שתף קטע נבחר

מדריך: מסכי פלזמה, LCD ומקרנים

כמו כל דבר, גם את מסכי הטלוויזיה שלהם הישראלים אוהבים גדולים. פלזמה, LCD ומקרנים - מה ההבדלים בין המסכים, מה חשוב לדעת, ואיך לדאוג שלא יעבדו עליכם בחנות

נדמה שהמצב בישראל מעולם לא היה כל כך טוב. למעשה, הוא כל כך טוב, עד שישראלים רבים מכניסים הביתה מסכים גדולים במיוחד, שמאפשרים להם לראות את המצב לפרטי-פרטים ומקרוב.

 

השיפורים במסכי הפלזמה, ה-LCD ובמקרנים, בשילוב עם ירידת מחיריהם המואצת, מאפשרים היום כמעט לכל אחד לשים בסלון מסך עם נוכחות. בענף טוענים שהמסכים הללו הפכו לפריט עיצובי שנמצא במרכז הסלון, כך שהיום גם הנשים מגיעות לחנויות, בניגוד לעבר, אז היו המסכים הגדולים נחלתם הבלעדית של הגברים בבית.

 

לאחר היורו המאכזב ועם הגעתה של האולימפיאדה בחודש הבא, מצבם של ספורטאי הכורסא מעולם לא היה טוב יותר. לכבודם אספנו מידע לגבי המסכים הגדולים שמציע השוק הישראלי כיום, באמצעותם יוכלו לראות את אגלי הזיעה על מצחו של בקהאם או את ניצוצות הדלקת הלפיד האולימפי. בהכנת הכתבה סייעו ירון צפדיה, מנכ"ל רשת חנויות הוליווד לקולנוע ביתי וצוות מומחי החנות.

 

תמונה שווה מיליון מלים

 

בדרך לקניית מסך או מקרן נתקלים הרוכשים הפוטנציאליים בשאלות רבות הקשורות לנתונים של המסכים והמקרנים ולהשפעה של כל אחד מהם על איכות התמונה. הכלל הראשון שחשוב לזכור הוא כי תמונה שווה אלף מלים - ותמונת טלוויזיה שווה כנראה מיליון. נתונים טכניים לא יכולים להחליף צפייה במסך בתנאי תאורה דומים לאלה שיש לכם בבית. רק כך ניתן להתרשם בצורה אמיתית מאיכות התמונה ונוחות השימוש במסך.

 

חשוב לזכור מספר פרטים בסיסיים: המסכים והמקרנים מיועדים להקרנה מלבנית (16:9) בניגוד להקרנה מרובעת (4:3), כמו בטלוויזיות הרגילות של היום. על מנת להקרין את התמונה בצורה מלבנית "מותחים" אותה על גבי המסך. המסכים שונים משתמשים בשיטות מתיחה שונות, ולכן מומלץ לצפות בשידורי טלוויזיה רגילים על מנת להתרשם מהתמונה המתקבלת.

 

גם התקנה נכונה ושימוש בכבלים מאיכות גבוהה לחיבור המכשירים יכולים לתרום משמעותית לאיכות התמונה. לכן, כדאי להשקיע במתקין מקצועי ובכבלים איכותיים, על מנת לקבל איכות מקסימלית מהמסך החדש שרכשתם.

 

מסכי פלזמה

 

טלוויזיות פלזמה הן אחת מהאפשרויות הפופולריות ביותר למסכים שגודלם מעל 42 אינץ'. הן החליפו את טלוויזיות ההקרנה האחורית, שהיו פופולריות ביותר לפני מספר שנים. הפלזמה לא נחשבת לטכנולוגיה חדשה אלא לטכנולוגיה בשלב הסופי שלה, וההערכה היא שככל שמסכי ה-LCD יהפכו לזולים וגדולים יותר, היא תלך ותיעלם. עם זאת, מדובר בטווח של עשר שנים לפחות. מספר יצרנים מובילים בעולם, כמו LG ופנסוניק, אמורים לפתוח מפעלים חדשים שייצרו פלזמות במהלך השנה, מה שאמור להביא להמשך ירידת מחיריהן.

