שתף קטע נבחר

איראן: ערכנו ניסוי בטיל ה"שיהאב 3"

כשבועיים לאחר שהניסוי בטיל החץ נערך בהצלחה, מגיעה התשובה האיראנית: היום דווח כי התקיים ניסוי שטח של הגרסה החדשה של ה"שיהאב 3". טרם נמסר האם הניסוי הצליח. בעוד שבועיים: ניסוי נוסף ל"חץ" בארה"ב. חתאמי: אנו מוכנים לשלם את המחיר על המשך פיתוח תוכנית הגרעין. מומחי ביטחון ישראלים: איראן לא צריכה את הטיל כדי לפגוע בישראל

התגובה לחץ? אחר הצהריים (יום ד') דווח בטלוויזיה האיראנית כי משרד ההגנה של איראן ערך ניסוי שטח של הגירסה החדשה של הטיל "שיהאב 3". טרם נמסר אם הניסוי הצליח.

 

שר ההגנה של איראן, עלי שמחאני, אמר מוקדם יותר החודש שאיראן פועלת לשפר את הטווח ואת רמת הדיוק של הטיל. 

 

בעבר אמר שמחאני כי "איראן תשתמש בכל האמצעים שברשותה נגד ישראל, וטיל השיהאב-3 הוא אחד מהאמצעים הללו. ישראל נחשבת בעולם כמבצר, אולם המבצר הזה עשוי מזכוכית שבירה".

 

מומחי ביטחון ישראלים אמרו כי הטיל עלול לשמש את איראן נגד ישראל או נגד בסיסים אמריקניים במפרץ. לפי דיווחים שונים, הטיל הוא בעל טווח של 1,300 ק"מ ויכול לפגוע בכל נקודה בישראל.


לטענת המומחים, "האיראנים רוצים להראות שיש להם משקל נגד לטיל "החץ", שמסוגל ליירט טילים מן האוויר, ולפתח זרוע אסטרטגית שתוכל לפגוע בישראל בכל עת. הם לא צריכים את הטיל כדי לפגוע בישראל, הזרוע הארוכה שלהם זה לבנון וסוריה, שמשם ניתן לירות רקטות, שפגיעתן גדולה. העובדה היא שיש להם יכולת לפגוע בישראל, בין אם מטווחים קרובים או רחוקים יותר".


המומחים הסבירו כי לאיראנים יש שתי זרועות, זרוע הטרור לטווח הקרוב והטילים ותוכנית הגרעין לטווח הרחוק. "ברגע שאינם מצליחים לפגוע באמצעות טילים הם פונים לתחום הטרור, ואז קשה לשים עליהם את האצבע המאשימה". 

 

חתאמי: מוכנים לשלם את מחיר הגרעין

 

בתוך כך אמר היום נשיא איראן, מוחמד חתאמי, כי ארצו מוכנה לשלם את המחיר על קידום תוכנית הגרעין שלה. לדבריו, "איומים מצד מדינות המערב להעלות את סוגיית הפיתוח הגרעיני באיראן בפני מועצת הביטחון של האו"ם לא ימנעו מארצי להמשיך ולעסוק בפיתוח טכנולוגיות גרעיניות לשימוש אזרחי".

 

הוא הוסיף, "איננו רוצים שהעניין שלנו יובא בפני מועצת הביטחון. אנו רוצים ליישב את המחלוקת תוך הסבר מפורט ומשא ומתן. אבל אם מישהו ירצה למנוע מאיתנו את הזכות לפיתוח גרעיני אזרחי, אנו מוכנים לשלם את המחיר", אמר חאתמי.

 

הוא הוסיף שאם יובא הנושא בפני האו"ם, תפעל איראן לשכנע את חברות מועצת הביטחון להטיל וטו על כל החלטת גינוי שתפגע באיראן.

 

הדברים נאמרו נוכח התבטאויות של גורמים אמריקנים בימים האחרונים לפיהן מתחזקת הנטייה הבינלאומית להקשחת היחס הדיפלומטי כלפי איראן, תוך כוונה לדווח על ההפרות שלה למועצת הביטחון כדי שזו תטיל עליה סנקציות.

 

"ארה"ב לא תוכל לשכנע"

 

בתחילת השבוע, בראיון שהעניקה היועצת לביטחון לאומי של ארה"ב קונדוליזה רייס, היא אמרה: "העולם לא יוכל לאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני, ארה"ב לא תוכל לאפשר זאת". היא אמרה גם שהיא צופה שבימים הקרובים יתקבל גינוי בינלאומי חריף לפעילות הגרעין האיראנית.

 

דיפלומטים בטהרן אמרו שוושינגטון לוחצת על הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לאמץ נוסח חריף נגד איראן בכינוס מועצת הנגידים בוינה בספטמבר הקרוב. עוד הם אמרו שוושינגטון רוצה לכלול בגינוי מנגנון שיאפשר לה לפנות למועצת הביטחון של האו"ם בנושא. אבל, אמרו בטהרן, ארה"ב לא תוכל לשכנע את 35 חברות המועצה כי אין לה הוכחות על הפרות איראניות גדולות וחריגות.

 

איראן הכעיסה לאחרונה את בריטניה, גרמניה וצרפת, שקיוו למצוא פיתרון דיפלומטי לסוגייה הגרעינית האיראנית, כשהודיעה שהיא מפעילה מחדש פרוייקטים גרעיניים שהשעתה ומסרבת לחדול מפעילות העשרת אורניום.

 

וושינגטון אומרת שתוכנית הגרעין האיראנית ופעילות העשרת האורניום שלה מיועדת לייצור ראשי נפץ גרעיניים. טהרן דוחה טענות אלו בתוקף ואומרת שהיא מעשירה אורניום ברמה נמוכה לשימוש בכורים גרעיניים לייצור חשמל.

 

דו"ח מודיעין שנחשף השבוע קבע שנכשלו המאמצים הדיפלומטיים של וושינגטון ובנות בריתה להאט את פרויקט הנשק הגרעיני של איראן (וצפון קוריאה). גורמי מודיעין אמרו לעיתון "ניו-יורק טיימס" כי לא רק שלא חלה האטה בקצב הפיתוח, אלא שאיראן (וצפון קוריאה) אף הצליחה להתקדם באופן ניכר במהלך השנה החולפת.

 

ניסוי נוסף ל"חץ" בארה"ב

 

לפני כשבועיים ביצעה מערכת הביטחון ניסוי בטיל ה"חץ". היום דווח כי בעקבות ההצלחה ישראל וארה"ב ינסו בעוד מספר שבועות לשוב וליירט טיל סקאד באמצעות טיל ה"חץ".  

 

הפעם ינסו הצוותים ליירט טיל קרקע-קרקע מסוג סקאד D. מדובר בטיל הסקאד המתקדם והמתוחכם ביותר המצוי בידי הסורים. 

 

הניסיון ליירט סקאד D מורכב יותר, כיוון שראש הקרב שלו נפרד מהטיל עוד במעופו ומשמש כפיתיון ה"מבלבל" את הטיל המיירט. תהיה זו הפעם הראשונה בה תיבחן בניסוי חי יכולתו של טיל החץ להבדיל בין המטרה האמיתית לבין הפיתיון.

 

"דיפנס ניוז" מצטט מקורות אנונימים שהביעו חשש כי הניסוי הזה "מחמיר מדי" עם מערכות החץ. לדבריהם, הפעם תעמודנה למבחן מערכות מכ"ם וחיישנים האמורות להיכנס למבצעיות מלאה רק בעוד שנה.

  

"זהו הימור עצום מבחינתנו", אמר גורם ישראלי. "אם נצליח - זו תהיה הפעם הראשונה של יירוט מסוג זה. אם ניכשל - נסבול מסטיגמה של כשלון שהיינו יכולים להימנע לו היינו מוכנים".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיל השיהאב (ארכיון)
טיל השיהאב (ארכיון)
צילום: רויטרס
נשיא איראן, חתאמי
נשיא איראן, חתאמי
צילום: איי פי
תגובה לטיל החץ?
תגובה לטיל החץ?
מומלצים