שתף קטע נבחר

פרוטקציה בחברת החשמל: 18 עובדים ממשפחה אחת

כשציון לוגסי מגיע לעבודה בחברת החשמל, הוא פוגש את כל המשפחה -אשתו, בתו, אחיו, אחותו, גיסו וגם האחיינים שלו; מבקר המדינה תוקף את התופעה, רשם החברות זועם, אבל לוגסי לא מבין מה הבעיה: "לא כולם כאן בגללי"

כשציון לוגסי, יו"ר ועד עובדי חברת החשמל במחוז דרום, מגיע לעבודה, הוא פוגש את אחיו, משה, סגן מנהל מחלקה. אחותו היא מחלקת הקפה, וכשהוא מתקשר לחפש את אחד המנהלים, בתו עונה לו. כשהוא יוצא לשטח, הוא פוגש גם את אשתו, את גיסו, את האחיינים ואת האחייניות שלו. כולם, בלי יוצא מהכלל, מקבלים את תלושי המשכורת שלהם מחברת החשמל.

 

הוועד הדרומי של עובדי חברת החשמל הוא הגדול ביותר וחולש על כ-9,000 עובדים. לוגסי, העומד בראשו, מרכז בידיו את ועדת המכרזים של הוועד ועוסק גם בקידומם של עובדי המחוז הדרומי, כמקובל בחברת החשמל. בדיקת "ידיעות אחרונות" העלתה כי לא פחות מ-17 קרובי משפחה של לוגסי מועסקים בחברת החשמל. רובם בעלי קביעות, נהנים מהמשכורות המקובלות בחברת החשמל ומהטבות שונות, כמו חשמל חינם. אחדים מהם גם מקבלים כלי רכב צמודים של החברה, נופשים, בונוסים ועוד.

 

"בחברת החשמל לא צריך כישורים כדי להתקדם", אמרו אתמול עובדים בחברה, "אלא קשרים נכונים. יכול להיות שכל קרובי משפחתו של לוגסי הם אנשים אחראים וראויים, אבל מספר כזה הוא פשוט לא הגיוני. דו"ח מבקר המדינה תקף את חברת החשמל על אבא שהכניס את הבן שלו לעבודה, על שני אחים שעבדו יחד. כאן אנחנו מדברים על 17 איש – אחים, אחיות, דודים, דודות. אפילו בעסק משפחתי דבר כזה לא קיים".

 

דו"ח מבקר המדינה אכן תקף בחריפות את חברת החשמל וקבע כי היא מתנהלת כאחוזה משפחתית של עובדיה הבכירים. מבקר המדינה אף תהה אם חברת החשמל "מאזנת מתחים" עם ועד העובדים החזק באמצעות חלוקת צ'ופרים – כמו קבלתם לעבודה של קרובי משפחה, המתאימים לתפקידיהם פחות ממועמדים אחרים שנדחים, ואם יש לכל זה קשר לעובדה שחברת החשמל כמעט שאינה מפרסמת ברבים הודעות על משרות פנויות.

 

בהמשך למסקנות הדו"ח הודיע מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות, אייל גבאי,

כי יפרסם תקנות חדשות ומחמירות בנוגע להעסקת קרובי משפחה בחברות ממשלתיות. התקנות קובעות, בין השאר, כי יהיה מותר להעסיק קרובי משפחה רק אם ייבחרו במכרז מסודר, שוויוני ותחרותי, שעליו פורסמה הודעה בעיתונות, וכי בעת הגשת מועמדותם יצרפו גם תצהיר על מידת קרבתם לעובדים במקום שאליו הם חפצים להתקבל.

 

חברת החשמל לא כל-כך אוהבת את התקנות האלה ודורשת שיורשה לה להמשיך להעסיק עובדים לפי שיקוליה ה"מקצועיים". במכתב ששיגרה לרשות החברות טוענת החברה כי אין סיבה לדרוש מקרובי משפחה לזהות את עצמם, כמו שאין סיבה לדרוש מהם את נטיותיהם המיניות. כמו כן טוענת החברה כי אם תיאלץ, חלילה, לפרסם מכרז בעיתונים, יציפו אותה אלפי מבקשי עבודה – והיא לא תוכל לעמוד בנטל. "בחברת החשמל", נכתב, "קיימת מסורת ארוכת שנים של בנים הממשיכים במקצוע הוריהם. ברור כי יש לעודד תופעה זו".

 

המקרה של ציון לוגסי, אם כן, הוא דוגמה ומופת להשתרשותה של אותה מסורת רבת שנים בחברת החשמל. איש שהתחיל את דרכו כמסגר פשוט, הוא היום אחד האנשים החזקים ביותר בוועד. את תוארו, יו"ר הוועד הדרומי, ירש לוגסי מהיו"ר המנוח, יורם אוברקוביץ', ועם המעמד הוא קיבל גם מהנהלת החברה תפקיד של מנהל מחלקה ביצועי בפועל – על כל התנאים וההטבות המשתמעים מכך.

 

אני גאה במשפחה שלי

 

כאמור, 17 מבני משפחתו עובדים גם הם בחברה. כמה מהם התקדמו במהירות עד לרמת מנהלים זוטרים. חלקם בכירים ממש. אחרים הם פקידים, מחלקי קפה ותה ובודקים חשמליים. בין היתר מועסקת בת דודתו בתפקיד הנחשק של מזכירת מחלקת המכרזים, ובת אחותו מועסקת אצל מנהל כוח האדם.

 

"אני גאה במשפחה שלי", אומר לוגסי בתגובה, "אבל לא כולם נכנסו לחברת החשמל בזכותי.

במשך 30 שנה קלטו כאן 1,000 עובדים. ביניהם, במקרה, גם קרובי משפחתי. לא אני קלטתי את בני משפחתי ולא הייתי איתם בראיון, מה עוד שאני רק 10 חודשים בתפקידי הנוכחי. אני עובד כאן הרבה שנים, ואם אחרי כל-כך הרבה זמן זה כל מה שמדביקים לי, אז תודה לאל, אני שמח בחלקי".

 

ברשות החברות לא מתרשמים מהסבריו של לוגסי. "זהו שיא החוצפה", אמרו שם אמש. "חברת החשמל היא לא עסק משפחתי".

 

מנהל אגף משאבי אנוש בחברת החשמל, אבי ענתבי, מסר בתגובה כי "מייד לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה התחייבה החברה לנקוט פעולות לטיפול בנושא. ואכן הוצאתי הוראת שעה, ובה כללים מפורטים לדרך קליטת עובדים חדשים, עם דגש מיוחד על מתן שוויון הזדמנויות ושקיפות מלאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ציון לוגסי, יו"ר הוועד במחוז הדרום
צילום: שאול גולן
חברת החשמל. הכל נשאר במשפחה
מומלצים