שתף קטע נבחר

שינוי חברתי מקוון

האם האינטרנט יכול לחולל שינוי חברתי? יש מי שמאמינים שכן, ומקדישים משאבים וזמן לפעילות אינטרנטית. לעיתים היא משמשת כזרוע וירטואלית לפעילות הפיזית של ארגון ותיק, ולפעמים היא מרכזת ומקשרת בין ארגונים ופעילויות. וכמובן שתמיד אפשר לדבר על זה בפורום

בעשורים האחרונים, ובמיוחד בשנים האחרונות, הפכה ישראל ממדינת רווחה למדינת סעד. נזקקים מדפקים על כל דלת אפשרית ומבקשים סיוע בכל דרך. באקלים הכלכלי חברתי הזה, קמו ארגונים חברתיים שרוצים לשנות את סדר היום. לקדם שינוי חברתי, להילחם בעוולות החברתיות, ולהיאבק למען זכויות האזרח, זכויות האדם, והזכות לחיות בכבוד.

 

רבים גילו את יתרונות האינטרנט ככלי להפצת מידע, גיוס תרומות ומתנדבים, וכזירה לדיונים. בכתבה זו לא נתייחס לכולם, אבל נציג כמה מהחשובים. רוצים שינוי? תתחילו לגלוש.

 

העיקר הכוונה - BSH, הפורטל לשוויון זכויות וצדק חברתי

 

חלקכם מכירים אותו מגלגולים קודמים, אבל שווה להתעדכן. בגלגול הנוכחי, הפך BSH לפורטל מזמין, נעים ועשוי במקצועיות, שעוסק בקידום שוויון זכויות, צדק חברתי ומודעות צרכנית. את זה הוא עושה באמצעות פרסום מאמרים, וקיום דיונים במערכת פורומים ערה ומגוונת.

 

בעמוד "החזון" של האתר מוסבר ש"BSH אינו רק פורטל שמדבר על המציאות ועל הצורך לשנותה, אלא פורטל הלוחם כדי לשנות את המציאות למען יצירת חברה וסביבה טובים יותר". המהפכנים הוותיקים בוודאי מזהים את ההשראה המרקסיסטית למשפט, מה שאגב לא מפריע ל-BSH, להעמיד באנרים פרסומיים של אי אלו תאגידים ומונפולים, ולספר ש-BSH עוסקת גם בבניית אתרים ועיצוב באנרים.

 

שיטוט אקראי בפורומים המגוונים יותיר אתכם לרוב חסרי מעש. דיונים מעייפים, ארוכים וטחונים עד דק על זכויות אדם, עוד לא הוציאו אף אחד מהבית. מי שמדבר הרבה, לרוב לא עושה הרבה. אם במהלך דיון בפורום, יזמין אתכם מישהו להפגנה, הרצאה או מפגש, אל תופתעו לגלות ששאר הגולשים מעדיפים לתמוך באמצעות המקלדת.

 

יאמר לזכותו של BSH, שהניסיון להעלות על סדר היום נושאים חשובים כמו זכויות אדם, צרכנות נבונה או עבריינות מין, אינם רק אציליים אלא גם חינניים. מצד שני, מי שבאמת רוצה לפעול, עלול להגיע למסקנה שיש הבדל בין גלישה לבין פעילות אמיתית.

 

בעיקר לנשים - הדרך למעלה

 

אישית, אני מעדיפה אתרים שבהם התוכן חשוב מהסגנון. הדרך למעלה הוא כזה בדיוק, והוא אתר נפלא. העורכת הראשית, ד"ר מירה חניק, פעילה פמיניסטית מוכרת, בחרה בעיצוב מינימליסטי, ומה שהתקבל הוא אתר אותנטי בעיצוב פשוט וענייני, המיועד בעיקר לגולשות, להן הוא מציע תוכן מרתק ומחכים, ושומר עימן על קשר באמצעות שלושה פורומים של "דיבורים".

 

בין הנושאים בהם עוסק האתר: פמיניזם, הורות, העצמה, קריירה, תעסוקה ויצירה. תמצאו גם ביקורות ספרים, ערוץ לייעוץ ועמוד שמוקדש לאירועים. האתר מאזן באפקטיביות מירבית בין דיבורים למעשים - בין תכנים המוצעים חינם, ובין פעילויות שונות הנוגעות לצדדים הנשיים בכל תחומי החיים. ויוצר קרקע פוריה לשיתופי פעולה והתארגנויות אזרחיות ברוכות.

 

ירוק בעיניים - פעולה ירוקה

 

לפעולה ירוקה יש אתר אינפורמטיבי, קל לניווט ועמוד הבית ממש מזמין לגלוש לתוכו ולעיין בתכניו. בעצם, כל מה שרוצים לדעת על פעולה ירוקה מצוי כבר בעמוד הראשי, שמפנה להסברים על התנועה, לפרויקטים אליהם ניתן להצטרף, ולמאמרים בנושאים כמו הנדסה גנטית, תרבות הצריכה וגינון קהילתי. אחד היתרונות הוא, שכל מאמר מלווה בהצעות מעשיות. כמו באתרים אחרים, גם פה מיישמים אידיאולוגיה. בניגוד לאתרים אחרים - ששולחים את הגולשים לנהל דיון - בפעולה ירוקה מציעים לקחת אחריות ולעשות.

 

יוצאים מהסלון - סלון מזל

 

עמוד ה"מי אנחנו" נותן מושג עם מי יש לנו עסק: "שינוי חברתי מתחיל מהאנשים הלוקחים אחריות על חייהם. מיליונים ברחבי העולם עושים זאת כל יום ומתמודדים עם הדיכוי הכלכלי, החברתי והתרבותי, מתוך הבנה שאיש לא יעשה זאת במקומם...".

 

סלון מזל השוכן בלב תל אביב, הוא מרכז קהילתי אלטרנטיבי שהוקם על ידי קבוצת אנשים שרוצים לשנות. הוא מפעיל ספרייה להשאלה ומכירת ספרים בנושאי אקולוגיה, פמיניזם, אנטי גלובליזציה, זכויות אדם ואזרח, אנרכיזם, זכויות בעלי חיים, כיבוש, גזענות וחקלאות עצמאית. ב"סלון" מתקיימות פעילויות מגוונות, כמעט מדי יום - הרצאות, מפגשים עם פעילים חברתיים, תערוכות ועוד.

 

האתר פשוט ולא מעוצב מדי, אבל מתעדכן באופן שוטף ולא מחמיץ אף אירוע חשוב. מלבד מידע על הסלון עצמו, תמצאו בו לוח זמנים של הפעילויות, ותכנים הנוגעים לספרים ודיסקים הנמכרים בסלון, שהופקו בהוצאות עצמאיות. באתר גם פורום, בו ניתן למצוא הצעות ליצירת שיתופי פעולה ולהחלפת מידע בנושאים שונים, כמו הזמנה להקמת ישוב אקולוגי חדש בערבה, או גילויים על "האמת שמאחורי סגירת המדרחוב בנחלת בנימין".

 

מפעם לפעם מבליחים בפורום גם דיונים של ממש, אבל לעיתים רחוקות הם מתפתחים למשהו שעולה על 20-15 הודעות. לא בגלל מימדי הקהילה, אלא בגלל דרכי הפעולה שמאפיינות אותה. יופיו של האתר בזה שהוא לא מותיר אתכם מול המחשב להגיב עד אמצע הלילה. הוא מביא מידע קונקרטי ומזמין כל אחד ואחת להצטרף. בפשטות, בלי פלטפורמות פלאש צבעוניות. אגב, בתחילת מאי נפתח "סלון מזל" נוסף בעיר חיפה.

 

להיות בודדים ביחד - בדידות.קום

 

באתר בדידות מאלתרים אלטרנטיבות, ועושים זאת בשפה פשוטה ונקייה. תמצאו באתר תשובות לשאלות נפוצות בנושא ההתנגדות לגלובליזציה, קישורים מועילים להתארגנויות אזרחיות בישובים שונים בארץ, הסברים מקיפים על פעולות ישירות וחוברות ומאמרים להורדה ולהפצה. המידע מקיף, מועבר בשפה קולחת, וגם הדיוטות יוכלו להיעזר בו כדי למצוא נישה מתאימה לפעולה. כדאי לעיין גם ברשימת הקישורים, הכוללת אתרים בארץ ובעולם, בנושאי קהילות סחר חליפין, אקולוגיה, זכויות אדם ואזרח, אנרכיזם, זכויות בעלי חיים, ארגונים חברתיים ועוד.

 

כאילו הפגנה - כן להסכם

 

המצב מותיר אנשים בבית, ביאושם, עם החשבונות, העיקולים, האבטלה, העוני ומה לא. קברניטי יוזמת ז'נבה טיכסו עצה והבריקו: לערוך הפגנה וירטואלית. הם כבר למדו את השטח, מסתבר, וידעו שבכל בית כמעט יושב אנרכיסט כורסה, שפוף מול מהדורות החדשות, מצקצק בלשונו, מקטר "על המצב", ורוב הסיכויים שאם תתארגן הפגנה בכיכר רבין - הוא לא יעשה כלום.

 

ההיגיון מאחורי ההפגנה המקוונת פשוט: מכיוון שאותם מיואשים לא יצאו מהבית, לא יוציאו כסף על דלק, לא יבטלו תכניות או יתנתקו מהטלוויזיה, כל שעליה לעשות הוא להתחבר לאתר, להביע תמיכה, ולצפות בקליפים של נאומים והופעות מוזיקה, בתמונות, או לקרוא נאומים.

 

איזה רעיון נהדר, גם להשתתף בהפגנה וגם להחליט איזה תכנים לראות - איך לא חשבו על זה קודם. רק שנכון לאמצע מאי, כחודש וחצי לאחר תחילת ההפגנה, נספרו 162,418 מפגינים בלבד, שבמספרי אינטרנט זה מעט. קשה גם שלא לתהות כמה מהם היו מתנגדי היוזמה שנכנסו לאתר מסקרנות.

 

הניסיון העגום יכול לשמש נורת אזהרה לכל העוסקים במלאכה. אינטרנט זה כלי נפלא, חתרני, ולא צפוי, שמאפשר קידום רעיונות, מחשבות ודעות. אבל לפעמים הפעילות המקוונת משמשת כפורקן ורק מסרסת את הלהט האידיאולוגי.

 

נעים להישאר ליד הפורום, לקרוא על עוולות חברתיות מהבית או המשרד הממוזג. אבל זה לא מה שיגרום לאנשים לפעול, ולהיאבק על זכויותיהם. יותר מדי אתרים בעלי מטרות חשובות, שניסו להיות חדשניים, ייזכרו כגימיק בלבד.

 

עוד אתרים מומלצים

 

ידיד - עמותת ידיד מפעילה 18 מרכזים ברחבי הארץ המגישים סיוע לאזרחים משכבות מצוקה תוך ניהול מאבקים ציבוריים ומשפטיים לשינוי מדיניות הממשלה (בנושאי אבטלה, מיסים, הוצאה לפועל וכדומה). באתר אפשר לקרוא על העמותה, על מאבקיה ומרכזי הזכויות, מיקומם ודרכי ההתקשרות וקבלת הסיוע.

 

קו לעובד - עמותה להגנת זכויות העובדים המקופחים ביותר: עולים חדשים, עובדים זרים, עובדי כוח אדם ופלסטינאים. מלאכת הקודש כוללת חשיפת מקרי ניצול מחפירים, קידום חקיקה, הפעלת מוקד זכויות טלפוני ומתן סיוע משפטי לעובדים שזכויותיהם נרמסו. האתר מלווה את הפעילות במגוון דרכים.

 

קהילת אדמה - קהילת אדמה עוסקת בחיים הרמוניים עם הסביבה ועם הטבע, ופועלת גם בעולם הפיזי וגם במרחב המקוון. היא הקימה אתר נפלא, המשמש לתקשורת פנים קהילתית, ומרכז כתבות ומאמרים בנושאי צרכנות, תזונה טבעית, חינוך, גינון אקולוגי ובנייה ירוקה. אתר לא רגיל ומומלץ.

 

שתי"ל - האתר של ארגון שתי"ל (שירותי תמיכה וייעוץ לארגונים) הוא מהאתרים הטובים ברשת הישראלית. שתי"ל פועל מול ארגונים חברתיים, מקשר, מייעץ, תומך ופועל למען צדק חברתי, זכויות אדם, איכות הסביבה וכו'. הניווט פשוט ונוח, העיצוב נעים, יש מנוע חיפוש יעיל והמון מידע חשוב.

 

יסוד - תנועת יסו"ד- ישראל סוציאל דמוקרטית מקדישה את משאביה להוצאת הדו ירחון "חברה", שמוגדר כ"כתב עת סוציאליסטי ישראלי" ונכתב בהתנדבות. את החומרים המצויינים, שעוסקים בחברה הישראלית מכיוונים שונים, ניתן לקרוא באתר. מי שאוהב יכול לרכוש מנוי, שמסייע במימון ההוצאות.

 

האגודה לזכויות האזרח - האתר מרכז מידע חשוב על פעילות האגודה ומוסיף חומר בתחומי העיסוק שלה. אפשר לקרוא על האגודה, דרכי פעולתה, פרסומים על חקיקות ודוחות מפורטים על סוגיות משפטיות. באתר ניתן להתעדכן לגבי הרצאות וימי עיון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעולה ירוקה. מזמין ואינפורמטיבי
צילום: נט מגזין
כן להסכם. גימיק
צילום: נט מגזין
ידיד. סיוע לאזרחים
צילום: נט מגזין
קו לעובד. מלאכת קודש
צילום: נט מגזין
קהילת אדמה. הרמוניה עם הטבע
צילום: נט מגזין
שתי"ל. מהאתרים הטובים ברשת
צילום: נט מגזין
יסו"ד. חומרים מצוינים
צילום: נט מגזין
מומלצים