שתף קטע נבחר

מאצ'ה: גלידת תה ירוק

איריס ז'ורלט טועמת, נגעלת, מתרגלת ובסוף - ממש אוהבת. על תכונותיו הבריאות של התה הירוק והגלידות היפניות המוזרות (דלעת? טופו? סרטנים?)

סאיקו סאן מפנה את שלל הכלים מהשולחן, ומכריזה בחגיגיות: "עכשיו אני מביאה לך את הקינוח האהוב עלי. קניתי במיוחד בשבילך". הארוחות אצל סאיקו סאן תמיד צבעוניות ואותנטיות מאוד (לאמיצים בלבד) ומאוד מאוד טעימות. אני מסתכלת בסקרנות ובציפיה על כדור גלידת הפיסטוק שנוחת לידי על השולחן.

 

עם קפה פילטר ליד, אני מרגישה כמעט בבית. גלידת פיסטוק של "דוקטור לק" מאז ומתמיד היתה הטעם האהוב עלי. אני נועצת את הכפית בגלידה, עוצמת את העיניים ולרגע קופאת: לא יודעת אם לבלוע, או להקיא: זה... זה ... ממש טעם של אוצ'ה - תה ירוק, המרירות המוכרת הזו, מה זה עושה בגלידה? איזו הפתעה משונה. מה עושים? ומה עם הנימוסים?



גלידת תה ירוק
אין כמו גלידת פיסטוק עם אספרסו ליד

 

לוקח לי בדיוק שתי שניות להתעשת, וזה לא שיש לי יותר זמן, אל מול פרצופה המחייך ומלא הציפיה של סאיקו סאן. אני בולעת בנימוס ועוטה על פני חיוך זוהר בנוסח זוכת קטגורית שחקנית המשנה בטקס האוסקר. "סאיקו סאן", אני מודיעה לה, "זה פשוט נפלא". "מאצ'ה!" היא מכריזה בחגיגיות "ולכבוד הארוחה של היום קניתי במיוחד בשבילך את המאצ'ה של האגן דאז". המארחת שלי מספרת שאת הגלידה הזו מייצר הקונגלומרט האמריקני במיוחד עבור השוק היפני.

 
ילד יפני וגביע גלידה
אם אתה ילד יפני מאצ'ה זה מאוד מאוד "אוישי" (טעים)

 

אני מצליחה לסיים את המנה תוך הפקת גניחות עונג כמקובל ביפן וקריאות "אוישי דס נה" (טעים, הלא כן?) ביפנית, והאמת - ככל שממשיכים לאכול זה לא כל כך נורא, ואפילו נחמד.

 

המפגש הזה עם המאצ'ה (Macha) היה כבר לפני שנה ומאז הפכתי למכורה ממש. אני מחפשת אותה בכל הזדמנות אבל עדיין לא מצאתי מתחרה למאצ'ה של האגן דאז.

 

היפנים מתייחסים למונח גלידה באופן מאוד יצירתי. בארץ השמש העולה אפשר למצוא גלידה עשוייה כמעט מכל דבר: החל בדלעת ותפוח אדמה מתוק, המשך בטופו וכלה בסרטנים ובקלמרי, לראיה נסו את האתר הזה. היפנים מתים על גלידות ובמיוחד על המאצ'ה (גלידת תה ירוק) שלהם. ואם אתה ילד יפני מאצ'ה זה מאוד מאוד "אוישי" (טעים).

 

מהאבקה הירקרקה והמרירה שהיא למעשה תה ירוק מחוזק במיוחד, מפיקים שלל קינוחים פופולריים: פודינג תה ירוק, עוגה ממולאת בקרם קצפתי וירקרק ועוד, כיד הדמיון הטובה על השף-קונדיטורים המקומיים.

 

בביקורנו בקיוטו, הבירה העתיקה, הופתענו לגלות עשרות בתי קפה המגישים אך ורק עוגות של תה ירוק. בעירן של הגיישות קימות הרבה חנויות תה ירוק המוכרות סחורה משובחת ויוקרתית במיוחד.

 

את התה הנערץ ישתו היפנים בכל הזדמנות, ובימות הקייץ החמים ישתו אותו לעיתים קר עם קוביות קרח.

 

תה ירוק: קצת היסטוריה

 

המשקה הנצרך ביותר בעולם, מלבד מים, הוא התה. כמו כל המצאה גאונית, גם התה התגלה באופן מקרי. האגדה מספרת שלפני כ- 5000 שנה, קיסר סיני, הבין שכדי להגן על הבריאות חשוב להרתיח את מי השתייה. יום אחד נחתו מספר עלים משיח תה שצמח ליד לתוך הסיר בו הורתחו מים לשתייה. הוא ניסה את המים עם התה הראשון בתבל וראה כי טוב, והשאר - היסטוריה.

 


כוס תה ירוק
תה ירוק. עוזר למיטציה

 

התה הופץ ביפן על-ידי אנשי הדת כמו גם בסין, אלה האמינו שהוא תורם למדיטציה. זרעי צמח התה הראשונים יובאו ליפן ע"י הנזיר הבודהיסטי החוזר ייסי. נזיר זה נחשף לערכו הרב של התה ככלי עזרה למדיטציה. כך נוצר החיבור הידוע ביפן בין טקס התה לבין הזן - בודהיזם. התה קיבל הכרה ומימון קיסרי, והתפשט במהירות מחצר הקיסר והמנזרים לכל רבדי החברה ביפן העתיקה. ביפן עדיין נוהגים לבצע טקס תה מדוקדק ובעל כללים מחמירים ונוקשים.

 

השיח ממנו מפיקים את כל סוגי התה הידועים הוא שיח הקמליה. הוא מגיע לגובה עצום וכדי להקל על הקטיף ולשמור על איכות העלים, מקפידים על גובה מקסימלי של מטר אחד. לשיח התה עלים קשיחים ומבריקים, ואיכותו תלויה בתנאי גידולו, ממש כמו יין. רוב סוגי התה הם תערובות של זנים שונים של צמח הקמליה.


שדות תה
שדה תה. מקפידים לקצוץ לגובה אחיד

 

קיימים שלושה סוגי תה עיקריים: התה השחור, התה הירוק ותה אולונג. הירוק הוא עלים מצמח הקמליה שלא עברו חימצון, אלא הורתחו מיד לאחר הקטיף, טעמו מעודן וצבעו ירוק-זהוב. התה הירוק אמנם צובר פופולריות בעולם, צריכתו לא עולה על 10% מצריכת התה בעולם. חשוב לציין כי התה הירוק אינו מותסס כלל (Fermented).

 

אוצ'ה: גם בריא וגם טעים (אבל לא לכולם)

 

התה הירוק הנפוץ בסין וביפן התחיל לאחרונה לצבור תאוצה גם במערב, בו באופן מסורתי שתו תמיד רק תה שחור. הוא עשיר בחומרים האנטיאוקסידנטים (מונעי חימצון), הוא יכל למנוע סרטן על פי חסידיו, מכיל ויטמינים ומינרלים רבים ומסייע לבעיות רפואיות רבות אחרות. חשוב לזכור שהוא מכיל גם קפאין (כוס תה מכילה 10-50 מ"ג קפאין) ושימוש מוגזם בו עלול גם להזיק.

 

בסין, יפן וכמעט בכל ארצות המזרח הרחוק ידועות סגולות המרפא של התה הירוק מזה אלפי שנים. בשנים האחרונות המודעות ליתרונותיו ולסגולותיו הרפואיות תופסת תאוצה בעולם כולו, ולאור מחקרים רפואיים רבים שפורסמו בשנים האחרונות, משייכים לתה הירוק סגולות רפואיות רבות של סיוע ומניעת מחלות רבות: עודף כולסטרול, בעיות לחץ דם ובעיות עיכול.

 

בשנים האחרונות קושרים מחקרים מדעיים רבים את הרכיבים מונעי החימצון שבתה הירוק, לצמצום של הרדיקלים החופשיים בגוף האדם. נמצא כי פעילות מונעי החימצון בתה הירוק גבוהה יותר מבכל מרכיב תזונתי אחר.

 

כיוון שהמחקר המדעי לגבי התה הירוק עדיין בחיתולים, ואין עדיין מסקנות סופיות והמלצות מדוייקות לגבי כמות התה שכדאי לצרוך, נראה ששתיית 2-3 כוסות תה ליום, מאפשרת ליהנות מיתרונותיו הבריאותיים של התה, בלי להעמיס על גופנו יותר מידי קפאין וחומרים מזיקים אחרים.

 

איפה משיגים מאצ'ה בארץ הקודש?

 

המאצ'ה, הולכת ומתחבבת גם על הישראלים, והם אחרי ששבו ממסעותיהם לארץ השמש העולה מחפשים את הקינוח האולטימטיבי לסושי גם בארץ חמדת. גלידת תה ירוק אפשר למצוא במסעדות היפניות שמכבדות את עצמן, בינהן "אונאמי", "סאקורה" ו"יקיניקו טנקה". מכירים עוד מסעדות, או מקומות, המוכרים מאצ'ה, או גלידה יפנית מענינת אחרת? ספרו לנו ב"תגובה לכתבה" כדי שכולנו נהיה מרושתים.

 

מתכון: גלידת תה ירוק

 

לא פעם ולא פעמיים נתקלתי בבשלנים שתוהים מה להגיש לצד הסושי ובמה לקנח את הארוחה. ליד הסושי מגישים, כמובן, טמפורה, יקיטורי ושלל מאכלים יפניים, שותים סאקה, בירה יפנית, או תה ירוק (אוצ'ה) קר עם קוביות קרח - והקינוח האולטימטיבי הוא גלידת תה ירוק, גלידת דלעת, או כל גלידה אחרת שתשוררו במטבחכם אחרי שתרכשו ביטחון. אפשר להחליף את הדלעת, או התה הירוק במתכון במשחת שומשום, מחית שעועית מתוקה (אנקו, עשוייה מפולי אזוקי), טופו או כל דבר יפני אחר שעולה בדעתכם.

 

הנה המתכון למאצ'ה של עופר חרמוני ממסעדת "יקיניקו טנקה", ואם לדייק זה המתכון של קיוקו סאן, אשתו של עופר.

 

חומרים:

200 מ"ל שמנת מתוקה

100 מ"ל חלב

2 ביצים

4 כפות סוכר

3 כפיות אבקת תה ירוק

 

הכנה:

1. מקציפים את החלב עם התה הירוק, מוסיפים את הסוכר, השמנת והביצים וממשיכים להקציף עד שנוצר קצף יציב. מעבירים לקופסה, מכסים ומכניסים למקפיא. במהלך ההקפאה, מוציאים את הגלידה (כל חצי שעה בערך) "טורפים" אותה בעזרת מזלג, ומחזירים - זאת כדי שנקבל גלידה חלקה. אם יש לכם מכונת גלידה, פשוט הכניסו אליה את התערובת המוקצפת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס התה. כללים מחמירים ונוקשים
צילום: איריס ז'ורלט
מומלצים