שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: תוכנה לשיחות וידאו אלחוטיות

שני סטודנטים בטכניון פיתחו תוכנה לעריכת מפגשי ועידה בווידאו, המתבססות על רשת שיתוף קבצים אלחוטית מהירה ומבטלת את הצורך בשרת

שיחות ועידה בווידאו הן עדיין לא פשוט, כאשר מדובר בשני אנשים או יותר המעוניינים לנהל שיחת וידאו באמצעות האינטרנט. חברות לא מעטות מציעות שירותי וידאו באמצעות אתרי האינטרנט שלהן, אך השימוש כרוך בהתחברות של כל המשתתפים לשרת מרוחק, ולרוב ניתן בתשלום בלבד. תוכנות מסרים מידיים כמו Yahoo! מסנג'ר ו-MSN מסנג'ר כוללות גם יכולות וידאו, אך אינן תומכות במפגשים מרובי משתמשים.

 

שני חוקרים מהטכניון פיתחו תוכנה למפגשי וידאו אלחוטיים המפשטת את כל התהליך. תוכנת IpCtalk תומכת בניהול שיחות מרובות משתתפים ללא צורך בשרת מרכזי.

 

התוכנה פועלת בדומה לרשתות P2P, המאפשרות תקשורת ישירה בין מחשב למחשב, ללא תלות בשרת כלשהו, ועושה שימוש ביכולותיו של תקן Wi-Fi לקיים רשת אלחוטית דינמית. רשת אד-הוק כזו נוצרת כאשר מחשבים בעלי כרטיס אלחוטי משמשים כתחנות ממסר למחשבים אחרים.

 

לדוגמה, שני מחשבים המרוחקים זה מזה, כמו גם מ-Hotspot (נקודת גישה) אלחוטית, יכולים להמשיך לקיים ביניהם תקשורת רציפה, בעזרת מחשבים הנמצאים בקרבתם ומוכנים לשמש כנתבים, המעבירים את הודעותיהם הלאה מאחד לשני. 

 

בעת החיבור ל-IpCtalk, התומכת גם ברשת קווית רגילה, מתחברים המשתתפים לקבוצה, ולאחר שקיבלו את רשימת הנוכחים בה, יש באפשרותם לקבוע למי להקשיב ואת מי לראות, ומי יוכל לשמוע ולראות אותם.

  

חסינה בפני נפילות

 

התוכנה פותחה על ידי ארז עטר ועמנואל גרומבך, סטודנטים לתואר ראשון בפקולטה למדעי המחשב, במעבדה למערכות מבוזרות של הטכניון, בהנחייתו של אלון קמה, במסגרת פרויקט סימסטריאלי.

 

IpCtalk מבוססת על JazzEnsemble, טכנולוגיה של רשתות אלחוטיות דינמיות שפותחה אף היא בטכניון, על ידי קמה ובהנחייתו של ד"ר רועי פרידמן. הטכנולוגיה תומכת בתקשורת קבוצתית דינמית, מתווכת בין מחשבים שונים ומאפשרת להם לתקשר ביניהם מבלי להעזר בשרת. 

 

יכולת זו הופכת את הרשת לחסינת נפילות, מאחר ונפילתו של מחשב אחד אינה גוררת אחריה השבתה של כלל התקשורת. כאשר משלבים את JazzEnsemble עם תקשורת אלחוטית, ניתן לשתף מידע על גבי מחשבים ניידים או מחשבי כף יד בצורה אקראית לגמרי.

 

פיתוח מהיר ורשת מהירה

 

מכיוון ש-JazzEnsemble מספקת יכולות שונות לרשת, כגון אפשרות לזיהוי משתמשים ברשת, טיפול במשלוח ההודעות בצורה אמינה, טיפול בבעיות אבטחה, מזעור צריכת האנרגיה וכדומה, הצליחו עטר וגרומבך לפתח את התוכנה, שנכתבה בג'אווה תוך כשלושה חודשים.

 

"מבחינת המשתמש התקשורת זמינה לגמרי בחינם", אומר ד"ר פרידמן ל-ynet. "אין פה עלויות של חיבור לאינטרנט, והתקשורת שמספק Wi-Fi, כ-11 מגהביט לשניה, מהירה למדי". 

 

ד"ר פרידמן מסביר כי כיום אין בשוק מוצרים מסחריים רבים המבוססים על תקשורת אלחוטית דינמית, אם כי תחום הרשתות האלחוטיות הדינמיות מתפתח במהירות, וחברות כמו IBM והיטאצ'י מפתחות עבורו מוצרים מסחריים שונים, לדבריו. 

 

"בשלב זה, השימושים העיקריים של הטכנולוגיה הם צבאיים, למשל, במקרה של כוח שנמצא בשטח וזקוק לתקשורת אמינה, מאובטחת ודינמית", הוא אומר. "הטכנולוגיה עשויה לסייע גם בתחום התחבורה, לצורך שיפור ניתוב התנועה והבטיחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים