שתף קטע נבחר

מדריך: איך תשמור על הרישיון

ביצעתם עבירת תנועה. לא בסדר, ובטח לא נעים כאשר השוטר מתקרב עם הפנקס הפתוח. כעת חשוב שתדעו כיצד להתנהג, מה לומר, מתי לשתוק ואיך להגיב. כדאי לכם לקרוא, ולשמור

מרבית נהגי ישראל מכירים את ההרגשה. ביצעתם עבירת תנועה כלשהי, ולפתע צץ שוטר ומסמן לכם לעצור בצד. גרוע לא פחות, נהגתם במהירות מופרזת, והרכב האפור שעקפתם לפני חצי דקה שולף לפתע אור כחול מזעזע, שמשמעותו אחת - נתפסתם. את ההרגשה בזמן שהשוטר מתארגן ברכבו, ואילו אתם נאלצים להמתין, לא תשכחו לעולם. ברגעים האלה, כל שעובר בראש הוא כיצד להיחלץ עם כמה שפחות נזק מהבוץ שלתוכו נכנסתם.

 

ותתפלאו, זה אפשרי. יש לכם הרבה יותר זכויות מכפי שחשבתם. יש לשוטר הרבה יותר חובות מכפי שידעתם. דרכי הפעולה האפשריות אינן מעטות, והסיכויים לצאת מהעסק בשן ועין אינם קטנים דווקא. בדרך כלל. אלא שכדי להגיע למצב בו אתם ממזערים נזקים, חובה לדעת מה רצוי לעשות, איך לעשות את זה, מתי בדיוק ובאיזה אופן.

 

לצורך כך יש אנשי מקצוע, כמו עו"ד לתעבורה אילון אורון, שפרסם לאחרונה את "עצור, משטרה, מדריך לשמירה על רישיון הנהיגה שלך". אנחנו מביאים לכם פרק אחד מהספר, אולי החשוב שבהם...

 

לעצור או להמשיך?

 

אתם נוסעים בכביש, כשלפתע שוטר מסמן לכם בידו. לעצור? אולי בעצם עדיף להמשיך בנסיעה? הרי במקרה הגרוע, אם יידרשו הסברים, אפשר לטעון שפשוט לא שמתם לב. מה לעשות?

 

ובכן, התעלמות עלולה להביא לכך שתואשמו בעבירה של אי ציות להוראות שוטר. השוטר עלול לציין בדו"ח, כי הסיק שהבחנתם בו לאור תגובתכם (למשל: האטתם ואח"כ האצתם שוב). אתם גם עלולים לזכות ליחס צונן מצד השופט, לאור התנהגותכם, ולשלם מחיר כבד יותר על העבירה שבגינה השוטר ביקש לעצור אתכם מלכתחילה. במקרה שממשיכים לנסוע והשוטר לא מצליח לעצור את הרכב ולזהות את הנהג, הבעלים של הרכב הוא שיואשם בביצוע העבירה, וגם בהימלטות. במקרה זה, הבעלים הוא שצריך להוכיח שלא הוא נהג ברכב, או שמסר את הרכב לחזקתו של אדם.

 

מהירות "על הצג"

 

שוטר עוצר אתכם ומראה לכם על צג המכשיר שלו, למשל ב"אקדח לייזר" (ממל"ז), מהירות גבוהה מזו המותרת בכביש שבו אתם נוסעים. האם זה אומר שאין ברירה אלא להודות שנסעתם במהירות מופרזת?

 

התשובה היא לא. העובדה שבמכשיר מופיעה מהירות מסוימת, אין בה כדי ללמוד על-כך שזו המהירות של הרכב שלכם דווקא. גם אם הייתם בודדים בכביש, עדיין יתכן שהמכשיר אינו תקין או שהמכשיר הופעל באופן לא נכון ועל כן קריאת המהירות שגויה. אל תתנדבו להודות שנהגתם במהירות המיוחסת לכם, גם אם "יש לכם הרגשה" שהשוטר צודק, או שאתם מניחים שלא יכול להיות שהוא טועה. השוטר בהחלט עלול לטעות. הודאה עלולה לגרום לכך שתורשעו בדין, אפילו אם יתגלה במהלך המשפט שהמכשיר לא הופעל כנדרש, מכיוון שהתנדבתם להודות בפני השוטר.

 

כדאי לזכור כי על השוטר להציג בפניכם, כאשר המדובר באקדח לייזר, גם את טווח הקליטה (עד 60 מטר ביום ועד 300 מטר בלילה). אם השוטר יימנע מלעשות כן, זו עשויה להיות עילה לביטול הדו"ח. על-פי פסק דין שניתן בבית המשפט העליון, אין להפעיל את מכשיר הממל"ז בשעת יום במרחק העולה על 300 מטר, אלא אם המכשיר יוצב על חצובה, והשוטר יעשה שימוש בעדשה מגדילה ומקרבת.

