שתף קטע נבחר

הפלסטינים: מצב חירום ברצועה בעקבות גל חטיפות

אמש שוחררו ארבעת האזרחים הצרפתים שנחטפו, מפקד המשטרה הפלסטינית ברצועה, ראזי ג'באלי, נחטף ושוחרר, והבוקר שוחרר גם מפקד מנגנון התיאום והקישור בדרום רצועת עזה, הקולונל ח'אלד אבו אל-עלא. מפקד הביטחון המסכל ומפקד המודיעין הכללי ברצועה התפטרו במחאה על הסחבת בכינון הרפורמות ברשות. הממשלה הפלסטינית תתכנס לישיבת חירום לדון בהתפטרות הממשלה

כאוס ברצועה: המועצה הפלסטינית לביטחון לאומי הכריזה הלילה (שבת) על מצב חירום בשטחי רצועת עזה, בעקבות גל חטיפות. צה"ל אוסר על כניסת אזרחים ישראלים, ובכללם עיתונאים, לרצועת עזה.

 

ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, זימן להיום את שרי הממשלה לדון במצב ברצועה. על-פי גורמים פלסטינים, בישיבה תידון האפשרות להכריז על התפטרות הממשלה.

 

אמש שוחררו ארבעת האזרחים הצרפתים שנחטפו וכן מפקד המשטרה הפלסטינית ברצועה, ראזי ג'באלי, שנחטף ושוחרר כעבור שעתיים. הבוקר שוחרר גם מפקד מנגנון התיאום והקישור בדרום רצועת עזה, הקולונל ח'אלד אבו אל-עלא.

 

בתגובה לאירועים הודיעו מפקד הביטחון המסכל הפלסטיני ברצועה, ראשיד אבו שבאכ, ומפקד המודיעין הצבאי הפלסטיני ברצועה, אמין אל הינדי, ליו"ר הרשות יאסר ערפאת על התפטרותם. הם טענו כי מדובר במחאה על כך שהוא אינו נענה לבקשותיהם לשים קץ לאנרכיית הנשק ברצועת עזה, ומצר את צעדיהם במאבק בארגוני הטרור.

   

המתנדבים נחטפו ושוחררו

 

מצב החירום הוכרז זמן קצר לאחר שקבוצת חמושים פלסטינית הקרויה "גדודי השהיד אחמד אבו ריש" המשוייכת לפתח, שיחררה ארבעה אזרחים צרפתים שנחטפו שעות ספורות קודם לכן. שר החוץ הצרפתי אישר כי כל ארבעת בני ארצו שוחררו.

 

מוקדם יותר שררה אי בהירות לגבי מספר החטופים, ונמסר שמדובר בחמישה אזרחים צרפתים. רק כעבור שעה קלה התברר כי האדם החמישי הוא פלסטיני ולא צרפתי.


הארבעה שוחררו בהדרגה - ראשית שתי הנשים ומאוחר יותר הגברים. עוד בטרם שוחררו הגברים עלה אחד החוטפים לשידור בתחנת הטלוויזיה "אל ג'זירה" והסביר כי החטיפה בוצעה במחאה על דבריו של שליח האו"ם למזרח התיכון טריה לארסן השבוע, ובמחאה על שהרשות הפלסטינית הפרה את הבטחתה לממן את בניית הבתים החדשים לפלסטינים שבתיהם נהרסו בידי כוחות צה"ל.

 

הצרפתים, מתנדבים בארגון סיוע הומניטרי, נחטפו בסביבות השעה 10 בערב על ידי קבוצה של רעולי פנים חמושים, מבית קפה בחאן יונס. הם הוחזקו בבנין המשמש את ארגון הסהר האדום בעיר. לאחר היוודע דבר החטיפה כיתרו כוחות ביטחון פלסטינים את הבניין, ועדי ראייה סיפרו שבמקום התנהלו גם חילופי אש.

 

חטיפת הצרפתים הייתה מקרה החטיפה השלישי בתוך מספר שעות. אמש, בסביבות השעה שמונה וחצי בערב, חטפה אותה קבוצת רעולי פנים את הקולונל חאלד אבו אל-עלא, קצין במנגנון הקישור הביטחוני הפלסטיני בדרום רצועת עזה.

 

סוכנות איי. פי דיווחה כי בקבוצה חברים אנשי ביטחון פלסטינים שפוטרו לאחרונה מעבודתם. גורמים פלסטינים רשמיים לכתב הסוכנות כי מוקדם יותר פנו חברי הקבוצה לאותו קצין וביקשו לשוב לעבודתם, אולם הוא סירב לבקשתם.

 

ההערכה היא כי החטיפות באות על רקע מאבקים פנים-פלסטיניים, בעיקר בתוך הפתח, שתכליתם להשפיע על מאזן הכוחות ברצועה לאחר הנסיגה הישראלית.

 

בתגובה לחטיפות הופיעו שני בכירים פלסטינים בשידורי "אל ג'זירה" ונראו נבוכים במיוחד. "זהו אות קלון לרשות הפלסטינית", אמר סמיר משהראווי, חבר הוועדה העליונה של הפתח. "לקיחת החוק לידיים תביא את החברה הפלסטינית לכאוס של ממש. במצב שכזה, כל קבוצה תוכל לחטוף כל אדם או בכיר ברשות ולעשות כרצונה... המצב הזה מביש וחלק מהאירגונים מנצלים אותו. יש לבצע את הרפורמות שאנו קוראים להם כבר עשר שנים".

 

גם חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, נביל עמר, לא נראה שבע רצון כשנדרש להסביר מול המצלמות את המתחולל ברצועה. "מה שקרה היה צפוי והזהרנו עליו מראש", אמר. "אין בשטח רשות פלסטינית במובן של שלטון החוק והמשפט. האזרח לא חש בשלטון הרשויות ולדעתי המצב בעתיד עלול להיות גרוע יותר. רצועת עזה נמצאת במבחן של ממש, בוודאי אם ישראל תיסוג ממנה".

 

 

מפקד המשטרה נחטף - ושוחרר

 

החטיפה הראשונה אירעה ביום שישי בצהריים. פלסטינים חמושים ארבו לשיירה בה נסע מפקד המשטרה הפלסטינית ברצועה, הגנרל ראזי ג'באלי. הם פתחו באש לעבר השיירה ופצעו את שני מלוויו של ג'באלי באורח בינוני. לאחר מכן הם שברו את חלונות רכבו של ג'באלי, וחטפו אותו למחנה הפליטים אל-בורייג'.

 

קבוצה המתקראת "גדודי השהידים של ג'נין", השייכות ל"וועדות ההתנגדות העממיות", נטלה אחריות למעשה. הם הסבירו כי עשו זאת במחאה על הפעילות של המשטרה הפלסטינית ועל מעשי השחיתות. הם דרשו להשעות את ג'באלי מתפקידו ולפתוח בחקירה על מעשי השחיתות בהם היה מעורב לדבריהם.

 

דובר הקבוצה, שהזדהה בשם אבו איאד, אמר בראיון ל"אל ג'זירה": "הגנרל ראזי א-ג'באלי בידינו... דרישותינו הן רפורמות ברשות הפלסטינית שהובטחו אך טרם בוצעו, ומלחמת חורמה במושחתים שברשות הפלסטינית".

 

כעבור כשעתיים שוחרר הגנרל. שיחרורו התאפשר לאחר שבכירי "וועדות ההתנגדות העממיות" ובראשן מנהיג החוטפים, מחמוד נשבאת, הגיעו להסכם עם גורמי הביטחון הפלסטינים ולפיו ג'באלי יושעה מתפקידו, ותוך 72 שעות תוקם ועדת חקירה בעניינו.

 

ניצל ממספר התנקשויות 

 

זו אינה הפעם הראשונה בה מותקף ג'באלי. ב-29 באפריל הופעל מטען חבלה ליד ביתו. איש לא נפגע אך למבנה נגרם נזק רב.

 

ברשות הפלסטינית העריכו אז כי מדובר בפרק נוסף בסכסוך האלים שבין ג'באלי לקבוצות חמושות ממנגנון הביטחון המסכל בעזה, בראשותו של מוחמד דחלאן. סכסוך זה הסלים לאחר שג'באלי האשים את דחלאן ואנשיו בשיתוף-פעולה עם ישראל.

 

בפברואר ניצל ג'באלי מניסיון התנקשות לאחר שפעילי יחידה מיוחדת בביטחון המסכל תקפו בניין בו שהה.  

 

ג'באלי מבוקש בידי מערכת הביטחון בישראל, אשר חושדת בו במעורבות בפיגועים, ובמיוחד בסיוע בהקמת בתי מלאכה בהם יוצרו פגזי מרגמה. 


פורסם לראשונה 16/07/2004 15:07

 

רועי נחמיאס סייע בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המלון בחאן יונס בו הוחזקו בני הערובה הצרפתים
צילום: רויטרס
צילום רויטרס
התפטר. אמין אל הינדי
צילום רויטרס
צילום: איי אף פי
הגנרל ראזי ג'באלי אחרי שיחרורו
צילום: איי אף פי
מומלצים