". שרון ועו"ד שרגא מהתנועה לאיכות השלטון

 

עורך-הדין ברק כלב, שהגיש את העתירה לבג"ץ, אמר כי "היועץ המשפטי פגע קשות בשוויון. כנראה הוא לא רואה מה שכל מי שעיניים בראשו רואה". 

 

"יש פער גדול בין הרטוריקה של היועץ המשפטי לממשלה לבין המציאות", טוענים בתנועה. "היועץ בעצם מפלה בין ראש הממשלה ובנו לבין כלל אזרחי ישראל. לא ייתכן שבנו של ראש הממשלה מקבל 3 מיליון דולר כשאין לו שום ניסיון בעניין, כשהוא מעיד על עצמו שהוא קישוט בלבד, כשיתר האנשים בפרוייקט היו מקצועיים וכשבאותה עת פועל אביו למען היזם. כל אלה אינם יכולים להיות מוסברים".

 

בעתירתה טוענת התנועה לאיכות השלטון כי היועץ המשפטי חרג מסמכותו כשהחליט שלא להגיש את כתב האישום, וזאת משום שלטענתה, "הראיות בתיק מבססות אפשרות סבירה להרשעה, ואילו היועץ, בהחלטתו, קבע רף גבוה כתנאי להגשת כתב אישום: רק כשיש סבירות קרובה לוודאית להרשעה. בכך היועץ נטל לעצמו את הסמכות השמורה לבית המשפט להכריע".

 

בנוסף, טוענת התנועה, מדובר באפלייה לטובה של שרון ובנו: "בעצם היום קרובי משפחתם של בכירים בארץ יכולים להיות מרופדים בכסף, כשאין להם שום מיומנות. נפתח פה פתח אדיר של קשר בין הון לשלטון. היום הוא יום קשה ביותר מהבחינה הזאת, ויש כאן שיקול דעת בעייתי של היועץ. הוויכוח שלנו הוא אם הפרשנות שנתן היועץ לעובדות שהוצגו בתיק", הסביר עו"ד כלב.

 

התנועה אף דורשת בעתירתה לפרסם באופן מיידי עותק מחוות דעתה של פרקליטת המדינה לשעבר, עדנה ארבל, שהמליצה להעמיד לדין את שרון ובנו בפרשה.

  

תמיכה בארבל, גיבוי למזוז

 

הציבור, מתברר, מסכים עם מזוז - ועוד יותר מכך עם עדנ ארבל: לפי סקר "ידיעות אחרונות" ומכון "דחף", 46% מהציבור סבורים שפרקליטת המדינה לשעבר צדקה כאשר המליצה להעמיד לדין את ראש הממשלה, לעומת 38% שטוענים כי שגתה. במקביל, 44% מצדיקים את החלטתו של מזוז לסגור את התיק, ואילו 42% שוללים אותה.

 

כעת, משנסגר התיק בידי היועץ המשפטי, נסללה הדרך לצירוף העבודה לממשלת אחדות לאומית. יו"ר המפלגה, שמעון פרס, שוחח הלילה עם ראש הממשלה שרון, לקראת פתיחת המו"מ הצפויה בקרוב.

 

לפי סקר "דחף", 54% מכלל המדגם מתנגדים לצירוף העבודה, לעומת 37% שתומכים בכך. בקרב תומכי העבודה - 66% רוצים שפרס יחבור לשרון, לעומת 25% ששוללים זאת; בקרב תומכי הליכוד התמונה הפוכה: רק 36% תומכים בצירוף העבודה, לעומת 56% המתנגדים למהלך.      


פורסם לראשונה 16/06/2004 09:08

 

בהכנת הידיעה השתתפו טל רוזנר, אילן מרסיאנו ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דן בליליטי
מינוי לא ראוי? ארבל
צילום: דן בליליטי
צילום: רויטרס
חרג מסמכותו? מזוז
צילום: רויטרס
אתר הכנסת
את הביקורת כבר שמענו. איתן
אתר הכנסת
אתר הכנסת
תלונה במשטרה. פרוש
אתר הכנסת
צילום: עטא עוויסאת
דופי בקודש הקודשים. קצב
צילום: עטא עוויסאת
צילום: רויטרס
נושם לרווחה. שרון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הדרך סלולה. פרס
צילום: איי פי
מומלצים