שתף קטע נבחר

הנשיא קצב קורא להשלים את בניית גדר ההפרדה

הנשיא אמר עוד כי מדובר בגדר ביטחונית, שכבר הוכיחה את יעילותה. מוקדם יותר אמר שר המשפטים כי ישראל לא תיישם את חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי בעניין הגדר - "מי שקובע פה זה בג"ץ, המשחק כאן היה מכור". לעומתו אומר ח"כ שריד: "הממשלה המטומטמת עשתה את כל השגיאות האפשריות בבניית הגדר והיא אחראית להחלטה האנטי ישראלית"

נשיא המדינה, משה קצב, אמר הערב (ו') כי בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג טעה בהחלטתו ולא צריך היה לדון בסוגייה, שנוגעת לביטחון חיי האזרחים ולמניעת הטרור. הנשיא קרא לממשלה ולמערכת הביטחון להשלים את בניית הגדר.

 

קצב אמר עוד כי הגדר היא גדר ביטחונית שהוכיחה את יעילותה ובכל מקרה אינה קבועה וניתן יהיה להזיזה על פי תוצאות המשא ומתן העתידי.

 

 

"החלטת האג הייתה צפויה מראש והדבר המפתיע היחיד הוא המימדים הקיצוניים של ההתעלמות מהטרור", כך אמר אחר הצהריים ל-ynet שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, אהוד אולמרט, בתגובה לחוות הדעת המייעצת של בית הדין בהאג.

 

אולמרט אמר עוד: "השורה התחתונה היא זו: מצד אחד יש טרור רצחני שהורג נשים וילדים ללא הבחנה ומצד שני יש גדר שאולי מכבידה על חיי האנשים אך אינה הורגת, אינה פוצעת ולא משאירה נכים או יתומים". לדבריו, "לכתוב מאות עמודים בלי להזכיר את הטרור ואת תוצאותיו יכול לעשות רק גוף שאיבד את קני המידה המוסריים הקודמים לכל נימוק טכני משפטי".

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי ישראל לא תכבד את הפסיקה בהאג. השר לפיד אמר ל-ynet: "בירתה של ישראל היא ירושלים ולא האג. ומי שקובע לגביה זה בית המשפט הגבוה לצדק ולא בית הדין הבינלאומי. זוהי החלטה בנושא פוליטי שכלל לא היתה צריכה להגיע לבית הדין, הרי לא מדובר בפסק דין אלא בחוות דעת לאו"ם".

 

לדברי לפיד, "אנחנו רגילים להיות באו"ם במיעוט, חיינו עם זה 56 שנה ונמשיך לחיות עם זה. כל זה הוא אפיזודה מיותרת שבאה לשרת את התעמולה הפלסטינית". שר המשפטים אף קבע כי "ההמלצה ניתנה עוד לפני שבית הדין התכנס בפעם הראשונה. מכיוון שזה משחק מכור, זאת פשוט היתה הזמנה של האו"ם שבית המשפט מילא אחריה - מה שלא הוסיף כבוד לבית הדין".

 

פרס: הזכות לחיים היא זכות בסיסית

 

יושב ראש מפלגת העבודה, ח"כ שמעון פרס, אמר כי "בית הדין התעלם מהעובדה שהזכות להישאר בחיים היא זכות אדם בסיסית. האפקטיביות של בית הדין, היא אם ביכולתו להוציא פסק דין נגד טרור ולא רק נגד מי שנלחמים בו. את הבעיות המתעוררות מהתוואי יש לפתור במשא ומתן ולא באמצעים משפטיים". לדברי פרס, "חומרת פסק הדין עומדת בניגוד לצורך לנהל דברים בשיקול דעת".

 

ח"כ יוסי שריד (מרצ-יחד): "אני מאשים את ממשלת שרון-נתניהו-לפיד בהחלטה האנטי ישראלית של בית הדין הבינלאומי בהאג. הממשלה המטומטמת הזאת עשתה את כל השגיאות האפשריות כאשר בסך הכל מדובר בבניית גדר להגנה עצמית. אם אזרחי ישראל רוצים לדעת איך מנהלים כאן את ענייני המדינה בכל התחומים, די אם יתבוננו בגדר וישפטו את תפקודה של ממשלה ימנית עם שתי ידיים שמאליות".

 

סיעת חד"ש-תע"ל כבר הניחה הצעת אי אמון בממשלה במחאה על חוות הדעת של בית הדין בהאג. יו"ר סיעת חדש, ח"כ מוחמד ברכה, בירך על פסיקת בית הדין הבינלאומי בהאג ואומר שהיתה בלתי נמנעת.

 

"חומת ההפרדה לא נועדה למנוע אלימות כיוון שהיא עצמה היתה ונותרה אלימות בהתגלמותה. זהו מפעל קולוניאליסטי שכולו גזל שנועד לאמלל את חיי הפלסטינים, בתקווה שינדדו מכאן. ישראל לא תוכל להתעלם במפגיע מפסיקת האג ולבטלה, אחרת תוסיף לבודד ולצרע את עצמה בעיני הקהילה הבינלאומית", אמר ח"כ ברכה.

 

ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, אמר בתגובה: "החלטת בית הדין איננה מוסרית, ואין לו זכות לשפוט אותנו על מעשינו למען ביטחון תושבי ירושלים. הפסיקה מחייבת את ממשלת ישראל לזרז את סיום בניית עוטף ירושלים, המהווה שערי חיים לבירת ישראל, יהודים וערבים כאחד. את תוואי החומה ניתן יהיה לתקן, אך לא את חייהם של אלה שקופחו בגלל היעדרה".

 

ברכה: ישראל לא תוכל להתעלם

  

ח"כ יורי שטרן (האיחוד הלאומי) הטיל את האחריות בעניין ההחלטה הצפויה של בית הדין הבינלאומי בהאג על הממשלה, ממניעים שונים.

 

"העמדה הפסיבית של הממשלה בתחום הבינלאומי, היחס הפושר לרשות הפלסטינית ואי הנכונות להכריע את הטרור בכוח, כל אלה גורמים לנזק מצטבר למדינה שמקשה עליה גם בהתמודדות עם המזימות הערביות, כמו שיוצא מהחלטה זו", אמר.

 

ח"כ אחמד טיבי, שהיה נוכח בפתיחת הדיונים בבית הדין בהאג, קרא לממשלת ישראל להיענות לה ולהתחשב בנימוקים כבדי המשקל בפסק הדין. 

 

ח"כ אהוד יתום (הליכוד) אומר בתגובה להחלטת בית הדין הבינלאומי בהאג, כי "הגדר אמנם מפרידה בין יהודים ליהודים, ובין פלסטינים לפלסטינים, ויוצרת לישראל בעיה במישור הבינלאומי - אך יש לגנות את ההחלטה".

 

לדברי יתום, "פסיקת בית הדין מונעת מעיוורון מוחלט כלפי הקורבן האמיתי - נפגעי הטרור, ומתעלמת מהסיבה לגדר - ארגוני המחבלים והסירוב הפלסטיני להגיע לשלום עם ישראל".  

 

ביילין: התוואי פוגע באינטרס הישראלי

 

יו"ר יחד, יוסי ביילין, אומר בתגובה, כי תוואי הגדר פוגע באינטרס הלאומי הישראלי. 

 

לדברי ביילין, "הקמת החומה על שטח פלסטיני נוגדת את האינטרס הלאומי הישראלי, גם בלי קשר להחלטה בינלאומית. הצירוף בין הפגיעה במעמד הבינלאומי של ישראל על רקע החלטת בית הדין הוא צירוף הרסני שרק ממשלה כמו ממשלת שרון יכולה היתה לעולל לנו".

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) הודיע כי בכוונתו להגיש הצעת חוק לפירוק גדר ההפרדה, בעקבות החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג. לדברי זחאלקה, "בהאג ניצח הצדק. עברנו לשלב חדש במאבק נגד הגדר. אי קיום החלטת בית הדין תהיה התנהגות פושעת".

 

ח"כ רומן ברונפמן אמר: "לו היתה הגדר נבנית מלכתחילה על קווי 67' ונושאת אופי ביטחוני בלבד, היתה נחסכת מישראל מבוכה רבה". לדבריו, "מי שחשב לממש את הגדר לביסוס עובדות מדיניות בשטח טעה והביא על ישראל גל של ביקורת ודה-לגיטימציה".


פורסם לראשונה 09/07/2004 11:18

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
השופטים בהאג: לפרק הגדר
צילום: איי פי
צילום: עטא עוויסאת
להמשיך לבנות. קצב
צילום: עטא עוויסאת
צילום: ישראל הדרי
החלטה צפויה מראש. אולמרט
צילום: ישראל הדרי
צילום: איי אף פי
"המשחק מכור". לפיד
צילום: איי אף פי
צילום: תומריקו
אני מאשים. שריד
צילום: תומריקו
צילום: יריב כץ
ח"כ ברכה. "ישראל לא תוכל להתעלם"
צילום: יריב כץ
מומלצים