שתף קטע נבחר

קרית גת: מובטלים במצוקה מוכרים כליות בחו"ל

תופעה: המצב הכלכלי בקרית גת מביא אנשים למכור את כליותיהם תמורת סכומים הנעים בין 15-20 אלף דולר. בדרך כלל פונים המתווכים לתושבים המצויים בקשיים כלכליים. "כסף מעוור עיני חכמים, במיוחד כשהם נמצאים במצוקה כלכלית", אומר צעיר תושב העיר שמכר את כליתו. במשרד הבריאות מודים שאין מה לעשות כל עוד הניתוחים מתבצעים בחו"ל

בקרית גת מוכת האבטלה מסתובב בחודשים האחרונים מתווך לסחר בכליות, שפועל בקרב שכבות מצוקה. מספר אנשים כבר התפתו לסכומי הכסף המוצעים שנעים בין 15-20 אלף דולר לכליה. הניתוחים לכריתת כליה מבוצעים בחו"ל, כך שהמדינה אינה יכולה להתערב בנעשה משום שאחריותה היא מוגבלת רק למדינת ישראל ולא מחוצה לה.

 

"רציתי לבנות את העתיד שלי", מסביר למקומון "כל הדרום" מרשת ידיעות תקשורת, החושף את הסיפור, אחד הצעירים מקרית גת שמכר את כליתו. לעיתון הגיעו עדויות של צעירים נוספים שהיו מעורבים בתופעה.

 

מתווכי הכליות יודעים למי לפנות. הפרופיל של "התורמים" הוא לרוב קבוע – אנשים צעירים, מובטלים, משפחות מצוקה וכדומה. רובם שמחים מה"בוחטה" שנופלת עליהם פתאום ומסתכמת בסכום של 15 עד 20 אלף דולר תמורת כליה.

 

אחד הצעירים (20) עבר לפני ארבעה חודשים את הניתוח וקיבל 15 אלף דולר. "המתווך למכירת הכליה הגיע אליי דרך אדם שלישי ולא בדרך ישירה. הוצע לי סכום של 15 אלף דולר, בשבילי זה היה סכום עצום באותו זמן. לא התייעצתי אפילו עם הוריי, הם שמעו על הניתוח רק מאוחר יותר", מספר הצעיר.

 

לפני הניתוח, ניגש הצעיר לקופת החולים שלו וביקש לעשות סדרת בדיקות דם, שתן ועוד מבלי להסביר למה. בקופת החולים לא שאלו שאלות בנוגע לדרישתו. "כשראיתי שאצלי הכל בסדר הסכמתי לניתוח", הוא מספר.

 

הצעיר הוטס לטורקיה, לבית חולים שאת שמו הוא אינו זוכר. הוא עבר את הניתוח שהה שם חמישה ימים וחזר הביתה. מימון הטיסה העלות והאשפוז לא היו על חשבונו. "קיבלתי 15 אלף דולר במזומן בדולרים", הוא מספר ומציין כי עבורו זה היה אוצר של ממש. לשאלה האם הוא היה בין הראשונים שעבר את הניתוח הוא צוחק ואומר: "ממש לא, עשרות עברו אותו לפני".

 

אדם שזקוק לכליה צריך לגייס סכום של כ-150 אלף דולרים. כאשר התשלום הממוצע לתורם הוא 25 אלף דולר בלבד. היום במרחק של ארבעה חודשים מהניתוח, מעריך הצעיר מקרית גת כי יכל להשיג כסף גדול יותר עבור הכליה. הצעיר מספר על השיטה בה מגיעים אליהם המתווכים – עד למכירה. אף אחד בקרית גת לא יודע להצביע על "המתווך העיקרי" שמתווך בין האנשים. המנותחים חוששים לחשוף את שם המתווך שהביא אותם למצב הזה, רובם אפילו חוששים לספר על עצמם.

 

לדברי הצעיר, יש מתווכים רבים בדרך שמרוויחים כסף, כך שמוכר הכליה לא מקבל את הכסף הגדול. "היום אני יודע שיכולתי לקבל משהו כמו 60 אלף דולר אם הייתי עושה את הניתוח בארה"ב", הוא אומר, "אז חשבתי שזה הרבה כסף, אנשים עשו את זה סתם בשביל בזבוז הכסף, אני רציתי לבנות את העתיד שלי. אני יודע שכסף מעוור עיני חכמים, במיוחד אם הם במצוקה".

 

משרד הבריאות: אי אפשר להתערב

 

בישראל אין חוק האוסר סחר באיברים, אך למרות זאת הסחר וההשתלות נעשים בחשאיות ובאווירת עבירה. בהיעדר חוק, נוהגים לייחס לחשודים בסחר האיברים זיוף מסמכים, סחיטה ואיומים.

 

חברת הכנסת זהבה גלאון, הגישה הצעת חוק שעניינה סחר באיברים שאוסרת מכירת איברים, לטענת גלאון, מי שמוכר איבר מגופו עושה זאת בנסיבות מצוקה כלכלית ואל מתוך בחירה חופשית, דבר הנוגד את חירות הפרט.

 

הצעה נוספת בתחום היא של חברי הכנסת ח"כ עזמי בשארה וענת מאור, שמבקשים לעורר תרומת איברים להשתלה, תוך כדי יצירת מסגרת ממלכתית המעודדת תרומה מסוג זה.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי שר הבריות, דני נוה, הגיש הצעת חוק שעברה בקריאה ראשונה ונמצאת כרגע בדיונים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות לצורך הכנה לקריאה שנייה ושלישית. "זו הפעם הראשונה שנושא השתלות איברים יוסדר בחקיקה ראשית במדינת ישראל, דבר שיאפשר בין היתר הוצאה אל מחוץ לחוק של סחר בלתי חוקי בישראל והסדרת מתן פיצוי לתורמי איברים", נמסר ממשרד הבריאות.

 

ובאשר לסחר האיברים בקרית גת נמסר: "לגבי הסחר באיברים המתבצע כל כולן בחו"ל, אין למדינת ישראל יכולת להתערב גם אם המעורבים אינם ישראלים, זאת משום שסמכות תכולתה של החקיקה בישראל היא טריטוריאלית ולא אקט טריטוריאלית".

 

הכתבה המלאה מתפרסמת בסוף השבוע במקומון "כל הדרום" ברשת ידיעות תקשורת
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
(ארכיון)
צילום: עופר מאיר
קרית גת (ארכיון)
צילום: לע"מ
צילום: לע"מ
שר הבריאות נוה. אי אפשר להתערב
צילום: לע"מ
מומלצים