 

מסכי פלזמה נמכרים לרוב כמסכים בלבד, ללא רמקולים או טיונר לקליטת תחנות טלוויזיה. ברוב המקרים הטיונרים מיותרים, כיוון שממילא מחברים את המסך לממיר של חברת הכבלים או הלוויין. עם זאת, הם יכולים להיות שימושיים במקרים מסוימים. כדאי לשקול הוספת רמקולים צמודים, שמאפשרים להפוך את המסך למכשיר טלוויזיה לכל דבר, ולא דורשים את הפעלת מערכת הקולנוע הביתי כולה רק בשביל לצפות בחדשות.

 

למה כדאי לשים לב:

 

  • מסכים ישנים יותר סבלו ממחלות ילדות של רעש כתוצאה ממאווררים ששולבו בהם. רוב המסכים כיום שקטים לגמרי, ומיוצרים ללא מאווררים בכלל. אם במסך שמציעים לכם יש עדיין מאוורר, ייתכן ומדובר בדגם ישן למדי.

     
  • מחלת ילדות נוספת היא תופעת "צריבת המסך", כאשר תמונה נשארת עליו זמן רב. על מנת לצמצם את הבעיה פותחו למסכי הפלזמה שומרי מסך, שמונעים את הצריבה. כל יצרן מפעיל שיטה אחרת, וכדאי לבדוק כי בדגם שאתם רוכשים יש תכונה כזאת.

     
  • מסכי הפלזמה הם כבדים יחסית ודורשים מתקן קיר מיוחד, שהתקנתו צריכה להיעשות על ידי איש מקצוע. עלות המתקן וההתקנה יכולה להוסיף לכם למחיר כאלף שקל.

     
  • זווית הצפייה של מסכי הפלזמה נחשבת לקטנה יותר יחסית למסכי ה-LCD ומגיעה לכ-160 מעלות, לכן, כדאי לבדוק כי אתם מסוגלים לצפות בתמונה איכותית גם מהצד.

 

מסכי LCD

 

לאחר שהופיעו בעיקר בעולם מסכי המחשבים, בשנתיים האחרונות פרצו מסכי ה-LCD גם אל הסלון הביתי. ההערכות בשוק הן שמחיריהם של המסכים ימשיכו ויירדו ב-30% נוספים עד סוף 2004 בגלל פתיחת מפעלים חדשים לייצורם. בגלל עלותם הגבוהה של המפעלים, חברות מסוימות מייצרות את המסכים יחד - ומוכרות אותם בנפרד, כמו סמסונג וסוני או LG ופיליפס. שאר החברות מייצרות באופן עצמאי.

 

בניגוד למסכי פלזמה, מסכי LCD לא סובלים מבעיית ,הצריבה", כך שניתן להשאיר עליהם תמונה לאורך זמן מבלי לחשוש שתגרום נזק למסך. מבחינת זמינות ניתן למצוא בשוק בעיקר מסכי LCD רק עד גודל של 32 אינץ', מאחר שהמסכים הגדולים יותר עדיין לא כדאיים מבחינת עלות.

 

למה כדאי לשים לב:

 

  • מסכי ה-LCD מתפתחים בקצב מואץ, ואיכות התמונה בהם רק הולכת ומשתפרת. עם זאת, כדאי לשים לב לזמן התגובה שלהם (Response Time), שככל שהוא נמוך יותר מבטיח תמונה חלקה יותר.

     
  • בחלק מהחנויות ינסו למכור לכם מסכי מחשב שיוצגו כמסכי טלוויזיה. כדאי לוודא כי אכן מדובר במסך שיועד לצפייה בטלוויזיה: כמעט כל מסכי ה-LCD לטלוויזיה מגיעים עם רמקולים וטיונר פנימי.

     
  • גם כאן ינסו היצרנים השונים להציג בפניכם נתונים של ניגודיות ובהירות, שקשה מאוד לבדוק בלי מכשור ייעודי. שימו שני מסכים אחד ליד השני, ותנו לעיניים שלכם להחליט.

 

מקרנים

 

למרות שהם לא ממש מסך אלא מקרן, האפשרות לצפייה על אזור ענק באיכות מצוינת גרמה למקרנים להפוך לפריט בלתי נפרד ממערכות קולנוע ביתי רבות. בשנים האחרונות אפשר למצוא מגוון מקרנים שמיועדים לצפייה בסרטים ובטלוויזיה במחירים נמוכים במיוחד.

 

המקרנים בשוק הביתי עובדים בשתי שיטות נפוצות: DLP ו-LCD. אל תתנו לאותיות להפחיד אתכם, מדובר בשתי שיטות לעיבוד התמונה ולהקרנתה על הקיר. לכל שיטה כזאת יש יתרונות וחסרונות משלה.

הצבעים ב-LCD, למשל, נחשבים למלאכותיים" יותר, אך מקרני ה-DLP סובלים יותר מתופעת "הקשת בענן", שגורמת למספר צבעים להופיע על המסך כשיש תנועה מהירה. מקרנים חדשים משני הסוגים מצמצמים או משפרים את התופעות הללו.

 

היצרנים מתחרים ביניהם בנתונים שונים של עוצמת הארה, שקובעת למעשה את כמות האור שמייצר המקרן. ככל שהעוצמה גבוהה יותר - כך התמונה בהירה יותר וניתן לצפות בה גם כשאין חושך מוחלט. אם אתם מייעדים את המקרן לצפייה ביתית בסרטים בחושך, הנתון הזה פחות חשוב עבורכם. גם את רמת הניגודיות אי אפשר למדוד בעין, וכל יצרן מודד את הנתון הזה בצורה אחרת, לכן השיטה היחידה היא להסתכל על התמונה במגוון מצבים.

 

למה כדאי לשים לב:

 

  • המקרנים נבדלים זה מזה ברמת ההפרדה שהן מציעים. לצפייה ביתית ממוצעת מספיק מקרן שמספק הפרדה טבעית של 800x600. מרבית המקרנים מסוגלים להגיע גם לרמות הפרדה גבוהות יותר, אך אלו אינן טבעיות, ולכן יש להקפיד להשוות בין המקרנים לפי איכות התמונה ברמת ההפרדה הטבעית.
     
  • אביזר חיוני למקרן, שצרכנים רבים שוכחים, הוא המסך. מסכי המקרנים של היום הם לא אותן יריעות בד מכיתה ג', אלא מסכים שמצופים בחומרים מיוחדים שנועדו לשפר את איכות התמונה. מסך איכותי לא חשמלי בגובה 1.80 מ' יעלה כאלף שקל, ומבחינת שיפור איכות התמונה הוא השקעה משתלמת. למפונקים יש גם מסכים חשמליים, שעולים כמה מאות שקלים יותר.
     
  • פרט נוסף שיש לשים אליו לב הוא אורך חייה של מנורת המקרן. המנורה נחלשת לאחר זמן מסוים, וכל יצרן מפרסם את אורך חיי המנורה שהוא מספר. כיוון שעלותה של מנורה היא 2,000-1,500 שקל, כדאי לשים לב לנתון זה מראש.

 

טיפים לקנייה נכונה

 

תכננו מראש מה אתם הולכים לראות. מסכי LCD ופלזמה מתאימים לצפייה בטלוויזיה, מקרנים אידיאלים לצפייה בסרטים.

 

בקשו לראות את המסכים זה ליד זה - גם אם מדובר במסך LCD מול מסך פלזמה. ההשוואה הטובה ביותר היא של מסך ליד מסך באותם תנאי תאורה.

 

בידקו מה מראים לכם - אי אפשר להשוות בין סרט DVD לשידור טלוויזיה. ודאו כי מראים לכם את אותו מקור וידאו בשני המסכים. אם מדובר בשידורי כבלים, שימו לב ששני המכשירים מחוברים לאותו סוג ממיר.

 

שימו לב לתוספות כמו התקנה, מתקן לתלייה על הקיר, רמקולים, שלט, מסך ועוד. אל תחסכו בכבלים לחיבור המכשיר. חשבו את הסכום הכולל וכך תימנעו מהפתעות בתשלום.

 

קנו באתרי אינטרנט רק אם אתם מעוניינים לרכוש דגם ספציפי. קשה להתרשם ממסכי טלוויזיה דרך האתר. ודאו כי אכן מדובר במוצר מקורי של היבואן הרשמי, שנהנה מאחריות ושירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקרן נייד VP 6110 של HP
מסך LCD בגודל 42 אינץ' של LG
מסך פלזמה של גרץ. מסכי הפלזמה ייעלמו
מסך פלזמה של פיליפס. שימו לב לשומר המסך
מסך LCD של פיליפס. הקרנה מלבנית לסרטים
מומלצים