שתף קטע נבחר

סין: המקומות שאסור לוותר

בכתבה המסכמת חוצה יצחק בן-נר את סין, מצפון לדרום, ומסמן אתרים שראויים לתואר פלאי העולם

צפון סין מרכז סין דרום סין 

סין, המדינה השלישית בגודלה בעולם (על פי אנציקלופדיית אוקספורד), נפתחה לתייר המערבי, טיפין-טיפין, רק אחרי הביקור ההיסטורי של נשיא ארצות הברית ניקסון, ב-1972. רבים מאתריה הפכו למוקד משיכה לתיירים והם הומי אדם, בעיקר בסופי שבוע ובימי חג מקומיים. בכל המקומות האלה ממתינים לבאים מאות דוכני מכירה של מזכרות קיטש וזיופי עתיקות, כובעים, ביגוד מסורתי, משקאות קלים וכו'. אך עוד לפני שהגעת אל הדוכנים, מסתערים עליך עשרות רבות של רוכלים, מילדי גן ועד לישישות שמקומן בבתי-אמהות, והם לא יניחו לכם עד שתחזרו שוב ושוב, ובצעקה, על מילות הקסם "פּוּ יאוּ" (לא רוצה!).
ואלה האתרים, מצפון לדרום, שאסור לוותר עליהם ולו מהסיבה שהם ראויים בהחלט להיחשב כפלאי עולם.

צפון סין

בייג'ינג: כיכר טיינאנמן, העיר האסורה, מקדש השמש

העיר גדולה והמאובקת של האזור, מערבת רחובות עתיקים שנשתמרו בחלקם, שכונות עוני ובנייה מודרנית ומסיבית של מגדלי מגורים, משרדים, מלונות ועסקים. הארכיטקטורה החדשה מאוד יפה ומקורית, לעתים, ומשלבת גגות פאגודיים מסורתיים עם בניינים המעוצבים בתפיסות פוסט-מודרניות. לבד מאלה, יש בעיר לפחות שלושה אתרים שאסור להחמיצם:

1. כיכר טיינאנמן, שכבר נזכרה בסדרה זו, והיא ליבה של בייג'ינג ושל סין כולה, במרכז העיר, ליד שעריה של בייג'ינג העתיקה ומול בית אסיפת העם, הכנסת הסינית, המאוזוליאום והמוזיאון הלאומי.

2. העיר האסורה: מתחם ענק ומרהיב של היכלות, פגודות, בתי מגורים ורחובות: העיר הקיסרית שנבנתה בימי שושלת מינג, במאה ה-15, והיתה אסורה עד סוף המאה ה-19 – ומכאן שמה – לכניסת בני העם. החומה שנבנתה סביבה נהרסה והיא בהחלט שווה סיור בן כמה שעות. סרטו של ברטולוצ'י, "הקיסר האחרון", צולם ברובו כאן. העיר האסורה נראית במלוא יופיה מנקודת תצפית באתר סמוך, שקרוי "גבעת הפחם". ביקור במתחם הגדול מאפיין ביקור בכל אתר היסטורי סיני, בשינויים מעטים: כניסה דרך שערים פאגודיים, פסלי אריות משני העברים, כשהזכר דורך בכפו על כדור הארץ והלביאה משעשעת בכפה גור קטן. כל שער מוביל לחצר מטופחת ולהיכל או מקדש יפהפה, שביציאה ממנו עוברים גן נוסף אל השער הפאגודי הבא, עם צמד האריות השומרים, שער הנפתח לחצר ולהיכל או לארמון וחוזר חלילה. מתחם בתוך מתחם בתוך מתחם. הארמון הקיסרי וכמה מההיכלות הפכו למוזיאונים המציגים את כלי הכסף והזהב ואת תכשיטי הפנינים, הברקת והירקן של המשפחות הקיסריות. אתר מתויר ביותר.

3. מקדש השמש: נבנה בימי שושלת מינג, השושלת האחרונה. פאגודות מעוצבות ומזבח שהסינים נדחקים לעלות ולדרוך עליו, לשם המזל. פעמיים בשנה עולים לכאן איכרים, מעלים מנחה לאלים, פירות, ירקות, אורז ודוחן ומתפללים ליבולים טובים. האתר מוקף גנים יפהפיים, ועל העצים ה"עתיקים" הודבקו שלטים קטנים המציינים את שנותיהם. לא לוותר על חוויית הצפייה בהתעמלות הבוקר ההמונית, בגנים אלה (ר' הרחבה בתחילת הסדרה).

ליד בייג'ינג: החומה הסינית, קבר מינג ושדרת הנשמות

1. החומה: נמצאת במרחק של כמה עשרות ק"מ מבייג'ינג. נחש אבן מתפתל, כ-2,400 ק"מ אורכו, שנבנה על ידי הקיסר צ'ין שה הואנג, במאה השלישית לספירה, כדי להגן על הממלכה מפולשים מהצפון. גובהה בין חמישה לעשרה מ', רוחבה בין חמישה לשמונה מ' (שימשה גם כדרך למרכבות ולשליחים) ויש בה תחנות שמירה ותצפית רבות. האתר כמובן מתויר מאוד, וכשאנו ביקרנו בו פשוט לא ניתן היה להתקדם בשל צפיפות המבקרים, רובם סינים בשבוע העצמאות שלהם. לכן כדאי להרחיק ולנסוע כדי להגיע לחלק החומה המתויר פחות.

2. קבר מינג ושדרת הנשמות: הקבר הראשון שנפתח מקברי שושלת מינג, עם תצוגה של שכיות החמדה שהוצאו ממנו. השדרה המרשימה שליד האתר מציבה, לאורך כק"מ אחד, בצל עצי שיטה בוכייה, פסלי אבן גדולים ומרשימים של אבירים, קצינים, חיות ומפלצות מיתולוגיות, בכפולות, זה מול זה.

חזור למעלה
מרכז סין

שיאן: חיילי הטרה-קוטה, חומת העיר העתיקה

שיאן היא אחת מהבירות העתיקות של סין, באלף הראשון לספירה. החומה של העיר העתיקה של שיאן נשארה כמעט בשלמותה ובמלוא יופיה וסיור עליה מרשים מאוד. רחובות העיר, כרחובות מנהטן, הם ישרים, שתי וערב. הדרך לשיאן נראית בתקופת הסתיו כמו מסע בערפל סמיך. הערפל הוא ערפיח, והסיבה: אלפי חקלאים מעלים באש ערימות של קני תירס יבשים, לאחר הקציר והורדת הקלחים. אדמת החמרה יבשה בסתיו והרוחות החזקות מערבלות אבק בעשן.

אתר חיילי הטרה-קוטה הוא אחד מפלאי העולם העתיק ונמצא במרחק כשעה נסיעה משיאן. ב-1974 גילו אותו איכרים מקומיים שכרו באר. ב-1979 נפתח האתר: כששת אלפים דמויות מפוסלות לפרטי פרטיהן, מחומר שרוף, מפקדים וחיילים על נשקם ושריוניהם וסוסי מלחמה, כולם בגודל טבעי, כולם ניצבים במערך התקפי. כולם נוצרו במאה השנייה לפני הספירה, בתקופתו של הקיסר הראשון של שושלת צ'ין. האתר נמצא בהאנגר ענק, שבו עדיין נערכות עבודות שיקום של הפסלים, שנקברו במפולת בוץ, בעת התקפה של אויבי הממלכה. החשיפה לאור הרסה את הצבעים שבהם נצבעו חיילי הטרה-קוטה (אדמה שרופה), אך גם כך המראה מרהיב ומדהים. שלטים אוסרים על המבקר לצלם בתוך האתר, אך כולם, כולל המבקרים הסיניים מצלמים כמטורפים. בבניין סמוך מוקרן סרט מרתק על מסכים במעגל של 360 מעלות, המקיפים את הצופה, שמתאר ומסביר, בשחזור עשיר ומפואר (תלבושות, תפאורות, מאות ניצבים), את יצירת הפסלים, התקופה, השלטון והמלחמה שהביאה לקבורת האתר – עד לשחזור הגילוי.

צ'אנגדו: תחנת גידול של דובוני פנדה

יש כמה תחנות גדיול של דובוני פנדה ברחבי סין. אנחנו ביקרנו בתחנה שליד צ'אנגדו, מרחק של פחות משעת נסיעה מהעיר. ביער גשם ירוק ויפהפה, עם נחלים מפכים והרבה חורשות חיזרן (במבוק), שאחד ממיניו הוא המאכל היחיד של הפנדות, שוכנים להם כ-20 דובונים, מגורים שרק נולדו ועד למבוגרים. נמצאים שם שני מיני הפנדה: הפנדה הגדולה, המוכרת יותר, בשחור-לבן, זו שמוענקת כשי למנהיגים-אורחים מהמערב ונראית כמו דובון-צעצוע גדול, עם פנים מתוקות וגוף שמנמן ופרווה סמיכה, בקיצור יצור-חמד שכל אשה רוצה לחבוק, וגם הפנדה הקטנה, הפחות מוכרת, המזכירה סנאי גדול ואדמדם. הפנדות, אחד מסמליה של סין, הן יצורים עצלים ביותר, ישנות כ-10-15 שעות ביממה, עוד כמה שעות הן מבלות באכילת הבמבוק האהוב עליהן, עבודה מעייפת ביותר, ובמעט הזמן שנותר, הן משתעשעות ברביצה ללא נוע בבריכות מים. הן סובלות מחום ואוהבות מזג אוויר צונן וגשום, כי מקורן מפסגות ההרים, ובשל אופיין הרך והלא-לוחמני הן הושמדו, ברובן, במשך השנים, במלתעות חיות טרף ובכדורים וחצים של ציידים. הנותרות נאספו והורדו מן ההרים והן נשמרות בתחנות, כמו זו שבה ביקרנו. כל אוכלוסיית הפנדות בעולם מונה כיום כ-800 דובונים.

ביקרנו במקום ביום גשם והפנדות קיבלו את פנינו, מתערסלות בין ענפי עץ גבוה ועושות שם – מחזה נדיר ביותר – אהבה פנדאית בלי בושה, בצווחות ובאנקות אנושיות כמעט, לעיניהם ולעיני מצלמותיהם של כמה תריסרי מבקרים מופתעים. בתחנה גם מוזיאון לתולדות הפנדה וחנות מכירות עם דובוני פנדה פרוותיים-סינתטיים למזכרת.

אמישאן: ההר הקדוש

עלייה להר הקדוש אמישאן, אחד מארבעה הרים המקודשים על ידי הבודהיסטים בסין (שהם רבים פי כמה מהבודהיסטים של הודו, מולדת בודהא והאמונה הבודהיסטית). מומלץ לעלות ברכבל משוכלל (שגם אליו צריך לטפס ברגל, בהר היפה, המיוער בעצי אשוח ובקני חיזרן ומשובץ במנזרים, שכל אחד הוא מתחם בפני עצמו. תחנת היעד של הרכבל מגיעה לפסגה ולמנזר הגדול והמרכזי, שבו כמה היכלות, בריכות, בתי תפילה, פאגודות, פסלי בודהא, אינסוף דוכני מכירה לתיירים – והרבה מאמינים, נזירים ומתנדבים העוסקים בעבודת הקודש שלהם: לימוד, תפילה, שמירת המקום ואכילת אורז וטופו ברוטב חריף.

החוויה הגדולה יותר, לטעמי – כמה כוח יש לעוד מקדשים ועוד פסלי בודהא? – היתה הירידה ברגל מההר. אתם יורדים ירידה מתונה באלפי מדרגות הבנויות בגב ההר, במשך כשעתיים, ביער מרהיב ורוגע, עם מעיינות צלולים, גשרים ומפלים קטנים. דוכני המכירות – מזכרות, בקבוקי מים, פירות (לא טעימים) ותשמישי תפילה – ניצבים בכל מערה-יער והרוכלים מנדנדים לכל צועד מיוזע המפציע מן הסבך הירוק. לשירות אלה שמתקשים בירידה הממושכת, כמו בכל אתר תיירי-הררי בסין, עומדים נושאי ריקשות שמוכנים, תמורת פרוטות, לשאת אותם במהירות, כל הדרך.

לשאן: בודהא ענק

העיר ניצבת על נהר מין ג'יאנג הרחב, עם מפרץ יפהפה. המלון שבו שהינו, הגדול בעיר, JIAZHOU, למרות היותו בן ארבעה כוכבים, היה בינוני. בארוחת הבוקר היו רק מקלות-אכילה, לא מזלגות, לא היה לחם והמזון המעט היה ירוד בטיבו.

פסל בודהא הוא עוד אחד מפלאי העולם העתיק. הוא חצוב בהר, בסמוך ללשאן, בסלע אדמדם, גובהו כ-70 מ' והוא עטור עצים ושיחים ומטפסים ירוקים. הוא יושב לו שם, עגלגל ומסתורי וצופה אל המפרץ של לשאן. שיט במפרץ מהמעגן הסמוך מגלה אותו בכל הדרו, עם אנשים-נמלים המטפסים או יורדים במדרגות למרגלותיו או למצפים הקרובים אליו ומאפשרים לצפות בו בתקריב, מפדחתו ועד לכפות רגליו. הפסל נחצב בהר במשך 90 שנה, מ-613 ועד 703 לספירה, וארבעה קיסרים התחלפו במהלך יצירתו.

חזור למעלה
דרום סין

דאזו: מערות הפסלים

יש כ-50 (!) מערות פסלים בהרים עם כ-50 אלף דמויות מפוסלות ליד העיר דאזו (DAZU GROTTOES), אך רק שתיים פתוחות לביקורי קהל. האתר המרכזי, שבו ביקרנו, נמצא במתחם ההררי המיוער ביישאן. שם, בשנת שלטונו הראשונה של הקיסר יונגהאי משושלת טאנג, ב-650 לספירה, נחצבו בנקרות הסלע אלפי דמויות שונות: מלכים, כוהנים, סתם אנשים, ילדים, שדים, דרקונים (אלא מה?) וחיות שונות, כולם ממחישים את תורת המוסר הבודהיסטית, עם הַשְאלוֹת מהפילוסופיה הקונפוציאנית, ומתארות מצבים קיומיים: לידה, חינך, הורות, חינוך, חטאים, כיבוד אב ואם, מוות, גן-עדן והגיהינום. פה ושם עדיין נשתמרו הצבעים המקוריים שבהם נצבעו הפסלים. התצוגה המרשימה מאוד נמשכת מאות מ' והצילום אסור בהחלט – ומי שחושב שאפשר להערים על הפקחים המקומיים, כמו באתר חיילי הטרה-קוטה (ר' לעיל), עלול לאבד את מצלמתו או את הפילם/וידאו שבתוכה, כעונש. הרוכלים, כמו ארבה, עטים עליכם להציע חוברות וספרונים מצולמים של האתר, כתחליף – ואפשר להוריד במיקוח נכון עד כ-70 אחוז מהעלות.

האתר השני, שגם בו ביקרנו, מרשים פחות, ומומלץ לבקר בו לפני הביקור באתר המרכזי.

יאנגשו שבחבל גווילין: שיט בגן-עדן

העיר גווילין חסרת ייחוד (חוץ מהגן המרכזי שלה), אך החבל כולו מדהים ומכשף ביופיו: עמקים המוקפים ברכסי הרים רבים, לא גבוהים, אך תלולים, כמו... הדימוי הקרוב ביותר שעולה בדעתי הוא שורות של תלוליות-מגדלים שבונים הטרמיטים באפריקה. אל תעצמו עין, במסע מגווילין דרומה, בעמקים המוקפים בהרים הללו ולנוכח טראסות-עפר יפהפיות, מדרגות-גידול של תבואה מקומית ושדות תה, קני סוכר, שעועית, תירס, סויה, לוטוס ואורז (באוקטובר שדות האורז הם בגוני צהוב-ירקרק מופלאים).

המראה מרהיב עוד יותר בשיט-בוקר באגם הגדול לי שליד העיר יאנגשו שבחבל גווילין, מחוז לונג שאנג, בנופים ציוריים מכשפים, שלא מן הפלאנטה הזאת: ההרים הירוקים המוזרים, שפסגותיהם לוטות בערפל, יערות חיזרן יפהפיים, להקות ברווזים משייטות בנחת (אלה הם ברווזי משק וכל להקה חוזרת עם ערב ללול שלה. הציד אסור כאן), דייגים מטילים חכה, חופים שלווים עם חלוקי נחל, תאו רוחץ במים עד לצווארו, כמו פרות הנהר של מארקס ב"אהבה בימי כולירה". מישהו מהלך בחוף עם מטרייה, בגשם הדק. אם יש גן-עדן, חלק ממנו בטח נראה כך.

בעיר יאנגשו הסמוכה מציג מלון "פראדייס" המקומי בגאווה תמונות של מנהיגי סין דאנג וזאנג, וראשי העולם, קלינטון והילרי, קרטר, בוש, נשיאי גרמניה ואוסטריה ואחרים, שלא פסחו על השיט במחוז עדן זה. בבתי הקפה שברחוב הראשי בעיירה מבטיחים לכם מאכלים ומשקאות מערביים. כדאי שלא תתפתו: הקפה, ההמבורגר ועוגת התפוחים, בווריאציה הסינית שלהם, לא עומדים ברמת המינימום הנדרשת. מצד שני, בעוד חצי שנה הם בהחלט עשויים להשתפר, כי הסינים מתקדמים במהירות-טיל אל המאה ה-21.

לי ג'יאנג: מקדש טיבטי, עוד עיר אסורה וחגיגות

העיר לי ג'יאנג, בחבל יונאן, נמצאת בגובה 2,600 מ' מעל פני הים, לא הרחק מהגבול עם טיבט, ורוב תושביה הם בני המיעוט הנאשי (אחד מ-25 שבטי מיעוטים באזור). ברקע אפשר לראות פסגה מושלגת בגובה 5,000 מ', שהיא שלוחה של ההימלאיה. ביקור בכפר נאשי בסביבת העיר עשוי להיות מעניין, ככל שהמקום פחות מתויר עם פחות רוכלים ודוכני מזכרות. בכפר באישה מוצגים ציורי קיר צבעוניים (פרסקו) מהמאה ה-14, שעוסקים בהיסטוריה ובאמונה הבודהיסטית-טיבטית. בעיר לי ג'יאנג עצמה מומלץ לסייר בעיר העתיקה, שבמרכזה "גני דו-גאן", מתחם גדול ויפה של ארמונות, חצרות, וגנים, המזכיר מאד את "העיר האסורה" בבייג'ינג (ר' לעיל). ההעתק הזה הוא פרויקט פרטי של שליט האזור במאה ה-14, מוּ, שניסה לחקות באורח חייו ובהנאותיו את שליטי סין, אך הסתיר מהם את מעשיו, שמא יקבעו שהוא חייב לשלם מסים גבוהים יותר לקיסר, בשל עושרו. מו, שהיה ממוצא נאשי, גם שיתף פעולה עם הכובשים המונגוליים, ובחסדם נשארו הוא וצאצאיו שליטי המקום במשך 470 שנה.

בערבים, בשל התאורה הדלה (חיסכון באנרגיה), לי ג'יאנג הססגונית אינה עיר הומה פעילות, אף כי דוכני מזכרות ומזון ובתי תה פתוחים בה עד שעות מאוחרות. אם יתמזל מזלכם, תיקלעו לאחת הכיכרות ולערב ריקודים המוניים של בני הנאשי, לצלילים הבוקעים ממערכת רמקולים.

המקדש הבודהיסטי-טיבטי וונפנג שוכן בגובה 3,000 מ', במרחק של כ-15 ק"מ מהעיר לי ג'יאנג; מקדש ומבנים בסגנון סיני (שערי פגודה), עם השפעה טיבטית בתוך יער גדול ויפה. המתחם נפתח למבקרים רק לפני כארבעה חודשים ומקבל את אורחיו בסרטי-ברכה לבנים התלויים על ענפי העצים, בעשן קטורת ובהלמות תוף עור גדול. פסלים, ציורים צבעוניים וספרי קודש צרים, עבים וארוכים מאוד, כתובים ביד, במכחול ובציפורן. את תמונת הדאלאי לאמה, המנהיג הרוחני-פוליטי הגולה של טיבט לא תמצאו כאן, והנזיר הצעיר והחייכן, שמשמש כמדריך במקום ומדבר אנגלית טובה, נמנע מלענות לשאלות הקשורות בנושא. הצילום במקדש אסור.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדעון שפיגל
העיר האסורה בבייג`ינג. מתחם ענק ומרהיב של היכלות
צילום: גדעון שפיגל
מקדש טיבטי. את תמונת הדאלאי לאמה לא תמצאו כאן
צילום: גדעון שפיגל
גידול דובי פנדה בצ`אנגדו. אהב פנדאית בלי בושה
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
ההר הקדוש באמישאן. החוויה הגדולה היא הירידה מההר
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
שיט בנהר בגווילין. חבל מדהים ומכשף ביופיו
צילום: גדעון שפיגל
צילום: גדעון שפיגל
פסל בודהא ענק בלשאן. עוד אחד מפלאי העולם העתיק
צילום: גדעון שפיגל
מומלצים