שתף קטע נבחר

צרפת: תביעה נגד תקליטורים שמונעים העתקות

ארגון צרכנים צרפתי תובע את חברת המוזיקה EMI וחנות המוזיקה Fnac, שלטענתו הונו צרכנים כשמכרו תקליטורים בהם שולב מנגנון מניעת העתקות. לדברי הצרכנים, לא ניתן לגבות את השירים לשימוש אישי - זכות המעוגנת בחוק הצרפתי מאז 1985

שאלת החוקיות של טכנולוגיה נגד העתקות, המשמשת לצורך הגנה על זכויות יוצרים, תעלה לדיון בבית משפט צרפתי, לאחר שהסכים לדון בתביעה שהוגשה נגד חברת המוזיקה EMI וחנות המוזיקה Fnac.

 

התאחדות הצרכנים הצרפתית, ה- UFC-Que Choisir, שהגישה את התביעה בשמם של צרכנים פרטיים, מאשימה את השתיים בכתב התביעה כי "הונו צרכנים בנוגע לאיכות המוצרים". הטענה היא כי מנגנון מניעת העתקות ששילבה EMI בחלק מהתקליטורים שהפיצה הפך אותם לבלתי ניתנים לניגון במגוון התקני אודיו, ביניהם מערכות סטריאו לרכב, מחשבים ומערכות ביתיות.

 

התאחדות הצרכנים הצרפתית טוענת גם, כי צעדיה של EMI מונעים מהלקוחות להכין לעצמם עותקי גיבוי של התקליטורים שרכשו - זכות שמעוגנת בחוק הצרפתי מאז שנת 1985. ג'וליין דורנו, סגן המנהל של UFC, אמר כי היכולת לגבות את הדיסקים לשימוש פרטי, למשל על ידי העברת השירים לנגן MP3 נייד, חשובה מאוד ללקוחות רבים. "אנו מגנים על הזכות הזו, איננו מגנים על הפיראטיות", אמר. מגישי התביעה מבקשים מבית המשפט להורות לנתבעות לפצות אותם.

 

תביעה נגד חברות נוספות

 

אם יפסידו Fnac ו-EMI במשפט, הן עשויות להיקנס בכ-227,000 דולר, לא כולל תשלום הפיצויים. כמו כן, בית המשפט עשוי להורות להן להסיר ממדפי החנויות את כל התקליטורים בהם משולב מנגנון האנטי פיראטיות, צעד שיעלה ל-EMI סכום ניכר.

 

Fnac מצידה, מסרה בהצהרתה כי יידעה את הקונים לגבי בעיות אפשריות עם התקליטורים המוגנים, והציעה החזר כספי מלא למי שנפגע מהטכנולוגיה. "Fnac סמוכה ובטוחה כי תוצאות המשפט יהיו חיוביות", נכתב בהודעה.

 

אולם, מאחר ולא רק EMI עושה שימוש במערכות למניעת העתקות, המכונות "ניהול זכויות דיגיטליות" (DRM), במטרה לנסות ולמנוע ממשתמשים להעלות שירים מוגנים בזכויות יוצרים לאינטרנט, ה-UFC-Que Choisir מתכוונת להגיש תביעה נפרדת גם נגד חברת המוזיקה וורנר, שלגבי התקליטורים שהיא מייצרת התקבלו תלונות, שעניינן מניעת האפשרות להעביר שירים מה-CD לדיסק קשיח וממנו לנגן MP3.

 

לא רק בצרפת

 

בארה"ב שולבה הטכנולוגיה למניעת העתקות בהיקף קטן יותר, עקב חששן של חברות המוזיקה הגדולות כי היא עשויה להרתיע את הצרכנים. עם זאת, כמה אלבומים שכבר יצאו לחנויות, בהם זה של להקת Velvet Revolver, המוגן במנגנון מניעת העתקות - זכו להצלחה מסחרית מרשימה, למרות האזהרה המופיעה על גבי העטיפה, כי הדיסק אינו ניתן להעתקה.

 

הטכנולוגיה עצמה מונעת בעיקר האזנה לתקליטור על גבי המחשב. לרוב משולב בתקליטורים אלה מידע קלוקל, שאינו מאפשר לכונן התקליטורים לקרוא כהלכה את הדיסק. עם זאת, מרבית ההגנות אינן עומדות בפני פיראטים מושבעים, שמצליחים לפצחן. לפי טענותיהם של ארגוני צרכנים, כמו ה-UFC-Que Choisir, השיטות הללו פוגעות לבסוף דווקא בצרכנים שומרי החוק, שאינם יכולים להאזין למוזיקה גם בנגנים לרכב, נגנים ניידים ועוד. "תופעות הלוואי חזקות בהרבה מהשפעתה של התרופה", אמר דורנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אי אפשר להאזין למוזיקה במחשב
מומלצים