 

להודות כדי שיוותר?

 

השוטר האשים אתכם בעבירה של "אי מתן זכות קדימה" על פי תמרור עצור. נבהלתם, מכיוון שבגיליונכם עונש על תנאי בגין עבירה דומה. האם כדאי להודות בעבירה, להסביר לשוטר שיש לכם עונש מותנה ולבקש ממנו לוותר?

 

אם תאמרו לשוטר שהעבירה מפעילה עונש מותנה, סביר להניח כי הוא ידאג לרשום זאת כדי שהתובע לא ישכח לבקש את הפעלת העונש המותנה. בנוסף, יקפיד השוטר לרשום את הודעתכם, כך שלא תוכלו להיחלץ מההרשעה בבוא העת.

 

אין עם מי לדבר?

 

השוטר לוקח את רישיון הנהיגה ורישיון הרכב, ומתחיל למלא את הדו"ח. אתם בטוחים שלא ביצעתם עבירה, אבל לא מעיזים לפצות פה. "הרי אין טעם לדבר עם השוטרים. בין כה וכה הם לא מקשיבים", אתם אומרים לעצמכם. נכון?

 

ובכן, הפתגם "סייג לחוכמה שתיקה" לא תמיד נכון. אם יש לכם טענת הגנה ואתם כובשים אותה, לא תזכו לאמונו של בית המשפט בבוא העת, כשתטענו אותה מול השופט. הכחשת העבירה צריכה להיות מיידית. נניח, למשל, ששוטר טוען שלא צייתתם לחץ המסומן על הכביש. לטענתכם, סימון החץ היה מכוסה בחול. אם לא תטענו זאת מיד בפני השוטר, כאמור, לא יהיה סיכוי שטענתכם תזכה לאמון בית המשפט. אולם, אם תציגו את טענתכם בפני השוטר, והשוטר יבחר להתעלם ממנה, טובים מאוד הסיכויים שהשופט יעדיף את עדותכם ויזכה אתכם.

 

לחתום או לא לחתום?

 

אתם טוענים בפני השוטר, שלדעתכם הוא טועה ומבקשים ממנו לוותר לכם. השוטר מבקש שתחתמו על דבריכם, אבל אתם מבחינים שהשוטר רשם רק כי ביקשתם שיוותר לכם ולא ציין את הכחשתכם. האם עדיין חובה לחתום?

 

בכל מקרה, לא חייבים לחתום. כדאי לבדוק מה השוטר רשם כמוצא פיכם, ואף לבקש ממנו לקרוא זאת בקול רם. זאת, כדי לוודא שהוא לא "צנזר" את הדברים שאמרתם לטובתכם, והסתפק ברישום האמירות שיש בהן כדי להפליל אתכם בלבד.

 

ראה או לא ראה

 

השוטר טוען שלא צייתם לתמרור "עצור". אתם טוענים שהוא טועה ועצרתם, אך יתכן שהשוטר לא ראה זאת. מה אפשר לעשות כדי שאפשר יהיה להוכיח את חפותכם מבית המשפט?

 

חשוב לבקש מהשוטר לציין היכן עמד. זאת כדי שתוכלו לבדוק אם ממקום עמידתו ניתן להבחין אם הרכב נעצר או לא. אם לא מסומן קו עצירה, הנהג חייב לעצור במקום שאיננו קבוע מראש. על פי חוק, הנהג חייב לעצור במקום שממנו יוכל לראות את התנועה בדרך החוצה. לכן, יתכן מאוד שהשוטר, ממקום עמידתו, הבחין ברכבכם כשהוא במצב של נסיעה רצופה. זאת, אחרי שעצרתם כחוק במקום שממנו יכולתם לראות את התנועה החולפת בצומת.

 

נכנסים באדום לצומת

 

שוטר טוען שנכנסתם לצומת באור אדום "מלא". לראייה, הוא מציין כי רכב אחר, שנסע בכיוון המצטלב, נאלץ לעצור בגללכם. האם יש אפשרות להתגונן מפני האישום?

 

בוודאי שכן. עבירת רמזור מתבצעת אם חוצים את קו העצירה או נכנסים לצומת באור אדום. אם השוטר לא ראה את רכבכם נוסע לפני הכניסה לצומת, כשברמזור כבר דלק אור אדום, ואחר-כך ממשיך ומתחיל בחציית הצומת, יתעורר ספק לגבי אשמתכם.

 

עדי ראייה

 

שוטר רשם נגדכם דו"ח, ואתם סבורים כי הוא לא מוצדק. ליד השוטר עמדו שני שוטרים נוספים, אך השוטר לא רשם את פרטיהם. האם כדאי לדרוש מהשוטר לציין את פרטי חבריו?

 

זו זכותכם לדרוש את רישום פרטיהם של השוטרים הנוספים. אם השוטר יימנע מרישום פרטיהם, הדבר עשוי להביא לזיכוי במשפטכם. השוטר חייב לציין את הפרטים של אותם העדים, כך שאתם תוכלו לזמנם כעדי הגנה. זאת, במקרה שהשוטרים הנוספים לא יוזמנו על-ידי התביעה כעדים מטעמה.

 

פסילה במקום. האם להגיע לשימוע?

 

נעצרתם על עבירת מהירות. השוטר ביקש את רישיון הנהיגה שלכם, ומסר לכם אישור על תפיסתו. לאחר מכן זימן אתכם לשימוע אצל קצין המשטרה. זאת, לאור הכוונה לפסול את רשיונכם ל-30 יום. האם חייבים להגיע לשימוע? ואם לא מגיעים, האם הקצין מוסמך לשלול את רישיונכם בהיעדרכם?

 

אז קודם כל, קצין משטרה אינו שופט. הקצין (מדרגת מפקח) הוא רשות מנהלית המוסמכת על-פי דין לשלול את רישיון הנהיגה במקרה של דו"ח, כשהנהג ביצע עבירה מתוך רשימת העבירות החמורות (לדוגמא: מהירות גבוהה שאינה עבירת קנס, אי מתן זכות קדימה בתמרור עצור, עקיפה מסוכנת תוך חציית קו הפרדה רצוף). אמנם, אינכם חייבים להתייצב בפני הקצין, אך בנסיבות אלה יהיה הקצין מוסמך לשלול את הרישיון בהיעדרכם.

 

אם תנהגו ברכב לאחר החלטת הקצין, ייחשב הדבר לנהיגה בזמן פסילה. כתוצאה מכך, אם תהיו מעורבים בתאונת דרכים ותיפצעו חלילה, לא תהיו זכאים לפיצוי. אם אדם אחר ייפצע, חברת הביטוח תפצה אותו ולאחר מכן תדרוש מכם את מלוא ההחזר. בקיצור, לא מומלץ.

 

ופתאום בוטל השימוע

 

הרישיון נלקח על-ידי השוטר. כשאתם מגיעים לקצין לצורך שימוע, נאמר לכם שהוא קיבל קריאה דחופה כלשהי, ולכן שלל את הרישיון בהיעדרכם. בתחנה אומרים לכם שממילא לא היה לכם סיכוי, מכיוון שהואשמתם נניח בנהיגה במהירות 160 קמ"ש במקום 90 קמ"ש, ועברכם התעבורתי לא נקי. האם השלילה חוקית?

 

בנסיבות אלה, עברכם וחומרת הפגיעה אינם רלוונטים. בתיק שהתברר בזמנו בבית המשפט לתעבורה בחיפה, בוטלה פסילת רישיון נהיגה למרות שהמהירות שיוחסה לנהג היתה 180 קמ"ש במקום 90 קמ"ש (ההחלטה אושרה על-ידי בית המשפט המחוזי). זאת, כיוון שלא התקיים שימוע כדין. בהיעדר שימוע, צו הפסילה אינו חוקי, ובית המשפט יורה על ביטולו.

 

להתווכח עם שוטר

 

שוטר אומר לכם שעקב עבודות בכביש, אסורה הפנייה ימינה ועליכם לפנות שמאלה. אתם מנסים להסביר לו שאתם חייבים לפנות ימינה, כדי להגיע לבית שנמצא רק מטרים בודדים מהצומת. השוטר לא מסכים. מתפתח דין ודברים, כשבסופו השוטר מתעצבן ורושם דו"ח בגין "אי ציות להוראת שוטר". האם הדו"ח מוצדק?

 

כאשר השוטר מורה לנהג לנסוע לכיוון מסוים ולא לכיוון אחר, על הנהג לציית להוראה כפי שטירון מציית לפקודה בצה"ל. ויכוח עם שוטר תנועה מסכל את עבודתו, ולכן מוצדק לראות בוויכוח עצמו עבירה של אי ציות.

 

"אזרח בשירות החוק"

 

אזרח (והפעם לא שוטר..) ניצב מולכם, ומבקש מכם להזדהות. הוא טוען שביצעתם עבירת תנועה. האם עליכם להתחשב בדרישתו?

 

תתפלאו, אבל כן, ועוד איך. לפי הוראת הדין, נהג חייב להזדהות גם בפני מי שאינו שוטר, כאשר הדורש טוען שהנהג ביצע עבירת תעבורה. אם לא ביצעתם עבירה, אתם פטורים מהחובה להזדהות, אך אם העבירה בוצעה, תואשמו גם בביצוע העבירה עצמה וגם בסירוב להזדהות. סירוב להזדהות היא עבירה חמורה המפעילה כל עונש מותנה.

 

וכשהשוטר הוא גם נהג

 

ניידת משטרה עוצרת אתכם. השוטר יוצא ממנה וטוען שלא נתתם לו זכות קדימה לפי הוראת תמרור עצור. לכן הוא נאלץ לבלום. האם יש לכם בכלל סיכוי, לאור העובדה שנטען נגדכם שהפרעתם לשוטר כשנהג ברכב אחר?

 

בהחלט יש סיכוי. דווקא כשהשוטר שהפרתם את זכות הקדימה שלו נהג בעצמו, הסיכויים במשפט גדולים בהרבה. זאת  מכיוון שבמצב כזה השוטר אינו אובייקטיבי, אלא מעורב. חשוב מאוד שתכחישו כמובן את ביצוע העבירה, אם אמנם לא ביצעתם אותה. חשוב שתציינו שלא שמעתם חריקת בלמים ולא ראיתם שהשוטר סטה מקו נסיעתו (אם כך אירע). במצב דברים כזה, המשקל של עדות השוטר המעורב באירוע יהיה מופחת, ובית המשפט לא יעדיף את עדותו על עדותכם.

 

המשפט עוד רחוק

 

המשפט עלול להתקיים בעוד חודשים רבים. האם יש טעם להכחיש בפני השוטר בצורה מפורשת שביצעתם את העבירה, כשיכול להיות שעד המשפט, ממילא איש לא יזכור מה אירע ושהשופט יאמין לשוטר?

 

קיים כלל משפטי העוסק ב"הקפאת הזכירה". השוטר יוכל להסתפק בהצהרה כי מה שרשם בדו"ח הוא אמת, ולטעון שאינו זוכר דבר מהאירוע המרוחק. בנסיבות אלה, חשוב מאוד שתדאגו שהשגותיכם ירשמו על-ידי השוטר. לדוגמא: שוטר מאשים אתכם שגרמתם לרכב אחר לעצור והפרתם את זכות הקדימה שלו. גרסתכם היא שהרכב עצר ביוזמתו ואפשר לכם להיכנס לצומת.

 

אם תקפידו לבקש שהשוטר יציין את טענתכם בדו"ח, והשוטר לא ירשום את תגובתו לטענה זו, השופט עשוי להאמין לכם (במשפט שנערך זמן ממושך לאחר מכן, כשהשוטר לא זוכר מה שאירע). במקרה כזה, טענתכם הספונטנית תחשב כנה ואמיתית. בהיעדר התייחסות כתובה של השוטר במגמה להפריכה, הטענה עשויה להתקבל כאמת משפטית.

 

לנהוג בשלילה...?

 

בית המשפט שלל את רשיון הנהיגה שלכם. הפקדתם את רשיון הנהיגה, אך החלטתם להתחכם ולהמשיך לנהוג בזמן הפסילה, כשאתם משתמשים ברשיון נוסף שהיה ברשותכם. מה יקרה אם תיעצרו שנית על-ידי שוטר?

 

עלול לקרות, הגרוע ביותר. במקרים רבים, כששוטר עוצר לביקורת הוא לא מסתפק בעיון ברשיון הנהיגה, אלא פונה לתחנה במכשיר הקשר ומבקש שיבדקו במסוף המשטרתי אם הנהג רשום כשלול. במקרה כזה, השוטר עלול לעצור אתכם ולאחר מכן תואשמו בעבירה של נהיגה בזמן פסילה. זו עבירה שבגינה אתם צפויים לעונש מאסר ממשי או על תנאי, ושלילת רשיון הנהיגה לחודשים ולעיתים לשנים. גם ביטוח החובה אינו תופס בנסיבות כאלה.

 

את הספר ניתן לרכוש כבר היום בחנויות. אבל ללא קשר, נסו לנהוג כחוק. זה עדיף...

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בוא הנה חבוב". למצולם אין קשר ישיר לכתבה
צילום: תומריקו
צילום: הלל פוסק
"נסעת מהר!" למד המהירות אין קשר לכותב
צילום: הלל פוסק
צילום: תומריקו
"כתוב לי 128". למכשיר האכיפה אין קשר
צילום: תומריקו
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים