D&B: כמחצית מבתי הקפה ברמת סיכון גבוהה מאוד
כשליש מבתי הקפה בארץ מרוכזים באזור ת"א והמרכז; 11% פועלים במסגרת רשתות, כאשר הרשת הגדולה ביותר היא ארומה; הישראלים צורכים בממוצע כ-4.5 ק"ג קפה בשנה – כמו באיטליה וצרפת
כ-44% מבתי הקפה בישראל נמצאים ברמת סיכון גבוהה מאוד. כך עולה מסקירה שערכה חברת דן-אנד-ברדסטריט ישראל (D&B) עבור "ידיעות אחרונות".
בישראל פועלים כיום כ-850 בתי-קפה, והיקף הפעילות השנתי בענף נאמד ב-1.5-1 מיליארד שקל. הישראלים צורכים בממוצע כ-4.5 ק"ג קפה בשנה - בדומה לצרכנים באיטליה, ארה"ב וצרפת.
יותר משליש בתי העסק הפועלים בענף (39.2%) מרוכזים באזור תל אביב והמרכז. כלכלני D&B מעריכים, כי בין 25% ל-35% מבתי הקפה בארץ פועלים בתוך העיר תל-אביב. לדבריהם, הגורמים המרכזיים לריכוז הגבוה של בתי קפה בת"א והמרכז נובע מהעובדה שבאזור זה מרוכזים עסקים ומרכזי בילויים גדולים ושוקקי פעילות.
עוד עולה מהסקירה, כי 11% מבתי הקפה בארץ פועלים במסגרת רשתות, והרשת הגדולה (נכון לתחילת השנה) היא ארומה, המפעילה 30 סניפים. ב-2003 הרחיבו הרשתות את היקף פעילותן ואת מספר הסניפים, מגמה שצפויה להמשיך גם במהלך 2004. ארומה, המפעילה את הסניפים שלה בעיקר באמצעות זכיינים, צפויה במהלך השנה לפתוח 10 סניפים חדשים.
מהסקירה עולה עוד, כי באזור ירושלים ודרום פועל מספר נמוך יחסית של בתי קפה. באזור ירושלים יש כ-88 בתי קפה פעילים (10.3% מסך בתי הקפה בארץ), ובאזור הדרום יש 121 בתי קפה (14.2%). באזור השרון ממוקמים כ-16.2% מכלל בתי הקפה בארץ. הריכוז הגבוה יחסית של בתי קפה בשרון נובע מהמעמד הסוציו-אקונומי הגבוה ותרבות הפנאי המפותחת, המאפיינים את תושבי אזור השרון.
מספר העובדים הממוצע בבית קפה בישראל עומד על 10-2 עובדים למשמרת. בתי הקפה הפרטיים מעסיקים בין 2 ל-5 עובדים בממוצע למשמרת, ובסניפי הרשתות מועסקים בין 4 ל-10 עובדים במשמרת. היקף ההשקעה הכספית הנדרש לפתיחת בית קפה (בסדר גודל בינוני וגדול) מוערך ב-400-300 אלף דולר, סכום הנחשב גבוה יחסית לעסקים אחרים.
מחזור המכירות החודשי הממוצע של בית קפה מסתכם בכ-120 אלף שקל. בבתי הקפה הפרטיים מסתכמות המכירות החודשיות בכ-85 אלף שקל, והמחזור החודשי של סניפי הרשתות הגדולות מסתכם בסכומים גדולים יותר, המגיעים לעתים גם ל-800 אלף שקל ויותר.
כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים, כי ענף בתי הקפה מתאפיין בתנודתיות גבוהה ובמספר גדול של עסקים שנפתחים ונסגרים. חלק גדול מבתי הקפה נסגרים תוך שנה עד שנתיים, עקב קשיי ניהול של בעלים ללא ניסיון עסקי, אומרים בחברה.
4.5 ק"ג קפה לשנה
מומלצים