שתף קטע נבחר

ביהמ"ש גזר 7 שנות מאסר על ד"ר יקירביץ'

יקירביץ', בן 67, הורשע בהריגת שתי נשים שאושפזו במחלקה שניהל בבית החולים "איכילוב" בת"א. הוא הורשע גם בלקיחת שוחד, גניבה וסחיטה באיומים. השופט: "היתה לו חמדת ממון ותאוות בצע שלא ידעו שובע, תוך ניצול ציני של מצוקת החולים. יהירותו והתנשאותו לוו בתחושת כוח בלתי מוגבלת". הוא נקנס גם ב-200 אלף שקל

בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (ד') שבע שנות מאסר על המנתח ד"ר ולדימיר יקירביץ', בן 67, שהורשע  בהריגת שתי נשים שאושפזו במחלקה שניהל בבית החולים "איכילוב" בת"א. כמו כן הטיל עליו בית המשפט קנס של 200 אלף שקל.

 

פרקליטו ביקש בעקבות גזר הדין לעכב את העונש עד לערעור, אולם השופט דחה זאת, וקבע שיקירביץ' יחל לרצות את עונשו ב-22 החודש.

 

יקירביץ', מנתח לב בכיר, הורשע גם בלקיחת שוחד, גניבה, סחיטה באיומים וכן ב-8 אישומים של מעשה פזיזות ורשלנות, כאשר נטש חולים בחדרי הניתוח.

 

הוא זוכה רק מאישום אחד של עבירת מעשה פזיזות ורשלנות. כל זאת, כאשר שימש כמנהל המחלקה לניתוחי לב ב"איכילוב", בין השנים 1990-1996.

 

"מלאכה קשה"

 

השופט ג'ורג' קרא כתב בגזר הדין: "המלאכה והשעה קשות שבעתיים משצריך אני לגזור את דינו של מי שהיה עד לא מזמן אחד מבכירי הרופאים והמנתחים בישראל ומן המוכשרים שבהם. מי שבמהלך תקופת עבודתו כמנתח לב בכיר ומנהל מחלקת ניתוחי לב באחד מבתי החולים הגדולים בישראל, שיחרו לפתחו רבים מפשוטי העם ועד לשועי הארץ, שזכה הן לכבוד, יוקרה רבה, מעמד וממון, ככל שרק יכול אדם לאחל לעצמו.

 

"קושי נוסף נובע מעצם העובדה שמאז ומתמיד נתפס הרופא בעיני הציבור כמלאך המושיע, כסמל למי שבידו להביא מזור ומרפא, מי שבידו לרפא חולים ולהקל על סבלם, שדימוי של מלאך המוות השם קץ לחיי חולים בהינף יד ובמוצא פה, רחוק מרחק מזרח ממערב.

 

"בעצב רב שלא בנפש חפצה ולא מתוך יצר נקם גוזר אני את דינו של הנאשם. בעיני ודומה שגם בעיני הציבור כולו, עדיף היה כי ידיו של הנאשם היו נתונות בכפפות מנתחים סטריליות, נוגעות' בליבם של חולים תרתי משמע, ולא מושמות באזיקים".

 

"חמדת ממון ותאוות בצע"

 

השופט ציין בגזר הדין את הסיבות והמניעים שהביאו את ד"ר יקירביץ' לידי מעשי העבירה שביצע: "חמדת ממון ותאוות בצע שלא ידעו שובע, תוך ניצול ציני של מצוקת החולים שנזקקו לשירותיו היו בבסיס העבירות הממוניות שבהן הורשע, שוחד וגניבה. זאת, כאשר באחד המקרים לוותה דרישת השוחד באיומי סחיטה, הכל כאמור, תוך ניצול מצוקתם, נזקקותם ותלותם של החולים שפנו אליו.

 

"בבסיס מעשי העבירה של הרשלנות הרפואית, שהתבטאו בחלק מהמקרים באי מדידת מסתמים ובחלק אחר, בנטישת המנותחים על שולחן הניתוחים כשהם מדממים מבלי יכולת לסגור את בית החזה ולסיים כך את הניתוח, עמדו גם מניעים של חמדת ממון בכך שמיהר לניתוחים אחרים, ניתוחים פרטיים שהמתינו לו, עבורם קיבל הנאשם כספים בנוסף לעבודתו בבית החולים הציבורי".

 

"הנהלת ביה"ח גילתה יחס סלחני"

 

השופט קרא ציין ש"לא רק מניעים של בצע כסף עמדו מאחורי התנהגותו של ד"ר יקירביץ' אלא גם יהירותו והתנשאותו שלוותה בתחושת כוח בלתי מוגבלת. מודעותו לכך כי אין איש היכול לעמוד בדרכו ולערער על סמכותו, לא מתוך הצוות הרפואי ולא מהנהלת בית החולים, שגילתה כלפיו יחס סלחני על אף שידעה חלק ממעלליו, בחרה להשאירו בתפקידו משום נזקקותה למומחיותו וכישוריו המקצועיים שעליהם אין חולק".

 

השופט הוסיף כי "תחושתו של יקירביץ' כי הוא נישא מכל וכי בידיו כוח בלתי מוגבל, בנוסף לכשרונו המקצועי, הביאו אותו לכך שנטל לידיו את החירות להחליט מי מבין החולים יחיה ומי ימות. במעשיו אלו לא נהג הנאשם כפי שבן אנוש בעל לב המבין משמעותה של חמלה אנושית מהי, מי שמעל גם בתפקידו כרופא וכפי שמחייבת אותו שבועתו כרופא, תוך פגיעה קשה במערכת היחסים שבין רופא לחולה". השופט קרא אף הקריא חלק משבועת היפוקרטס.

 

"מעשיו של ד"ר יקירביץ' שנעדרים כל רגש וחמלה אנושי, אין להם אח ורע. כנגזר מכך, חומרת הענישה צריכה לעמוד ביחס ישיר לחומרת וריבוי מעשי העבירה וזאת תוך מתן משקל מועט בלבד לנסיבות מקלות של עבר נקי, גיל מבוגר ועשייה מפוארת בעבר".

 

השופט גם החליט לא לחייבו בתשלום פיצויים למשפחות "לאור העובדה שהוגשו ויוגשו נגדו תביעות כספיות שיתבררו במישור האזרחי".

 

"לפעמים טעויות קורות"

 

"הכרעת הדין להערכתי מוטעית, וגזר הדין כבד. הוא פעל לפי הנחיות של מנהל בית החולים", כך אמר פרקליטו של יקירביץ', עו"ד שאול אלוני. לדבריו, "רופא עושה אלפי ניתוחים ולפעמים טעויות קורות".

 

הוא הוסיף כי "בנושא עיכוב ביצוע העונש, ההחלטה בעיני מוזרה ביותר. על פי הפסיקה וההלכה היה מקום להקל את העונש. לא ייתכן שיגבילו את מרשי על ידי מעצרו". הוא הוסיף, "ציפיתי לעונש כזה לאחר שהיתה הכרעת דין כל כך קשה וכבדה".

 

"הצדק נעשה"

 

סולי רונן, שאביה נפטר בגיל 85 בחדר הניתוח, אמרה היום ל-ynet: "קשה להיות שמחים, אבל יש שביעות רצון שהצדק נעשה".

 

בעלה ואביה של אביבה ורשבסקי נותחו אצל ד"ר יקירביץ'. הוא עזב את חדר הניתוח לאחר שאמר לה שאין להם סיכוי לחיות, אולם מאוחר יותר הגיע רופא אחר שהציל את חייהם. לדברי ורשבסקי, "הוא הביא על עצמו את המצב הזה. הוא ירד מדרגה של אל לדרגה של אדם בן תמותה ובניגוד לנוהג שלו לברוח ממקומות ומחדרי ניתוחים, למקום שהוא מגיע אליו הוא לא יוכל לברוח".

 

משרד הבריאות: מכבדים את ההחלטה

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנו מכבדים את החלטת בית המשפט".

 

מחר בבוקר ייערך דיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב אצל השופט אורי גורן, בערעור שהגיש ד"ר יקירביץ' נגד החלטת משרד הבריאות להתלות את רישיונו לעסוק ברפואה.

 

לאחר קבלת הכרעת הדין בעניין התלה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, את רישיונו של יקירביץ', אולם בעקבות ערעור שהגיש, הוא הורשה להמשיך ולעסוק ברפואה אך לא לבצע ניתוחים בחולים.

 

ההסתדרות הרפואית הודיעה כי היא מוקיעה "בשאת נפש" את המעשים שעליהם הורשע ד"ר יקירביץ' ושוללת כל התנהגות החורגת מכללי האתיקה המחייבים את הרופאים.

 

הלשכה לאתיקה של ההסתדרות השעתה את ד"ר יקירביץ' משורות הארגון עד לקבלת הכרעה סופית בעניינו. "גם ביום קשה זה יש לזכור כי רופאי ישראל מסורים לחולים שלהם ומשרתים אותם במסירות ובנאמנות תוך שהם עובדים לא אחת בתנאים קשים ובעומס בלתי נסבל", הם אמרו.

 

בהכנת הכתבה השתתף עופר מאיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ד"ר יקירביץ'
צילום: שאול גולן
צילום: סי די בנק
(אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים