שתף קטע נבחר

מה קורה לישראלים עם האוכל האורגני?

קודם כל, קצת פרופורציות: כל המזון האורגני לסוגיו מהווה רק כשליש האחוז מסך צריכת המזון בישראל. גם במוצרים מבוקשים, כמו עופות וביצים, אחראית הצריכה האורגנית לאחוז אחד בלבד מכלל הצריכה. מצד שני, לא פחות מ-4,000 מוצרים אורגניים (יקרים!) גודשים את מדפינו, ועם השיפור במצב הכלכלי, הטרנד סוחף אחריו עוד ועוד אנשים

השוואת מחירים 

על-פי ההגדרה, מזון אורגני הוא פירות, ירקות וכל המוצרים מהצומח, שגודלו ללא ריסוסים או דישון של חומרים כימיים וללא שימוש בהורמונים. בשלב גידול המוצר ועיבודו עושה החקלאות האורגנית שימוש בהדברה ביולוגית ולא כימית והדישון נעשה באמצעים טבעיים בלבד.

 

המצב הכלכלי בישראל בשנתיים האחרונות לא עשה טוב לענף המוצרים האורגניים. חנויות נסגרו, הצריכה ירדה. "המיתון נתן לנו מכה קשה", מודה אילן אשל, מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית. אבל חודשיים האחרונים מורגשת רוח חדשה ואופטימית יותר בתחום. אנשיי ההיי-טק, נדבך חשוב בין מבקשי האורגני, חוזרים לחנויות עם התאוששות הענף. יעל קפלן, מנכל "שדות", וגיא פרוביזור, מנכ"ל "עדן

מרקט", מדברים על פתיחת חנויות חדשות של הרשתות למוצרים אורגניים, והם לא היחידים. ישי שפירא, מנכ"ל הרדוף, מספר על פריצה עם מספר סדרות מוצרים חדשים במהלך הקיץ.

 

גם אם לא בוחנים את השוק האורגני רק מנקודת הראות הצרה (אם כי הקובעת) של השורה התחתונה, היקפי המכירות, אין ספק שמשהו זז. ההתענינות בתחום מקיפה ציבורים רחבים הרבה מעבר לפנאטים המסורים. ומה שלא פחות חשוב: המוצרים האורגניים עצמם עלו כיתה. תסתכלו על האריזות, שנראות מודרניות לגמרי, ולא כמו פתרון דחוק לפריקים מוזרים. גם המגוון התעצם. על-פי קפלן, נמכרים כבר היום בישראל כ-4,000 סוגים שונים של מוצרים אורגניים. שדרוג בולט נרשם גם באיכות הירקות והפירות: פעם

הם היו מעוררי רחמים, היום מי שצורך ירקות ופירות אורגניים אין לו סיבה להרגיש רגשי נחיתות, אם כי לבעיה הקשה של המחירים הגבוהים טרם נמצאה פתרון.

 

 

השוק האורגני בישראל

 

שי שפירא הוא מנכ"ל "הרדוף", מעריך כי השוק האורגני בישראל מגלגל כ-100 מיליון שקל בלבד. כשמדברים על גידולים מרשימים בצריכת מזון אורגני, מומלץ לזכור את הפרופורציה. כל המזון האורגני לסוגיו אינו מהווה יותר מאשר שליש האחוז מסך צריכת המזון של המדינה. גם במוצרים מבוקשים, כמו עופות וביצים, אחראית הצריכה האורגנית לאחוז אחד בלבד מסך הצריכה של המדינה. לעומת זאת, קיימים מגזרים שלמים שפורחים בחול, ובארץ אין בהם כלל דריסת רגל בתחום המוצרים האורגניים: משקאות מוגזים ובשר בקר, למשל.

 

כמה אורגני האורגני?

 

בדיקות של שורת ירקות ופירות אורגניים, שיזם מגזין "ממון" של "ידיעות אחרונות" לפני כשנתיים במעבדת אמינולב, העלו כי בכל סוגי הירקות והפירות שנבדקו, למעט סוג אחד של ענבים אורגניים, לא נמצאו כלל שאריות של חומרי הדברה.

 

יחד עם זאת, כדאי לשים לב לעובדה הבאה: כשמדובר במזון אורגני מעובד, בפועל אין מזון שהוא אורגני במאה אחוז. מסביר חגי רבן, מנהל אגריאור: "על אף מוצר מזון אורגני מעובד ומורכב לא ראוי לכתוב '100% אורגני". אנחנו מאשרים מזון כאורגני כאשר הוא מכיל עד חמישה אחוז רכיבים ותוספים שאינם ממקור אורגני - אבל רק מרשימה מוגבלת המכילה כ-40 תוספי מזון, לעומת כ-600 המותרים במזון הרגיל". החוק האמריקאי מאפשר סימון מוצר כאורגני גם אם הוא מכיל עד ל-30 אחוז מוצרים מותרים שאינם אורגניים.

 

אורגני יקר

 

אין ספק שהמחיר הגבוה יחסית של המוצרים האורגניים הוא החסם הראשון להתרחבות השוק. כאשר בדקנו באופן מקרי מחירים של 33 מוצרים אורגניים בקבוצות שונות, מצאנו רק מקרה אחד של מוצר אורגני שהוא זול יותר בהשוואה למקבילו הרגיל - טחינה. 32 מבין המוצרים היו יקרים יותר, בפערים שבין 17 ועד 347 אחוז. בסוכר, משום מה, נרשם הפער הדרמטי ביותר. ב-15 מבין המוצרים

שנבדקו, קרוב למחצית, נרשמו פערים של 100 אחוז ויותר. כלומר, הצרכן האורגני משלם פי-שניים ויותר בהשוואה למחירי המוצרים הרגילים.

 

"שיטת הגידול האורגני מהווה את הבסיס לפערי המחירים", מספק ישי שפירא, מנכ"ל "הרדוף", את ההסבר הקלאסי. "החקלאי האורגני מבקש וראוי לתוספת של 25-20 אחוז במחירים בהשוואה לחקלאי הרגיל. על כך יש להוסיף את בעיית השוק הקטן. יש חיסרון לקוטן".

 

אגב, בהשקה מחדש של "הרדוף" בקיץ שעבר, עם רכישת השליטה בה על-ידי "תנובה", מחקה החברה מהמדף שורה של מוצרים בגלל פערי מחירים גבוהים מדי מול מקביליהם הרגילים, וזאת מתוך גישה המניחה שאי אפשר לתבוע מצרכנים אורגניים לשלם תוספת של יותר מ-40 אחוז מול צרכן רגיל.

 

"העלויות הגדולות יותר לחקלאים אינן מצדיקות תמיד את פערי המחירים בפועל", מודה אילן אשל, מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית המאגד 400 חקלאים ו-120 עוסקים אחרים - תעשיינים, משווקים ובעלי חנויות. לפי אשל, הגידול האורגני יקר יותר, בין השאר, בגלל ריבוי עבודת ידיים. גידול עגבניות אורגניות, לדוגמה, יקר ב-25-20 אחוז מגידול עגבניות רגילות, גידול תבלינים טריים ב-50-40 אחוז. אבל בחנויות הפערים מגיעים לפי-3-2, ולכך אין הצדקה.

 

כעת ניתן לזהות ניצנים ראשונים של נסיון להתמודד בעיית המחיר מכיוון היצרנים - התחרות בין "הרדוף" ו"אדמה" הורידה מחירים של מוצרים רבים - וגם מכיוון המשווקים. שיווק המזון האורגני עדיין רחוק מהמצב בתחום המזון הרגיל, בו אחראיות רשתות הדיסקאונט (הזולות) למיניהן לכ-70 אחוז מהשוק, אבל יש התחלות. גיא פרוביזור מ"עדן מרקט" מנסה להפוך את נקודת המכירה שלו באור-יהודה לחנות דיסקאונט, ואכן מצאנו שם מזון אורגני במחירים סבירים יחסית: מיץ הענבים של שדה אליהו נמכר ב-10.90 שקלים, סוכר ב-5.90 שקלים, ספגטי של אדמה ב-5.90 שקלים ל-500 גרם, קמח מלא אורגני ב-9.90-6.90 שקלים. עדיין לא המחירים של המזון הרגיל, אבל מתקרבים.

 

הפיקוח על המזון האורגני

 

המוצרים האורגניים עתירי חותמות, אך קשה לדעת איזו חותמת רלבנטית. תחום הפיקוח על מזון אורגני נמצא כיום בקו תפר. חוק המזון האורגני נמצא בצנרת מאז שנת 1998 וכיום הוא מצוי בתהליך סיום בכנסת, אחרי שעבר את ועדת הכלכלה ועומד לפני קריאה שניה ושלישית. האופטימיים מקווים שיושלם תוך מספר חודשים וישליט סדר בתחום הפיקוח.

 

עד היום, בהיעדר חוק ומתוך צורך בפיקוח, יצר הארגון לחקלאות אורגנית במהלך שנות ה-90 מערך פיקוח ואישור לחקלאים, כך נולד הסמל "טוב השדה" שהוא סמל הארגון. היום הסמל הזה אינו מעיד על פיקוח על המוצר עצמו, אלא על כך שהחקלאי המגדל עבר הדרכה בתחום האורגני.

 

במסגרת חוק המזון האורגני יהפכו השירותים להגנת הצומח של משרד החקלאות לגוף המסמיך הלאומי של הגופים המפקחים, אשר יבקר את עבודתם. נכון להיום הוסמכו שני גופים לפיקוח על מזון אורגני: "אגריאור" הוותיקה והגדולה יחסית, שבבעלות מועצת הצמחים (לשעבר מועצת הירקות), וחברת "ג'י.אם.פי" החדשה. אחרי כניסת החוק לתוקפו יישא כל מוצר את תווית אחד הגופים המפקחים. מוצרים מיובאים מחו"ל אמורים לשאת סימונים של הגופים המפקחים הרלוונטיים.

 

בישראל מוכרות על-פי הערכה כ-150 נקודות מכירה מזון אורגני, בלי להביא בחשבון את רשתות השיווק שמוכרות מזון אורגני, במגוון דל אמנם, אפילו באמצעות אתרי המכירות שלהן באינטרנט. אבל רק 15 נקודות מכירה נמצאות תחת פיקוח. "איך אני יכולה להמליץ למטופלי לצרוך מוצרים אורגניים, בשעה שאני עצמי אינני בטוחה מי מפקח עליהם, מנין הגיעו?" תוהה הדיאטנית הבכירה מריאנה אורבך מ"שירותי בריאות כללית". אורבך, והיא לא היחידה, היתה רוצה לראות בחנויות, על ארגזי הירקות והפירות האורגניים, סימון של החווה בה גודלו, כמקובל בחו"ל. 

 

מזון אורגני ובריאות

 

חסידי המזון האורגני מציעים מחקרים שמראים כי מוצרים אורגניים עשירים יותר ברכיבים בעלי ערך תזונתי גבוה. במחקר שערך ארגון החקלאות האמריקאי נבדקו 21 סוגים של ויטמינים ומינרלים שונים והושוו במזונות רגילים מול מזונות אורגניים. הערכים של כולם היו גבוהים יותר בקטגוריה השנייה. מחקרים ממליצים על מזון אורגני לתינוקות, נשים הרות וקשישים, שמנגנוני החיסון שלהם רגישים יותר

לחומרי ההדברה במזונות הרגילים.

 

"אנשים הצורכים מוצרים אורגניים מתאפיינים גם באורח חיים בריא יותר, פעילות גופנית, מודעות לבריאות. לא ניתן להשוות את מצבם מול צרכני אוכל רגיל, שאינם מודעי בריאות ופעילות גופנית", מצביעה הדיאטנית מריאנה אורבך על הבעייתיות במחקרים. היא מודה כי בתנאי ההדברה והריסוס המקובלים היום בישראל, ובהיעדר האכיפה הנאותה, סביר לחשוב שמוצרים אורגניים הנקיים מחומרי הדברה

בריאים יותר.

 

ה"קונסומר רפורט", ירחון הצרכנים האמריקאי המכובד, קבע במחקר שערך כי אין כל הוכחה חותכת כי מוצרים אורגניים מציעים יתרון תזונתי מובהק על פני פירות וירקות המגודלים בשיטות הקונבנציונליות. יתרה מזאת, קבע הירחון, לא ידוע מהי מידת הסיכון הכרוכה בצריכת הכמויות הקטנות של חומרי הדברה שאנחנו אוכלים במהלך חיינו, וגם, יש דרכים לצמצם את חומרי ההדברה בשיטות פשוטות וזולות בהשוואה לצריכה האורגנית. למשל, בהקפדה לרחוץ היטב ירקות ופירות רגילים בתמיסה של סבון כלים, לשטוף ולקלף לפני השימוש. מחקר שנערך בארה"ב העלה כי הקפדה על שטיפת וקילוף ירקות כיווצה את כמויות חומרי ההדברה ב-98-29 אחוז.

 

מי צריך אורגני?

 

ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית ויועצת מקצועית לחברת הרדוף: "הנושא של התבגרות מוקדמת היא מכה במערב. בנות מתחילות להתבגר בגיל שמונה גם בגלל חלק מחומרי ההדברה שמתנהגים כהורמונים. אם במשפחה יש בת אחת שהתבגרה מוקדם, חשוב בעיקר אצל הבנות במשפחה לעבור למזון אורגני מהחי - חלב, בשר, ביצים. בשלב שני, מומלץ לעבור למזון אורגני בקטניות. אם יש אפשרות לעבור בירקות ובפירות לצריכה אורגנית, חשוב לעבור קודם כל במוצרים עתירי הדברה כמו תותים.

 

"מומלץ גם לנסות מזון אורגני אם אתם סובלים מאלרגיות שלמרות כל הטיפול הקונבנציונליים והבדיקות לא מצליחים להפטר מהן. בצריכה אורגנית, יש גם עניין של אפשרות לצריכה חלקית: אם אין לכם אפשרויות, טוב יותר לצרוך צריכה אורגנית באופן חלקי מאשר שום דבר".

 

מגוון המוצרים האורגניים

 

ביקור בנקודת המכירה של רשת "שדות", בהרצליה על גבול רמת השרון, ממחיש שהמזון האורגני עלה כיתה בשנים האחרונות. היום ניתן לראות על המדף מוצרים שעליהם לא חלמו האורגניסטים לפני שנים אחדות, למשל, רוטב בולונז של נטורפוד מהולנד. יש הרבה מיני מאפה (יקרים להחריד), קטשופ, רסק עגבניות, ומגוון מרשים של דגני בוקר. "חרשתי לאחרונה חנויות אורגניות בארה"ב" מתגאה יעל קפלן, מנכ"ל "שדות", שלטענתה לא מצאה פערים מביכים בין המגוון בישראל לבין המגוון בחו"ל.

 

חוסרים אורגניים

 

מדי שנה מתבצעות שלוש שחיטות בלבד של להקות עופות המגודלים בגידול אורגני. על הכבדים, לדוגמה, מתנפלים כולם, והתוצאה היא מחסור כרוני ומחירים מפולפלים. תרנגולי הודו כמעט ואינם מגודלים באופן אורגני. "המחירים של בשר ההודו, כשכבר יש בשוק, הם כל-כך גבוהים, כ-70-60 שקלים לק"ג, עד שאני מתבייש להביא אותו לחנות", טוען גיא פרוביזור מ"עדן מרקט" באור יהודה, שמנהל מלחמה פרטית כדי להבטיח כניסה של בשר בקר אורגני לשוק הישראלי. אין בכלל משקאות מוגזים אורגניים, ביינות המבחר דל מאוד וגם בשימורים. שוק הירקות הקפואים גדל, אך עדיין יקר. יש סלטים, אבל ממש לא מספיק, וכך גם חומוס וטחינה.

 

בעיה נוספת היא החוסרים העונתיים. ביולי-אוגוסט חסרים מלפפונים, בנובמבר-דצמבר מידלדלים מקררי החלב כי זו תקופת ההמלטה של העיזים, שחלבן הוא המקור העיקרי למוצרי החלב האורגניים.

 

אורגניים מבוקשים

 

על-פי אורי פלח סמנכ"ל סחר ב"הריבוע הכחול", המוצרים הנמכרים ביותר הם ירקות אורגניים, מוצרי לחם וחלב. מוצרי הלחם גם מובילים בגידול הכספי ברשת בחמשת החודשים הראשונים של השנה. גם בחנויות הפרטיות מסכימים עם קביעתו. בין הירקות והפירות מובילים ירקות הסלט, תפוחים, הדרים ובננות.

 

אין עתיד אורגני

 

הוכחה לבעיה של השוק האורגני לתפוס תאוצה היתה ההודעה של "תנובה" אשר התפרסמה לאחרונה בדבר כוונת החברה להפסיק כל פרסום והשקעות בחברת "הרדוף". כידוע, השתלט קונצרן החלב הגדול במדינה על חברת המוצרים האורגניים לפני כשנה. היום אומר אריק רייכמן, מנכ"ל "תנובה", כי הדבר נעשה תוך צפייה שהשוק האורגני יגדל ב-30 אחוז, מה שלא קרה במציאות. להערכת רייכמן, השוק האורגני לא הצליח לתפוס יותר מאשר 0.3 אחוז משוק המזון הכללי.

 

"תנובה" הסירה עם כניסתה ל"הרדוף" עשרות מוצרים שלא השתלמו כלכלית מהמדפים. החברה הבטיחה שורה ארוכה של פיתוחים, אבל בפועל איכזבה. בחג השבועות האחרון, למשל, בעוד מדפי מוצרי החלב קורסים תחת מבול מוצרים חדשים, האגף האורגני של הרדוף לא הפגין אפילו חידוש אחד.

 

אורגני עולמי

 

חזי לביא, מנכ"ל חברת "אדקיט" למידע וייעוץ שיווקי, מביא מספר נתונים מעניינים על שוק המזון האורגני העולמי.

 

  • שוק המזון האורגני בארהב הוערך ב-10.38 מיליארד דולר בשנת 2003, אחרי גידול של 20.4 אחוז לעומת השנה הקודמת. הגידול המרשים ביותר, 78 אחוז, נרשם בצריכת בשר, עופות ודגים אורגניים.

 

  • מבין המדינות המובילות באירופה נחשבת ספרד לשוק הקטן ביותר, אבל בעל הגידול המרשים ביותר בצריכת המזון האורגני. גרמניה היא הצרכנית הגדולה ביותר של מזון אורגני באירופה. בריטניה היא השוק השני בגודלו.

 

  • הקטגוריה המתחדשת ביותר בעולם בתחום האורגני היא קטגוריית המשקאות עם 1,700 מוצרים חדשים. במקום השני רטבים ותבלינים - 1,158 מוצרים, במקום השלישי מוצרי חלב - 1,104 מוצרים, ובמקום הרביעי דברי מאפה - 956 מוצרים.

 

  • הוודקה האורגנית הראשונה יצאה לשוק בשנה שעברה. לאחרונה החל גם שיווק הרום האורגני.

 

  • 39 אחוז מהצרכנים האמריקאים אומרים שהם קונים לפחות סוג אחד של פריט מזון אורגני, אבל המזון האורגני מהווה רק 1.2 אחוז מסך צריכת המזון בארה"ב.

 

  • אחד משלשה תינוקות בבריטניה ניזון מאוכל אורגני.

 

 

 

השוואת מחירים
המחירים השוו בין רשת "שדות" המייצגת את המחירים המקובלים בענף (לא מחירי דיסקאונט) לבין סניפי האינטרנט של שלוש רשתות שיווק ("בלו סנטר" של הריבוע הכחול, "נט סל" של שופרסל ו"סופר נט" של "קלאב מרקט") המייצגים את רמת המחירים בסופרמרקטים השכונתיים.

 

  • אורז חום אמריקאי "טעם טבע" - 13.40 שקל ל-400 גרם. המחיר לק"ג - 33.50 שקל. אורז חום רגיל ("סוגת") -7.40 שקלים ל-450 גרם. המחיר לק"ג - 16.44 שקלים. ההפרש - 104 אחוז.

 

  • אורז לבן אורגני של "הרדוף" - 9.99 שקל לק"ג. אורז לבן רגיל ("סוגת") - 7.50 שקל לק"ג. ההפרש - 33 אחוז.

 

  • קמח מלא של "הרדוף" - 7.95 שקל ל-500 גרם. המחיר לק"ג - 15.90 שקל. לקמח מלא רגיל - 5.80 שקלים ל-1 ק"ג. ההפרש - 174 אחוז.

 

  • עדשים אדומות אורגניות של "אדמה" - 12.30 שקל ל-500 גרם. המחיר לק"ג - 24.60 שקל. עדשים אדומות רגילות - 5.30 שקל ל-500 גרם. המחיר לק"ג - 10.60 שקל. ההפרש - 132 אחוז.

 

  • סוכר של "גרין גודס" - 8.90 שקל ל-1 ק"ג. סוכר רגיל ("סוגת") - 1.99 שקל לק"ג. ההפרש - 347 אחוז.

 

  • טחינה אורגנית "אדמה" - 24.80 שקל ל-1 ק"ג. טחינה רגילה ("עלית") - 14.70 שקל ל-500 גרם. המחיר לק"ג - 29.40 שקל. ההפרש - מינוס 16 אחוז!

 

  • ספגטי "אדמה" - 6.99 שקל ל-500 גרם. ספגטי רגיל ("ויטה") - 5.99 שקל ל-500 גרם. ההפרש - 17 אחוז.

 

  • פריכיות אורז של "אדמה" - 7.40 שקל. פריכיות אורז רגילות ("לידר פרייס") - 4.71 שקל. ההפרש - 57 אחוז.

 

  • דבש אורגני של "כליל" - 62.50 שקל לק"ג. דבש רגיל ("יד מרדכי") - 44.10 שקל לק"ג. ההפרש - 42 אחוז.

 

  • קורנפקלס "אדמה" - 17.50 שקל ל-375 גרם. המחיר לק"ג - 46.66 שקל. קורנפלקס רגיל ("תלמה") - 17.99 שקל ל-500 גרם. המחיר לק"ג - 35.98 שקל. ההפרש - 30 אחוז.

 

לדיון בפורום אוכל אורגני ובריאותי - לחצו כאן

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דבש אורגני של "משק לין". שיטת הגידול האורגני מהווה את הבסיס לפערי המחירים
גיל של "הרדוף". נקנו ע"י תנובה
צילום: עמית שאבי
טחינה - דווקא האורגנית זולה יותר
צילום: עמית שאבי
מומלצים